Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 26. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar bo drevi v Rimu okronan kot novi kralj dirke po Italiji. To mu bo uspelo kot drugemu Slovencu po lanskem slavju Primoža Rogliča. Ob tem bo Pogačar slavil z največjo prednostjo po letu 1965, če bo obdržal skoraj deset minut naskoka pred zasledovalci. V skupnem seštevku ima namreč pred zadnjo etapo v Rimu, ki bo dolga 125 km ter predstavlja le še parado šampionov in sprinterski zaključek, devet minut in 56 sekund naskoka pred Kolumbijcem Danielom Martinezom. Za Slovenijo bo to sedma zmaga na tritedenskih dirkah, vse pa sta največja zvezdnika dosegla od leta 2019.

BERLIN - V finalu zaključnega turnirja košarkarske evrolige se bosta danes ob 20. uri pomerila Real Madrid in Panathinaikos. Španci, ki so branilci lovorike, se bodo potegovali za 12. naslov v zgodovini, Grki pa za svojega sedmega. Real Madrid, ki je bil v polfinalu v petek boljši od Olympiakosa, je z enajstimi naslovi rekorder, danes pa lahko prvič po letu 1968 ubrani pokal. Tekma za tretje mesto v dvorani Uber v Berlinu bo ob 17. uri.

PARIZ - Na teniških igriščih v Rolandu Garrosu v Parizu se bo danes začel drugi letošnji veliki turnir, odprto prvenstvo Francije. Že prvi dan bo nastopila tudi edina Slovenka v glavnem žrebu med posameznicami, Tamara Zidanšek, ki si je nastop zagotovila s tremi zmagami v kvalifikacijah.

EUGENE - Kenijka Beatrice Chebet je na atletski diamantni ligi v Eugenu v ZDA, na kateri ni bilo slovenskih predstavnikov, popravila svetovni rekord na 10.000 m, v cilj je prišla v času 28 minut, 54 sekund in 14 stotink. S tem je postala prva atletinja, ki je to razdaljo pretekla pod 29 minutami in ji je uspel najboljši dosežek mitinga v Oregonu.

DALLAS - Hokejisti Dallasa so na drugi finalni tekmi zahodne konference lige NHL doma s 3:1 premagali Edmonton in serijo izenačili na 1:1. Zmago so si zagotovili v zadnji tretjini, ko je po izidu 1:1 najprej gol dosegel Mason Marchment, nato pa je ob koncu nebranjeno mrežo zatresel še Finec Esa Lindell. Tretja tekma bo v noči s ponedeljka na torek v Edmontonu.

INDIANAPOLIS - Moštvo Boston Celtics je na krilih 36 točk Jaysona Tatuma izničilo 18 točk zaostanka in premagalo Indiana Pacers s 114:111 ter povedlo s 3:0 v zmagah v finalu vzhodne konference končnice severnoameriške košarkarske lige NBA. Boston le še ena zmaga loči od napredovanja v veliki finale lige NBA, v katerem se bodo kelti pomerili z boljšim iz obračuna med Dallasom Luke Dončića in Minnesoto. Dallas vodi z 2:0 v zmagah v finalu zahodne konference v seriji na štiri dobljene tekme.

am/am
© STA, 2024