Pregled - evropske volitve 2024 do 15. ure

Ljubljana, 7. junija - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament in izrekanjem na treh posvetovalnih referendumih se izteka. Stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj svoj glas namenijo prav njim. Tako so v več krajih po Sloveniji, v Ljubljani denimo na Prešernovem trgu, postavili več stojnic, na katerih nagovarjajo mimoidoče. Opolnoči pa bo nastopil volilni molk in vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano.

LJUBLJANA - Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je zadnji dan predčasnega glasovanja evropskih volitev udeležilo 19.667 volivcev, kar je 1,2 odstotka volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj, torek, sredo in četrtek, je predčasno glasovalo 3,7 odstotka upravičencev, kar je dvakrat toliko kot na evropskih volitvah pred petimi leti, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

LJUBLJANA - Slovenski državljani v Bosni in Hercegovini bodo v nedeljo lahko glasovali na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu, so danes sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Pri tem se sklicujejo na odločitev Državne volilne komisije (DVK), da bo slovenskim državljanom v tujini glasovanje na volitvah in referendumih omogočeno tudi na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

LJUBLJANA - V SDS ob zaključku kampanje pred evropskimi volitvami ocenjujejo, da so ti zadnji dnevi ključni, saj bitka za poslanske mandate še poteka. Kot je v središču Ljubljane v izjavi za medije dejala nosilka liste Romana Tomc, v nedeljo šteje vsak glas, zato si v stranki želijo čim višje volilne udeležbe. Predsednik SDS Janez Janša je medtem poudaril, da si želijo Evropo, ki bo sposobna zavarovati svoje meje, ljudi in vrednote ter bo resen dejavnik v mednarodnem prostoru.

LJUBLJANA - V NSi kampanjo pred evropskimi volitvami zaključujejo z dobrim občutkom in optimizmom, je v izjavi za medije ob strankini stojnici v središču prestolnice poudaril nosilec liste Matej Tonin. Verjame, da bo prav NSi s svojim dobrim rezultatom na volitvah zagotovila zmago slovenske desne sredine in s tem drugačno pot Evropske unije.

LJUBLJANA - Koordinatorica Levice Asta Vrečko zadnji dan kampanje pred evropskimi volitvami ocenjuje, da so v Levici dokazali, da znajo in zmorejo, zato se odločno podajajo na volitve. Volivce poziva, naj ne ostanejo doma in naj dajo svoj glas za Levico, če podpirajo njihove ukrepe na področju sociale, delavskih pravic, kulture, zdravstva in stanovanj. Podobno tudi nosilka liste Nataša Sukič, ki meni, da so izoblikovali izjemno dobro kampanjo in zelo vsebinski slogan.

spc/lem
© STA, 2024