Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 4. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

RADENCI/GORNJA RADGONA - Nevihte z močnimi nalivi, ki so v ponedeljek popoldne in zvečer zajele del države, so največ težav povzročile na vzhodu Slovenije. Uprava za zaščito in reševanje je zabeležila 131 dogodkov, največ na območju Radencev in Gornje Radgone. V občini Radenci je neurje hudo prizadelo kraj Boračeva, kjer je bilo po besedah župana Romana Leljaka poplavljenih okoli 100 hiš. Škoda je zelo velika, po prvih ocenah nekaj sto tisoč evrov, je za STA še dejal Leljak. Ujma je prizadela tudi občino Gornja Radgona, kjer so se po besedah županje Urške Mauko Tuš sprožili vsi zemeljski plazovi, ki so bili že popisani, pa tudi številni novi. Ogroženih je nekaj hiš, družino v Črešnjevcih pa so morali zaradi plazu nad hišo izseliti.

LJUBLJANA - SDS s predlogom za posvetovalni referendum glede priznanja Palestine vladi daje čas za razmislek, je povedal predsednik stranke Janez Janša. Glede domnevne namere koalicije, da bi glasovanje v DZ vseeno izpeljala, pa je dejal, da je predlog za posvetovalni referendum akt, ki odloži odločanje za 30 dni. Meni, da obstaja možnost, da v teh 30 dneh pride do nekega mirovnega načrta in morda pogajanj med Izraelom in Palestinci. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je ponovila željo, da bi se čim prej opravilo glasovanje.

LJUBLJANA - Slovenija podpira predlog predsednika ZDA Joeja Bidna za prekinitev ognja na območju Gaze in izpustitev zajetih talcev, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Predlog je opisala kot napor, ki gre v smer dogovora za premirje in okrepitve dobave humanitarne pomoči civilistom v Gazi. Ob tem je ocenila, da trenutno tako s strani Izraela kot palestinskega gibanja Hamas ni prave pripravljenosti za pogajanja.

SARAJEVO/LJUBLJANA - Vlada BiH v ponedeljek ponovno ni dosegla potrebnega konsenza, ki bi omogočil, da bi državljani Slovenije - pa tudi Poljske in Romunije - na evropskih volitvah 9. junija lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav. Svet ministrov predloga na prvem glasovanju prejšnji teden ni podprl, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske. Blokada glasovanja je nesprejemljiva, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Dodala je, da je ministrstvo na pogovor poklicalo začasno odpravnico poslov BiH v Sloveniji in ji izrazilo protest.

LJUBLJANA - Na Upravni enoti Ljubljana, kjer zaposleni že dlje stavkajo, so s ponedeljkom prešli na spremenjen način dela. Na spletni strani stranke obveščajo, da so zaradi stavke vsi termini odpovedani. Stranke pa se lahko v času uradnih ur oglasijo na upravni enoti, tako na Linhartovi cesti kot na Tobačni ulici in počakajo, da pridejo na vrsto.

SLADKI VRH - Tovarna papirja Paloma je slovesno obeležila zaključek investicij v najsodobnejše tehnologije, vrednih skupaj 138 milijonov evrov, ki obsegajo med drugim dve novi konfekcijski liniji, hitro in napredno paletizacijo ter avtomatizirano visokoregalno skladišče gotovih izdelkov. Kot je poudaril predsednik holdinga Eco Investment Milan Filo, naložba Palomi zagotavlja dolgoročno perspektivo pomembne tradicije papirništva v Sladkem Vrhu ter ohranja in krepi tako ugled kot tržni položaj Palome ter mednarodne skupine SHP. Premier Robert Golob je dejal, da gre za izjemno pomembno investicijo, predvsem pa sporočilo, da se takrat, ko najdejo investitorja iz panoge, ki je pripravljen vložiti lasten denar v digitalno transformacijo in zeleni preboj, zgodijo dobre stvari.

BRDO PRI KRANJU/MARIBOR/HOČE - Ob dnevu slovenskega krvodajalstva so Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino ter Zveza nogometnih sodnikov Slovenije s podporo Nogometne zveze Slovenije predstavili pobudo (P)ostani del moštva. Z njo športne navdušence in vse druge vabijo k darovanju krvi. Letošnji ambasadorji in podporniki krvodajalstva so tako nogometni sodniki. Center za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor skupaj z mariborskim območnim združenjem Rdečega križa ter v sodelovanju s projektom študentov medicine Epruvetka krvodajalcem zahvalil, prav tako pa ponesel glas o tem plemenitem dejanju širši javnosti, so sporočili iz kliničnega centra.

LJUBLJANA - Predstavniki UKC Ljubljana so na novinarski konferenci izpostavili, da je Slovenija po številu vstavitev aortnih zaklopk brez odpiranja prsnega koša druga v EU na milijon prebivalcev, kar kaže na odlično oskrbo bolnikov. Sporočili so še, da so sodelovali v prebojni primerjalni študiji o aortnih zaklopkah, objavljeni v strokovni reviji Lancet.

SEŽANA - Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je v Sežani sestala s predstavniki tamkajšnjega zdravstvenega doma in sežanskim županom Andrejem Silo, na delovnem srečanju pa je beseda tekla predvsem o vzpostavitvi satelitskega urgentnega centra v Sežani. Tega si v občini želijo do konca leta 2026.

BRDO PRI KRANJU - Nesreče vojaških letal so izredno zahtevne, je ob 20-letnici delovanja letalskega preiskovalnega organa ministrstva za obrambo poudarila državna sekretarka notranjega ministrstva Tina Heferle. Državni sekretar obrambnega ministrstva Damir Črnčec pa je izpostavil vlogo vojske in policije pri reševanju življenj v lanskoletnih poplavah.

LJUBLJANA - Vrednost blagovne menjave je aprila medletno skokovito narasla. Izvoz je bil vrednostno za 48,8 odstotka večji kot aprila lani, uvoz pa za 33,8 odstotka. Menjava je po podatkih statističnega urada močno narasla pri trgovanju z nečlanicami EU, in sicer predvsem zaradi visoke rasti vrednosti poslov oplemenitenja v trgovini s Švico.

LJUBLJANA - Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečaj nad družbo Gratel, ki je del sistema podjetij poslovneža Jurija Krča in je 1,68-odstotni lastnik telekomunikacijskega operaterja T-2. Predlog za začetek stečaja je podal Slovenski državni holding (SDH), ki je aprila vložil tudi predlog za stečaj T-2.

LJUBLJANA - Slovensko zavarovalništvo upravlja s prek deset milijardami evrov sredstev, lani pa je znova dokazalo odpornost in prilagodljivost na zahtevne razmere, so navedli v Agenciji za zavarovalni nadzor. Med prihodnjimi izzivi so opozorili na makroekonomske razmere, geopolitična trenja, podnebne spremembe ter zdravstvena in pokojninska zavarovanja.

zc/gm/jb
© STA, 2024