Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Možnosti za uspeh vodilnih strank, ki kandidirajo na evropskih volitvah v Sloveniji, so se še okrepile, kaže najnovejša anketa, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia. Podpora listi SDS se je povečala s 27,4 odstotka v prejšnji anketi na 29 odstotkov opredeljenih volivcev, podpora Gibanju Svoboda pa s 17,7 na 21,3 odstotka. Podpora pa padla trem sledilkam: stranki Vesna s 14,1 na 11,5 odstotka, SD z 11,5 na 9,3 odstotka in NSi s 7,9 na 7,0 odstotka. Delež volivcev, ki ne vedo, za koga bodo glasovali, se je znižal s 23 na 14,9 odstotka.

KOČEVJE - Ob breznu po vojni pobitih pod Krenom v Kočevskem rogu je potekala spominska slovesnost z mašo, ki jo je vodil Stanislav Zore. V nagovoru je kot pogoj za spravo izpostavil nujnost priznanja tega, kar se je dogajalo ob koncu vojne, in primeren pokop pomorjenih. "Šele takrat bomo dejansko stopili na pot sprave in prihodnosti," je dejal.

TRNOVO OB SOČI - Na reki Soči se je v petek zgodila nesreča s smrtnim izzidom, v kateri je izgubil življenje 60-letni nemški kajakaš, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica. Pri veslanju v skupini še petih državljanov Nemčije se je pred izstopnim mestom pri Trnovem ob Soči prevrnil, narasla reka pa ga je odnesla naprej proti Kobaridu.

jb/ako/vte/moz/jb
© STA, 2024