Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW DELHI - Na volitvah v Indiji je glede na polovico preštetih glasov slavila desetletje vladajoča hindujska nacionalistična stranka premierja Narendre Modija, kateremu se tako obeta tretji zaporedni mandat. Stranko Bharatiya Janata (BJP) je podprlo skoraj 39 odstotkov volivcev, je razvidno iz podatkov indijske volilne komisije. Volitve so potekale od 19. aprila, v tem času pa se je zvrstilo sedem volilnih dni. Udeležilo se jih je rekordnih 642 milijonov volivcev.

GAZA/RAMALA - Izrael je v ponedeljek potrdil predhodne navedbe Hamasa o smrti štirih talcev, ki so v ujetništvu v Gazi umrli pred nekaj meseci. Da so ujetniki preminuli v izraelskih napadih na Han Junis, je že marca sporočilo palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki v palestinski enklavi še naprej zadržuje neznano število živih talcev, zajetih med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je sporočil, da sami niso uspeli ugotoviti vzroka njihove smrti. Izraelske sile so nato nadaljevale napade v enklavi, kjer so ubile najmanj deset Palestincev, še dva moška sta padla pod streli okupacijskih sil na Zahodnem bregu.

WASHINGTON - ZDA so v ponedeljek Varnostnemu svetu Združenih narodov predložile osnutek resolucije, ki poziva k prekinitvi ognja v Gazi, izpustitvi talcev in izvajanju drugih ukrepov, predstavljenih v načrtu ameriškega predsednika Joeja Bidna. Ravno ZDA so sicer v preteklih mesecih v VS ZN bile glavna ovira pri oblikovanju konsenza o potrebi po premirju v Gazi. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da na predlog gleda pozitivno. Za izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pa je Bidenov načrt nepopoln.

TEL AVIV - Na severu Izraela so v ponedeljek izbruhnili obsežni požari, potem ko je bilo območje tarča napadov z raketami in droni iz sosednjega Libanona. Zaradi napadov in požarov so delno evakuirali bližnje mesto. Območje je sicer redno tarča obstreljevanja med izraelsko vojsko in libanonskim gibanjem Hezbolah. Tudi po tokratnem napadu iz Libanona se je izraelska vojska odzvala s povračilnim zračnim napadom.

WASHINGTON - Izraelski premier Benjamin Netanjahu naj bi 13. junija nagovoril oba domova ameriškega kongresa. Iz urada izraelskega premierja so potrdili, da bo Netanjahu nagovoril kongres, a pojasnili, da datuma za to še niso določili, a to vsekakor ne bo 13. junij, saj ta dan sovpada z judovskim praznikom. Predsednik ZDA Joe Biden bo naslednji četrtek predvidoma v Italiji na vrhu držav G7.

KIJEV - V ruskem napadu z raketami in droni na ukrajinsko mesto Dnipro je bilo ranjenih najmanj sedem ljudi, med njimi tudi enomesečni dojenček, so sporočile lokalne oblasti. V napadu je bilo poškodovanih več stavb in avtomobilov. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je Rusija proti mestu Dnipro izstrelila dve balistični raketi iskander in štiri brezpilotne letalnike. Vse ruske izstrelke pa je zračna obramba sestrelila.

BEOGRAD - Vladajoči Srbski napredni stranki (SNS) se po zmagah na nedeljskih lokalnih volitvah v Beogradu in Novem Sadu obeta tudi večina v mestni skupščini v Nišu, kjer je sprva kazalo na slavje opozicije. Mednarodni opazovalci so sicer tudi tokrat opozorili na volilne nepravilnosti, ki jih izpostavlja tudi opozicija. Opazovalna misija urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) je ocenila, da so volitve potekale gladko, a da obstaja več razlogov zaskrbljenost, vključno s kupovanjem glasov, nasiljem in zlorabi javnih sredstev ter neuravnoteženimi mediji.

NIKOZIJA - Ciper se te dni sooča z vročinskim valom in sušo. Vremenoslovci za danes napovedujejo, da se bo živo srebro na otoku povzpelo do 42 stopinj Celzija. Zaradi nenavadno suhe zime pa na otoku vse več skrbi povzročajo tudi vodne rezerve. Rezervoarji so napolnjeni le do 42 odstotkov, lani junija so bili napolnjeni do 66 odstotkov.

CONAKRY/BRAZZAVILLE - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek z obiskom Gvineje začel svojo afriško turnejo, na kateri namerava okrepiti vpliv Moskve na celini. Na skupni novinarski konferenci z gvinejskim kolegom je Lavrov gostitelju zagotovil nadaljnjo obrambno podporo. Pot je nadaljeval v Republiki Kongo, preostanek postojank na turneji pa javnosti ostaja neznan.

WILMINGTON - Sodni proces proti sinu predsednika ZDA Hunterju Bidnu na zveznem sodišču v državi Delaware se bo začel z nagovoroma tožilstva in obrambe, potem ko so v ponedeljek uspešno dokončali postopek izbire porote. 54-letni Hunter Biden je obtožen laganja na obrazcu za nakup pištole leta 2018. Na sodišče ga je pospremila mačeha in prva dama ZDA Jill Biden. Predsednik Joe Biden, ki primera ne komentira in je vnaprej obljubil, da sina ne bo pomilostil, če ga spoznajo za krivega, pa se je držal stran.

ZAGREB/NOVI SAD - Severni del Hrvaške je v ponedeljek pozno popoldne prizadelo neurje z obilnim deževjem, ki ga je ponekod spremljala toča. Blizu Varaždina se je pojavila vodna tromba, v Rasinji blizu Koprivnice pa je umrla 74-letna ženska. Močni nalivi s točo in vetrom so v ponedeljek zajeli tudi del Srbije.

NÜRNBERG - Število brezposelnih v Nemčiji je maja doseglo 2,72 milijona, kar je več od pričakovanj. V primerjavi z aprilom se je zmanjšalo za 27.000, medtem ko se je v primerjavi z lanskim majem povečalo za 179.000. Stopnja brezposelnosti se je na mesčeni ravni znižala za 0,2 odstotne točke na 5,8 odstotka, je objavila Zvezna agencija za zaposlovanje.

WASHINGTON - Ameriški znanstvenik Anthony Fauci, ki je bil glavni vladni strokovnjak pri spopadanju ZDA s pandemijo covida-19, je v ponedeljek odbijal napade republikanskih kongresnikov glede zdravstvenih ukrepov, ki jih je zagovarjal v tistem času. Demokratski kongresniki so Faucija branili in se mu opravičevali, da mora trpeti skozi teorije zarote republikanskih kolegov. Ti so 83-letnega strokovnjaka celo obtožili, da je kriv za pandemijo. Za upokojenega imunologa in njegovo družino zaradi groženj skrbi varnostna služba.

PEKING - Eden od modulov kitajske lunarne sonde Chang'e 6, ki je v nedeljo pristala na oddaljeni strani Lune, je pridobil prve vzorce in se podal na pot nazaj k Zemlji, je sporočila kitajska vesoljska agencija. Šesta kitajska odprava je zgodovinska, saj bodo ob uspešni vrnitvi modula prvič analizirali vzorce z oddaljene strani Lune.

CIUDAD DE MEXICO - Županja zahodnega mehiškega mesta Cotija Yolanda Sanchez Figueroa je umrla v ponedeljek, potem ko so nanjo streljali na cesti, so sporočile regionalne oblasti. Umor se je zgodil dan po izvolitvi nove predsednice Claudie Sheinbaum in po koncu volilne kampanje, ki jo je tudi sicer zaznamovalo nasilje nad politiki. V času od uradnega začetka kampanje 4. septembra lani je bilo med drugim ubitih 34 kandidatov na najobsežnejših volitvah v zgodovini države.

ANKARA - V osrednji Turčiji sta v strmoglavljenju vojaškega letala med urjenjem umrla pilota na krovu letala, so sporočili z obrambnega ministrstva. Razlog za strmoglavljenje še ni znan.

FRANKFURT - Nemška razvojna banka KfW je v ponedeljek prodala 110 milijonov delnic telekomunikacijskega velikana Deutsche Telekom. Nemško ministrstvo za finance je ob tem napovedalo, da bodo prihodki od prodaje namenjeni krepitvi lastniškega kapitala državnega železniškega operaterja Deutsche Bahn in razširitvi železniške infrastrukture v državi.

akt/akt
© STA, 2024