Tedenski pregled - Slovenija od 7. do 13. 6.

Ljubljana, 14. junija - Na evropskih volitvah je zmagala SDS pred Svobodo in Vesno, obenem pa so na referendumu večinsko podporo dobila vsa vprašanja o rabi konoplje, pomoči pri končanju življenja in o preferenčnem glasu na volitvah v DZ. Slovenija je napovedala dodatno pomoč za Palestince in Ukrajino. Vlada je sprejela predlog spremembe zakona o pomoči ribičem.

PETEK, 7. junija

LJUBLJANA - Slovesno so odprli prenovljeno negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu. V njej je namesto prejšnjih 33 na voljo 93 negovalnih postelj. V prostorih bolnišnice bo prvih 18 mesecev delovala infekcijska klinika, ki se seli zaradi gradnje nove stavbe. Po izgradnji nove infekcijske klinike pa bo stavba negovalne bolnišnice služila za negovalni oddelek, pa tudi za kompleksno nevrološko rehabilitacijo, kakršne v Sloveniji zaenkrat še ne poznamo.

LJUBLJANA - V središču Ljubljane se je neprijavljeno zbrala skupina več desetih zamaskirancev, ki so korakali po mestu ter vzklikali protimigrantska gesla in nacistične pozdrave. Šlo naj bi za pripadnike skrajne skupine, ki se je poimenovala Slovenska obrambna straža. Shod je zaradi zagotavljanja javnega reda in miru spremljalo večje število policistov.

LJUBLJANA - NLB je objavila ponudbo za prevzem Addiko Bank s sedežem na Dunaju. Za delnico ponuja 20 evrov, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Ponudba se nanaša na vse delnice Addiko, ki je navzoča v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori. Velja do vključno 16. avgusta. Kot navaja NLB, želi pridobiti vsaj 75 odstotkov delnic Addiko Bank. Ob tem pričakuje, da se bodo vsi postopki, povezani s prevzemom, zaključili v roku enega leta.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je 6. 6. podpisala ukaz o imenovanju Bogdana Batiča za novega veleposlanika Slovenije v Izraelu ter ukaz o imenovanju Melite Župevc za vodjo slovenskega predstavništva pri ZN in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

VRBA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je s podjetjem Kovinar gradnje ST podpisala pogodbo za obnovo in preureditev Prešernove domačije v Vrbi v sodoben muzejski kompleks. Investicija je vredna 2,9 milijona evrov in mora biti zaključena do začetka leta 2026.

TOYAMA - Slovenska umetnica Tanja Pak je na mednarodni razstavi sodobne umetnosti na Japonskem prejela najvišjo nagrado Grand Prize za delo Reverie. Delo bo postalo del stalne zbirke Muzeja umetnosti v steklu Toyama.

RIM - Atlet Kristjan Čeh je osvojil naslov evropskega prvaka v metu diska. Z metom 68,08 metra je izboljšal drugo mesto s prejšnjega evropskega prvenstva leta 2022.

SOBOTA, 8. junija

LJUBELJ - Ob 79. obletnici osvoboditve edinega koncentracijskega taborišča na slovenskih tleh je bila v spominskem parku pod Ljubeljem tradicionalna spominska slovesnost. Govorci so v luči vojne v Ukrajini in genocida v Palestini, pa tudi petkovega dogodka v Ljubljani, na katerem so zamaskiranci vzklikali nacistične pozdrave, opozorili na nevarno ponavljanje zgodovine.

VELIKE LAŠČE - Dan Primoža Trubarja so na Trubarjevi domačiji na Rašici ga obeležili z literarnim večerom.

NEDELJA, 9. junija

LJUBLJANA - Na evropskih volitvah je zmagala SDS, ki je osvojila štiri poslanske mandate, dva več kot doslej. Gibanje Svoboda bo imelo dva evropska poslanca, toliko kot doslej. Po en sedež so dobili še Vesna, SD in NSi, ostale liste pa se niso prebile v Evropski parlament. SDS je prejela 30,64 odstotka glasov, za Svobodo je glasovalo 22,16 odstotka udeležencev volitev, z zgodovinskim uspehom stranke je bila tretja Vesna (10,52 odstotka), sledijo pa SD (7,74 odstotka), NSi (7,66 odstotka), SLS (7,22 odstotka), Levica (4,75 odstotka) in Resnica (3,97 odstotka). Volilna udeležba je bila z 41,45 odstotka za 12 odstotnih točk višja kot leta 2019.

LJUBLJANA - Volivci so se na posvetovalnih referendumih večinsko izrekli za pri vseh štirih vprašanjih. Najvišjo podporo je s 70,85 odstotka dobila uvedba preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor. Za ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je glasovalo 54,83 odstotka udeležencev referenduma. Gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene je podprlo 66,66 odstotka udeležencev referenduma, gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo pa 51,53 odstotka. Vladajoča politika zdaj napoveduje pripravo ustreznih zakonskih podlag, medtem del civilne družbe, ki je bila proti, napoveduje pobude za zakonodajne referendume.

PARIZ - Primož Roglič je zmagal na 76. kolesarski dirki po Dofineji. V zadnji, gorski etapi od Thonesa do Plateau des Glieresa sicer ni bil prepričljiv, a storil dovolj, da je po letu 2022 drugič v karieri osvojil najbolj prestižno pripravljalno preizkušnjo pred dirko po Franciji.

PONEDELJEK, 10. junija

LJUBLJANA - Po zmagi na evropskih volitvah je prvak SDS Janez Janša zahteval odstop vlade in predčasne volitve, kar pa je premier Robert Golob zavrnil. Po izvolitvi se iz DZ v Evropski parlament selita Branko Grims (SDS) in Matej Tonin (NSi). Grimsa bi za preostanek mandata lahko nadomestil Andrej Poglajen, prvaka NSi pa Franc Medic. Za evroposlanca je bil izvoljen tudi obrambni minister Marjan Šarec, zato bo potrebna menjava na čelu obrambnega ministrstva, Kočevje pa čakajo nadomestne županske volitve, saj je bil aktualni župan Vladimir Prebilič izvoljen na listi Vesne.

TEL AVIV - Izraelsko zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico Andrejo Purkart Martinez, ker je Slovenija priznala Palestino. Priznanje Palestine je izraelsko ministrstvo označilo kot nagrado za terorizem.

ŠENTILJ - Požar je zajel ostrešje tovarne papirja Paloma v Sladkem Vrhu, pri čemer je po oceni policije nastalo za pet milijonov evrov škode. Vzrok za požar še ni znan. Med gašenjem se je poškodoval gasilec.

LJUBLJANA - Na območju regijskih centrov za obveščanje Postojna, Celje, Maribor in Murska Sobota je močno deževje zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. Zaradi večje količine meteornih voda se je sprožilo več zemeljskih plazov.

MARIBOR - Mariborsko okrožno sodišče je Sedinu Šišiću izreklo kazen 27 let zapora za umor podjetnika iz Dupleka septembra lani. Šišić je dejanje obžaloval.

TOREK, 11. junija

AMAN - Slovenija bo preko različnih programov ZN Palestincem namenila dodatnih 2,5 milijona evrov pomoči, je ob robu mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji napovedal premier Robert Golob. Slovenija bo med drugim po njegovih napovedih organizirala zbiranje padal za dostavo pomoči Palestincem iz zraka, ponudila je tudi rehabilitacijo otrok iz Gaze na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

RABAT - Slovenija in Maroko bosta prihodnje leto odprla veleposlaništvi v Rabatu in Ljubljani, sta sklenila zunanja ministrica Tanja Fajon in njen kolega Naser Burita. Ministra sta se zavzela za okrepljeno sodelovanje na gospodarskem področju in v boju proti neregularnim migracijam ter trgovini z ljudmi. Fajon je bila na uradnem obisku v Rabatu v okviru praznovanja 32. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep, da bo Slovenija letos namenila do pet milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter obnovo Ukrajine. Sredstva bodo med drugim namenjena za blažitev nujnih humanitarnih potreb na področju zdravstva in zaščite v Ukrajini, nujno humanitarno pomoč v obliki zdravil in medicinske opreme v Ukrajini ter za program Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

LJUBLJANA - Banka Slovenije je napoved letošnje gospodarske rasti zvišala na 2,5 odstotka, potem ko je decembra lani napovedala 2,2-odstotno rast. Napoved za prihodnje leto je prav tako zvišala za 0,3 odstotne točke na 2,6 odstotka. Inflacija se bo umirila bolj od prejšnje napovedi; letos naj bi dosegla 2,4 odstotka, nato naj bi se zvišala na tri odstotke.

BRNIK - Helikopterska nujna medicinska pomoč, ki jo izvaja Slovenska vojska, bo po načrtih leta 2026 prešla pod okrilje policije. Ta jo bo izvajala z namenskima helikopterjema, so pojasnili pristojni. Sprva bo reševanje potekalo iz baze na brniškem letališču in iz baze na mariborskem letališču, ki pa jo bodo morali še vzpostaviti. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dejala, da bosta namenska helikopterja omogočila hitrejše in učinkovitejše reševanje življenj.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve je zavrnil predlog SDS, po katerem bi vlada poravnala globe, ki so jih slovenskim ribičem za ribolov v Piranskem zalivu kljub arbitražni razsodbi izrekli hrvaški organi. Predlog je po besedah predstavnikov koalicije neustrezen, vlada pa pripravlja ustreznejšega.

BREŽICE - Policija je povečala navzočnost v okolici Osnovne šole Velika Dolina, potem ko je eden od učencev v ponedeljek v šoli poškodoval drugega učenca, ki so ga morali zaradi posledic napada hospitalizirati. Od 130 učencev so v šolo dan po napadu prišli le štirje. Na sestanku vodstva šole z brežiškim županom Ivanom Molanom so sklenili, da bodo na skupni sestanek povabili pristojna ministrstva, saj da je nujno poiskati sistemsko rešitev.

LJUTOMER - Začel se je Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. V 20. izdaji bodo prikazali 31 dolgometražnih in 37 kratkih filmov iz 21 držav, častni gost bo režiser Slobodan Šijan, ki se mu bodo poklonili z retrospektivo in ploščo na Prleškem pločniku slavnih.

SREDA, 12. junija

LJUBLJANA/BRUSELJ - Slovenija je v Bruselj po zagotovilih državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečka Đurova poslala ustrezno vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po lanskih poplavah, kar so dan kasneje potrdili tudi na Evropsko komisiji. Komisija bo Svetu EU in Evropskemu parlamentu predlagala izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov, dokončno odločitev pričakujejo do jeseni.

MARIBOR - Svet Agencije za energijo je začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo s 1. julija prestavil na 1. oktober. Gre za tretjo preložitev uveljavitve sistema. Ministrstvo za okolje, podnebje je sicer podpori gospodarstva predlagalo zamik začetka uporabe za dve leti.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda je bila uradno ustanovljena. A člani iz vrst SDS so zahtevali zaslišanje 70 prič, med drugim predsednika komisije Tomaža Laha in štiri druge člane iz Svobode. Ti naj tako ne bi smeli več sodelovati pri delu komisije.

PODBRDO/TOLMIN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je začela dvodnevni obisk Posočja in Baške grape. Kot pomembne za te kraje je med drugim omenila protipoplavne ukrepe. Kot so ji povedali lokalni predstavniki, je prva pomoč po lanski ujmi prišla hitro, medtem ko sanacija ni dovolj hitra, je med drugim opozorila. Zavzela se je tudi za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev.

LJUBLJANA - Minister za javno upravo Franc Props je razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec ter za vršilca dolžnosti načelnika imenoval Marka Grujičića. Props je pojasnil, da je cilj zamenjave v čim večji možni meri kljub stavki zagotoviti izvajanje storitev za državljane. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je pozval premierja Roberta Goloba, naj zahteva odgovornost Propsa in visokih uradnikov na ministrstvu, ker niso rešili problema nizkih plač.

KRANJ - Gorenjski policisti so v preiskavi ugotovili, da je bil v okolici Kranja pred dnevi umorjen 58-letnik. Osumljenca za umor, 33-letnika iz okolice Kranja in 26-letnika iz okolice Bleda, so v 10. 6. izsledili in prijeli. Truplo umorjenega so odkrili v okolici Jelovice. Osumljenca sta v priporu.

ČETRTEK, 13. junija

LJUBLJANA - Vlada je za ureditev težav, s katerimi se soočajo slovenski ribiči po uveljavitvi arbitražnega sporazuma s Hrvaško, sprejela predlog spremembe zakona o pomoči ribičem, tako da predvideva nadomestila ribičem za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in ureja pravno pomoč zanje. Predstavnik ribičev je predlog ocenil kot minimalen ukrep v smeri tega, kar so ribiči želeli, saj so državo že vrsto let prosili, naj obljube o zaščiti zapiše v zakon.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o pospešitvi postopkov za realizacijo vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T). Zakon vključuje projekte, ki morajo biti obravnavani prednostno, skrajšuje postopke v zvezi z njihovo gradnjo, nadgradnjo, prilagoditvijo ali spremembo ter obravnava javna naročila zanje.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila novo uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh. Kljub drugačnim prvotnim informacijam pa ni zvišala najvišjih dovoljenih marž za gorivo, k čemur so jo pozivali naftni trgovci. Trgovci menijo, da takšne marže za goriva ne omogočajo nemotenega poslovanja in ogrožajo dolgoročni razvoj naftnih trgovcev ter naložbe v zeleni energetski prehod.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog novele stanovanjskega zakona. Ta sledi odločbi ustavnega sodišča glede neprofitnih najemnih razmerij za nedoločen čas v stanovanjih, vrnjenih denacionalizacijskim upravičencem. Pravnega položaja najemnikov 10 let ne bi spreminjali, razliko do tržne najemnine bi doplačala država, so sporočili po seji vlade.

LJUBLJANA - Policijski in vojaški sindikati so izrazili ogorčeni nad ravnanjem vlade, ki je na stebrnih pogajanjih v ponedeljek nekaterim primerljivim poklicnim skupinam ponudila višja vrednotenja delovnih mest kot policistom, vojakom in strokovno-tehničnim delavcem. Če jim ne bo prisluhnila, vzporedno s policijsko stavko napovedujejo protestni shod vojakov.

LJUBLJANA - Slovenijo je obiskal predsedujoči vojaškemu odboru EU, general Robert Brieger. Z načelnikom generalštaba slovenske vojske, generalpodpolkovnikom Robertom Glavašem, sta govorila o evropskih ambicijah za krepitev varnostno-obrambnih zmogljivosti. Po napovedih bo EU kmalu zmožna še hitrejšega odziva na morebitne neposredne grožnje.

LJUBLJANA - Vlada je v javno obravnavo poslala spremembe in dopolnitve uredbe o samozaposlenih v kulturi. Ena od novosti je uvedba štirih kariernih razredov, ki naj bi samozaposlenim zagotovila večjo socialno varnost, posodabljajo tudi seznam nagrad in poklicev. Vlada naj bi uredbo obravnavala konec avgusta.

VELENJE - Ob koncu 23. festivala Lirikonfest Velenje so razglasili dobitnika književne nagrade velenjica - čaša nesmrtnosti. Nagrado za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju sta prejela Borut Gombač in Matej Krajnc.

tep/np/apo/ako/vb
© STA, 2024