Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

CIUDAD DE MEXICO - Na predsedniških volitvah v Mehiki je zmagala kandidatka vladajoče stranke Claudia Sheinbaum, ki so ji volivci glede na začasne uradne izide v nedeljo namenili okrog 60 odstotkov glasov. Z njo bo Mehika dobila prvo predsednico doslej. Zmagovalka volitev se je v nagovoru zahvalila vsem, ki so glasovali zanjo in zagotovila, da jih ne bo razočarala. Obljubila je nadaljevanje več politik, ki jih je začel njen mentor in trenutni predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

GAZA/ALEP - Izraelske sile kljub obnovljenim prizadevanjem za prekinitev ognja v Gazi nadaljujejo napade na palestinsko enklavo, kjer so ubile najmanj 26 ljudi. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so napadle tudi ozemlje Sirije in pri tem ubile najmanj 16 borcev.

BEOGRAD - Srbska vladajoča stranka SNS je razglasila zmago na nedeljskih volitvah v večini občin in mest, med njimi tudi v Beogradu, Novem Sadu in Nišu. V slednjem je SNS ostala brez večine in bi opozicija lahko s tesno večino prevzela oblast. Lokalne volitve so potekale v 89 mestih in občinah, kjer niso potekale že decembra. V Beogradu so jih ponovili, ker na decembrskih volitvah nobena stranka ni osvojila večine v 110-članski mestni skupščini.

PEKING - Kitajska je zanikala obtožbe ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da skuša državam preprečiti udeležbo na mirovni konferenci za Ukrajino, ki bo potekala sredi junija v Švici. Peking je sicer do konference kritičen, saj meni, da ta brez udeležbe Moskve ne bo imela pomembne vloge pri ponovni vzpostavitvi miru.

SEUL - Južna Koreja bo v celoti prekinila vojaški sporazum s Severno Korejo, katerega cilj je zmanjšanje napetosti med državama, je sporočil svet za nacionalno varnost v Seulu in pojasnil, da bi jim to omogočilo takojšnje odzivanje na provokacije Pjongjanga. Prekinitev sporazuma mora zdaj odobriti južnokorejska vlada, ki bo o tem odločala v torek.

MANNHEIM - Nemški policist, ki je bil v petek med napadom na udeležence desničarskega shoda v Mannheimu hudo ranjen, je umrl, so v nedeljo sporočile pristojne oblasti. Preminulemu policistu sta se že poklonila kancler Olaf Scholz in predsednik Frank-Walter Steinmeier. Motiv 25-letnega napadalca zaenkrat ostaja neznan. V Afganistanu rojeni moški pred petkovim incidentom ni bil znan policiji.

WILMINGTON - Na zveznem sodišču v ameriški zvezni državi Delaware se z izbiro porote začenja proces proti sinu predsednika ZDA Hunterju Bidnu zaradi laganja na obrazcu za nakup pištole leta 2018. Biden ni navedel, da je bil v času nakupa odvisen od mamil. Septembra mu bodo sodili še v Kaliforniji zaradi davčnih utaj. Opozicijski republikanci izvajajo preiskave Hunterja Bidna že več let. Doslej sinovih grehov z očetom niso uspeli povezati.

LIBEREC - Na severu Češke je v nedeljo strela udarila v drevo in poškodovala 18 ljudi, ki so se pod krošnjo zatekli pred neurjem. Med poškodovanimi so jih morali več oživljati, vse pa so prepeljali v bolnišnice.

BEJA - Na jugu Portugalske je v nedeljo umrl španski pilot, še en pa je poškodovan, ko sta manjši letali lažje trčili v zraku med letalskim mitingom, pri čemer je eno strmoglavilo. Portugalski obrambni minister Nuno Melo je zagotovil, da bodo uvedli preiskavo nesreče.

akt/akt
© STA, 2024