Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

HARKOV - Število smrtnih žrtev ruskega bombnega napada na trgovino v Harkovu je naraslo na 12, ranjenih je bilo najmanj 40 ljudi. Rusija je po lastnih navedbah trgovino z orodjem v soboto napadla, ker naj bi Ukrajina tam skrivala orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil kot zlobnega. Rusija je Ukrajino obstreljevala tudi ponoči. O eksplozijah so poročali iz regij Hmelnicki in Lvov na zahodu države. V regiji Vinica pa naj bi bila zadeta stanovanjska stavba, najmanj trije ljudje so bili ranjeni.

TEL AVIV - Na pot od egiptovske strani mejnega prehoda Rafa proti mejnemu prehodu Kerem Šalom, ki ga nadzoruje Izrael, se je odpravilo 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo za Palestince. Od tam naj bi Gazo za zdaj doseglo že več tovornjakov z nujno potrebno pomočjo, med njimi tudi cisterne z gorivom, ki so na poti do bolnišnic.

TEL AVIV - V Izraelu so se v soboto zvečer po več mestih znova zbrali protivladni protestniki, ki zahtevajo odstop izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, predčasne volitve in dogovor o izpustitvi talcev, ki so še v Gazi. Na protestu v Tel Avivu, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 80.000 ljudi, so pridržali več protestnikov.

CANNES - Na 77. filmskem festivalu v Cannesu je najprestižnejšo nagrado, zlato palmo, v soboto prejel film Anora neodvisnega ameriškega režiserja Seana Bakerja. Veliko nagrado žirije, ki je druga najpomembnejša nagrada festivala, je prejel film All We Imagine as Light indijske režiserke Payal Kapadia. V konkurenci za nagrado je bilo letos 22 filmov.

NEW DELHI - Število mrtvih v požaru, ki je v soboto izbruhnil v dvorani z igralnimi avtomati v indijskem mestu Rajkot, je naraslo na 27, med njimi so štirje otroci. Razlog za požar je bil najverjetneje kratek stik. V soboto zvečer pa je izbruhnil še požar v bolnišnici v New Delhiju, pri čemer je umrlo najmanj sedem novorojenčkov.

CIUDAD DE MEXICO - V prestolnici Mehike so v soboto zabeležili rekordnih 34,7 stopinja Celzija, kar je najvišja temperatura, ki so jo kdajkoli zabeležili v Ciudad de Mexico. Država se že dlje časa sooča z vročinskim valom, v povezavi z vročino pa so zabeležili najmanj 48 smrtnih žrtev.

OSLO - Moški je skušal na silo vstopiti v pilotsko kabino letala družbe Norwegian Air, ki bi moralo davi poleteti iz Osla v Split. Ko mu ni uspelo vdreti v kabino, se je zaklenil na stranišče. Norveška policija je moškega, ki so ga pridržali, identificirala kot 23-letnega državljana Hrvaške.

BEOGRAD - Srbija je lani izvoz kozmetičnih izdelkov v primerjavi z letom 2022 povečala za skoraj 40 odstotkov. Skupna vrednost teh izvoženih izdelkov je znašala 80,3 milijona evrov, v zadnjih petih letih pa 278 milijonov evrov, je za Euronews Srbija minuli teden dejal Bojan Stanić iz Gospodarske zbornice Srbije.

ZAGREB - Hrvaški mediji so pred bližajočo se turistično sezono začeli opozarjati na visoke cene kave. Rast cen kavnih napitkov v primerjavi z minulim letom opažajo tako v Dalmaciji kot v Istri in na Kvarnerju, kjer kava z mlekom v enem od opatijskih hotelov stane kar šest evrov. Na ravni države se je kava v zadnjem letu podražila za dobrih sedem odstotkov.

MÜNCHEN - Število ladij, ki so lani po svetu potonile, se je znižalo na rekordno nizko raven, potem ko je potonilo 26 večjih plovil, kar je skoraj tretjino manj kot leto prej. Vendar pa se ob tem na drugi strani povečuje grožnja piratstva, kaže najnovejše letno poročilo o ladijskih tveganjih nemške zavarovalnice Allianz Commercial.

set/tib/kad/tv/set
© STA, 2024