Tedenski pregled - svet od 7. do 13. 6.

Ljubljana, 14. junija - Na volitvah v EU so tri največje evropske politične skupine ohranile večino. Po zmagi skrajne desnice na evropskih volitvah v Franciji je predsednik Emmanuel Macron razpisal predčasne volitve. Voditelji G7 so dosegli dogovor o uporabi zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini in podprli ameriški predlog za premirje v Gazi.

PETEK, 7. junija
        PARIZ - Ameriški predsednik Joe Biden je na srečanju z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim napovedal nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 225 milijonov ameriških dolarjev. Francija pa je napovedala, da bo Ukrajini poslala bojna letala mirage 2000-5.
        SANKT PETERBURG - Ruski predsednik Vladimir Putin je na mednarodnem gospodarskem forumu dejal, da je ruska vojska letos v Ukrajini zasedla 47 mest in vasi, skupno 880 kvadratnih kilometrov ozemlja.
        KOEBENHAVN - Dansko premierko Mette Frederiksen je napadel neznan moški, ki ga je policija takoj aretirala in ocenila, da napad ni bil politično motiviran. Premierka je utrpela lažje poškodbe vratu.

SOBOTA, 8. junija
        GAZA - Izraelska vojska je v Gazi rešila štiri talce, ki so jih pripadniki Hamasa ugrabili 7. 10 lani. Vsi so v dobrem zdravstvenem stanju. Operacija za osvoboditev je potekala v begunskem taborišču Nuseirat, po navedbah Hamasa naj bi bilo v njej ubitih več kot 200 Palestincev. Izraelska policija je potrdila smrt enega agenta.
        BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić in predsednik Republike Srbske Milorad Dodik sta vodila vsesrbski zbor. Vladi Srbije in Republike Srbske sta sprejeli skupno izjavo o zaščiti nacionalnih interesov.
        GRADEC - Avstrijsko Štajersko je prizadelo hudo neurje z močnimi nalivi, zaradi česar so ponekod reke prestopile bregove. Na avtocesto pri Gradcu se je vsul zemeljski plaz.
        PARIZ - V starosti 53 let je za rakom umrl generalni sekretar organizacije Novinarji brez meja (RSF) Christophe Deloire, ki so ga stanovski kolegi opisali kot neumornega borca za svobodo tiska.

NEDELJA, 9. junija
        BRUSELJ - Na evropskih volitvah je na ravni EU zmagala Evropska ljudska stranka (EPP), drugi so bili socialisti in tretji liberalci. Tri največje politične skupine so ohranile večino v Evropskem parlamentu, največ so pridobile desničarske stranke, zeleni in Levica so precej izgubili. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je razglasila zmago EPP ter napovedala pogovore s socialisti in liberalci.
        PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je po porazu svoje stranke in zmagi skrajne desnice na evropskih volitvah razpustil parlament in za 30. 6. sklical predčasne parlamentarne volitve.
        BRUSELJ - Skrajna desnica se je v Belgiji na parlamentarnih volitvah nekoliko okrepila, v nasprotju z napovedmi pa ji ni uspelo zasesti prvega mesta. Tako v Flandriji kot na nacionalni ravni je skrajno desna Vlaams Belang zaostala za desno N-VA. 10. 6. je odstopil belgijski premier Alexander De Croo.
        SOFIJA - V Bolgariji je na predčasnih parlamentarnih volitvah, šestih v zadnjih treh letih, največ glasov dobila konservativna stranka Gerb nekdanjega premiera Bojka Borisova. Skupaj s partnersko desnosredinsko stranko Združene demokratične sile je prejela 26,5 odstotka glasov.
        JERUZALEM - Izraelski minister Beni Ganc je izstopil iz izraelskega vojnega kabineta ter pozval k predčasnim volitvam. Skrajno desni izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir pa je od premierja Benjamina Netanjahuja zahteval, da ga vključi v vojni kabinet.
        NEW DELHI - Indijski premier Narendra Modi, čigar hindujska nacionalistična stranka (BJP) je zmagala na parlamentarnih volitvah, je prisegel za nov, že tretji mandat. BJP je sicer v parlamentu izgubila absolutno večino.
        BUDIMPEŠTA - Na madžarskih lokalnih volitvah je glavna bitka potekala za županski stolček v Budimpešti. Zaradi zelo tesnega izida je kandidat s podporo Fidesza David Vitezy zahteval ponovno štetje.
        BERN - Švicarji so na referendumu podprli zakon o pospešitvi razvoja obnovljive energije v državi. S tem so se volivci izrekli za gradnjo ali razširitev 16 hidroelektrarn. Referendumske predloge glede prispevkov zdravstvenega zavarovanja ter izključitvi obveznosti cepljenja so zavrnili.

PONEDELJEK, 10. junija
        NEW YORK/GAZA - Varnostni svet ZN je potrdil resolucijo, ki pozdravlja ameriški načrt o prekinitvi ognja v Gazi. Hamas je resolucijo pozdravil in izrazil pripravljenost sodelovati pri njegovem udejanjanju, a 11. 6. zahteval nekaj sprememb.
        KAIRO/JERUZALEM - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem zatrdil, da mu je ta potrdil zavezanost načrtu za prekinitev ognja v Gazi. Izrael predloga uradno sicer ni sprejel.
        BERLIN - Nemčija ne bo sledila zgledu Francije in razpisala predčasnih parlamentarnih volitev kljub slabemu rezultatu za vse tri stranke vladajoče koalicije na evropskih volitvah, je poudaril tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Olafa Scholza.
        PARIZ - Po zmagi na evropskih volitvah je skrajno desni Nacionalni zbor sporočil, da bo v boj za premierski položaj poslal vodjo Jordana Bardellaja. Stranke na levici so naznanile skupen nastop na volitvah za ustavitev skrajne desnice.
        BARCELONA - Katalonski parlament se je sešel na ustanovnem zasedanju po majskih regionalnih volitvah. Za predsednika je izvolil Josepa Rulla iz separatistične stranke Junts.
        VARŠAVA - Poljska se je zaradi nezakonitega tihotapljenja migrantov odločila, da bo na meji z Belorusijo vzpostavila varovalni pas, je sporočil poljski premier Donald Tusk.
        BRUSELJ - Zaradi vse slabših humanitarnih razmer v Afganistanu je EU aktivirala rezervna sredstva v višini 150 milijonov evrov.
        PODGORICA - Črnogorska skupščina je 7. 6. sprejela paket zakonov s področij boja proti kriminalu, medijev in sodišč, ki so pomembni za nadaljevanje pristopnih pogajanj z EU.
        LILONGWE - V letalski nesreči v Malaviju je umrl malavijski podpredsednik Saulos Chilima.
        ADEN - Ob jemenski obali je potonila ladja z 260 migranti na krovu, umrlo je najmanj 49 ljudi, 140 pa jih še pogrešajo, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

TOREK, 11. junija
        AMAN - Več kot 75 predstavnikov držav in mednarodnih organizacij je na konferenci v Jordaniji pozvalo k dogovoru o premirju v Gazi, vrstile so se tudi kritike na račun Izraela. ZN so pozvali k zagotavljanju humanitarne pomoči v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev. ZDA so napovedale donacije v višini 404 milijonov dolarjev.
        BERLIN - Rusija je z napadi na infrastrukturo uničila polovico ukrajinskih kapacitet za proizvodnjo elektrike, je na mednarodni konferenci o obnovi Ukrajine dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Skupaj z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem sta pozvala k pomoči Kijevu na področju zračne obrambe.
        BRUSELJ - Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so se sešli na prvem sestanku po evropskih volitvah. Poudarili so, da mora prihodnjo komisijo voditi kandidat zmagovalne stranke. Socialisti pa so sporočili, da si želijo položaj predsednika Evropskega sveta.
        BRUSELJ - Evropska ljudska stranka (EPP) si po evropskih volitvah ne bo prizadevala za formalni dogovor s skrajno desno skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), je sporočil generalni sekretar EPP Tanasis Bakolas.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala podaljšanje začasne zaščite za ljudi, ki so se zaradi ruske agresije na Ukrajino zatekli v EU, do začetka marca 2026. Predlog so 13. 6. podprli notranji ministri držav članic.
        RIGA - Sestali so se voditelji devetih vzhodnoevropskih članic Nata ter Finske in Švedske. Nato bo zaveznicam na vzhodnem krilu zagotavljal polno podporo v primeru napada nanje, je dejal generalni sekretar Jens Stoltenberg.
        TEL AVIV/BEJRUT - V izraelskem napadu na jugu Libanona je bil ubit visok poveljnik Hezbolaha. Po napadu je bilo po navedbah izraelske vojske iz Libanona na sever Izraela izstreljenih okoli 90 izstrelkov.
        WILMINGTON - Porota zveznega sodišča je sina ameriškega predsednika Hunterja Bidna v primeru nezakonitega nakupa pištole leta 2018 spoznala za krivega v vseh treh točkah obtožnice. Grozi mu do 25 let zapora.
        ZAGREB - Pred stavbo hrvaške vlade se je zažgal moški. Zaradi hudih opeklin je umrl. Motiv za njegovo dejanje ni znan.

SREDA, 12. junija
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila skupni načrt za izvajanje evropskega pakta o migracijah in azilu, ki je začel veljati 11. 6., uporabljati pa se bo začel poleti 2026.
        ŽENEVA - Neodvisna preiskovalna komisija ZN je v poročilu Izrael obtožila zločinov proti človečnosti med vojno v Gazi, poleg tega ocenjuje, da sta tako izraelska vojska kot Hamas storila vojne zločine. Izrael je sklepe preiskave zavrnil in ZN očital protiizraelsko diskriminacijo.
        DOHA/GAZA - ZDA bodo v prihodnjih tednih pripravile konkretne predloge povojne obnove in ureditve v Gazi, je med obiskom v Katarju izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken.
        BRUSELJ/PEKING - Evropska komisija je v okviru preiskave uvoza električnih avtomobilov iz Kitajske zagrozila z dodatnimi carinami. V Pekingu so se ostro odzvali in omenili možnost uvedbe protiukrepov.
        KIJEV - Ukrajinska zračna obramba je sestrelila več deset ruskih dronov in raket, usmerjenih na Kijev. Predsednik Volodimir Zelenski pa je znova pozval zaveznice k okrepitvi vojaške pomoči.
        WASHINGTON - ZDA so naznanile vrsto novih sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Te bodo vključevale več kot 300 posameznikov in organizacij v Rusiji, pa tudi v državah, kot so Kitajska, Turčija in Združeni arabski emirati.
        BUDIMPEŠTA - Madžarska ne bo ovirala zveze Nato pri načrtovanem povečanju podpore Ukrajini v vojni proti Rusiji, je po srečanju z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom dejal madžarski premier Viktor Orban.
        PARIZ - Francoski Republikanci (LR) so iz svojih vrst izključili predsednika Erica Ciottija, ki je pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami podprl sodelovanje s skrajno desnim Nacionalnim zborom (RN).
        PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da bo zaradi predčasnih parlamentarnih volitev začasno ustavil sprejetje volilne reforme na Novi Kaledoniji.
        AMSTERDAM - Nizozemsko sodišče je tri moške obsodilo na do 28 let zapora za umor nizozemskega kriminalističnega novinarja Petra R. de Vriesa leta 2021.
        KOEBENHAVN - Ultra procesirana živila, alkohol, tobak in fosilna goriva v Evropi vsako leto povzročijo okrog 2,7 milijona smrti, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

ČETRTEK, 13. junija
        BARI - Voditelji držav članic skupine G7 so dosegli dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Podprli so predlog za premirje v Gazi, ki ga je maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden.
        BARI - Predsednika ZDA Joe Biden in Ukrajine Volodimir Zelenski sta ob robu vrha držav G7 podpisala varnostni sporazum med državama.
        BRUSELJ - Članice Nata so na zasedanju obrambnih ministrov sprejele operativni načrt za razširitev podpore zavezništva Ukrajini, je potrdil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.
        LUXEMBOURG - Sodišče EU je odločilo, da mora Madžarska plačati več kot 200 milijonov evrov in še po milijon evrov za vsak dan zamude zaradi neizvršitve sodbe sodišča iz leta 2020. Takrat je sodišče razsodilo, da Madžarska ni spoštovala pravil prava unije na področju azilne politike.
        MOSKVA/WASHINGTON - Rusko tožilstvo je zaprtega ameriškega novinarja Evana Gershkovicha obtožilo vohunjenja za ameriško obveščevalno agencijo Cia.
        ŽENEVA - Po svetu je prisilno razseljenih 120 milijonov ljudi, kar je rekordno število, v poročilu navaja visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).
        BRUSELJ - V Evropski uniji je stopila v veljavo prva zakonodaja o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini.

tep/akt/lkr/zc/ase/mc/vb/spo
© STA, 2024