Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Oblasti v Gazi poročajo o več deset smrtnih žrtvah izraelskega napada na begunsko taborišče v bližini Rafe na jugu Gaze. Glede na zadnje podatke tamkajšnje civilne zaščite je umrlo najmanj 40 ljudi. Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča je bilo poslopje Hamasa, navedbe o civilnih žrtvah pa da preiskujejo. Več arabskih držav je že obsodilo napad.

VILNIUS - V drugem krogu predsedniških volitev v Litvi je bil v nedeljo za nov mandat izvoljen trenutni predsednik Gitanas Nauseda. Z več kot 70 odstotki glasov je premagal premierko Ingrido Šimonyte. V ospredju kampanje je bila ruska vojna proti Ukrajini in njen vpliv na nacionalno varnost. Tako Nauseda kot Šimonyte podpirata nadaljnjo podporo Ukrajini in povečanje porabe za obrambo.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je napovedal, da bo na zasedanju zunanjim ministrom držav članic unije predlagal obnovitev misije EU, namenjene podpori na mejnem prehodu Rafa med Gazo in Egiptom. Misija je trenutno v stanju pripravljenosti. Glede priznanja Palestine je več ministrov ob prihodu poudarilo, da jo bodo priznali, ko bo to imelo učinek.

PORT MORESBY - Po zemeljskem plazu, ki je v petek uničil vas na Papui Novi Gvineji, reševalci tekmujejo s časom, da bi našli preživele. Papua Nova Gvineja je obvestila Združene narode, da je obsežen zemeljski plaz, ki je zasul oddaljeno vas, pod seboj pokopal več kot 2000 ljudi.

SEUL - Voditelji Južne Koreje, Kitajske in Japonske so na vrhu razpravljali o stabilnosti v regiji in se zavezali k okrepitvi tristranskega sodelovanja. V skupni izjavi so tudi potrdili, da je denuklearizacija Severne Koreje v skupnem interesu vseh treh držav.

JERUZALEM - Izrael je sporočil, da je španskemu konzulatu v Jeruzalemu odredil, naj s 1. junijem preneha nuditi konzularne storitve Palestincem, kar je utemeljil kot "kaznovalni ukrep" zaradi odločitve Španije, da prizna palestinsko državo.

HOUSTON- Osrednji del in jug ZDA so minuli konec tedna prizadeli tornadi in neurja, ki so zahtevali najmanj 15 življenj, povzročili pa so tudi obsežno gmotno škodo. Reševalci in policija v ruševinah iščejo morebitne žrtve, doslej pa so oskrbeli več deset poškodovanih.

PARIZ/NOUMEA - Pariz je v nedeljo sporočil, da bodo po 12 dneh odpravili izredne razmere na Novi Kaledoniji, ki so jo zaradi načrtovanih sprememb ustave o volilni pravici zajeli nasilni nemiri Nadejajo se, da bo ukrep pripomogel pri vzpostavitvi dialoga na pacifiškem otočju.

NEW DELHI - Po smrti šestih novorojenčkov v požaru, ki je v soboto zvečer izbruhnil v bolnišnici za oskrbo dojenčkov v New Delhiju, je policija pridržala direktorja in lastnika bolnišnice, ki je delovala brez dovoljenja. Dojenčki naj bi bili nameščeni v prepolnem prostoru brez požarnega izhoda.

ŽENEVA - Začenja se 77. zasedanje Svetovne zdravstvene skupščine (WHA), najvišjega organa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Letošnje zasedanje, ki bo trajalo do sobote, bo potekalo pod geslom Vsi za zdravje, zdravje za vse. Predvideno je bilo glasovanje o novem sporazumu o preprečevanju pandemij, a pogajanj niso končali, pogajalci do petka niso uspeli doseči končnega dogovora.

PARIZ - Spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, začenja obravnavo predloga zakona o koncu življenja, ki prvič predvideva pomoč pri umiranju za nekatere bolnike. Predlog zakona je v Franciji vzbudil veliko pomislekov in delitev. Glasovanjem v prvem branj je predvideno za 11. junij, po pričakovanjih bo parlamentarno pot sklenil poleti prihodnje leto.

spo/spo
© STA, 2024