Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je v okolici Tajvana začela dvodnevne obsežne vojaške vaje, ki jih je označila za kazen za separatistična dejanja otoka. Vaje sledijo prisegi novega tajvanskega predsednika Lai Ching-teja v ponedeljek, ko je Peking njegov govor označil za priznanje neodvisnosti in napovedal povračilne ukrepe. Tajvan se je na vaje odzval z namestitvijo svojih morskih, zračnih in kopenskih sil.

TEL AVIV - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedi Norveške, Irske in Španije, da bodo 28. maja priznale Palestino, v srdo označil za "nagrado za terorizem". V izjavi je večkrat omenil napad gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani in dejal, da bi priznanje Palestine pomenilo vzpostavitev teroristične države.

LONDON - V Veliki Britaniji je dan po tem, ko je premier Rishi Sunak za 4. julij razpisal splošne volitve, že stekla predvolilna kampanja. Tako vodja konservativcev Sunak, ki je presenetil z objavo volitev poleti, kot voditelj opozicijskih laburistov Keir Starmer, ki Britancem obljublja spremembe, upata na zmago, pri čemer ankete govorijo v prid laburistov.

MOSKVA- V Rusiji so v sredo zaradi korupcije pridržali še enega generala. Vojaško sodišče je Vadimu Šamarinu, vodji oddelka za komunikacije ruskih oboroženih sil, odredilo dvomesečni pripor. Izkušenega poveljnika sumijo obsežnega prejemanja podkupnin, za kar mu grozi do 15 let zapora. S podobnimi očitki se spopadata še dva nedavno pridržana generala. Kremelj zanikal, da se v vojski odvija čistka.

OSLO - Norveška je sporočila, da bo s prihodnjim tednom omejila vstop ruskim državljanom, ki pridejo v državo v turistične namene. Nova pravila bodo veljala tudi za tiste, ki so vizum za vstop prejeli iz drugih schengenskih držav. Kot je pojasnilo pravosodno ministrstvo v Oslu, je odločitev odgovor na rusko agresijo proti Ukrajini.

NOUMEA - Francoski predsednik Emmanuel Macron je prispel na Novo Kaledonijo, kjer so pred desetimi dnevi izbruhnili nasilni nemiri, in kot absolutno prioriteto svojega obiska izpostavil, da čim prej znova vzpostavijo mir in varnost ter umirijo razmere. Macronov obisk na francoskem čezmorskem ozemlju bo predvidoma trajal 12 ur.

HARKOV/DONECK - V ukrajinskih napadih z droni v ruski obmejni regiji Belgorod in obstreljevanju mesta Gorlivka v regiji Doneck sta bili ubiti dve osebi, so sporočile lokalne oblasti. En človek je bil ubit tudi v ruskem napadu v regiji Harkov, od koder so glede na nove podatke od 10. maja po začetku okrepljene ruske ofenzive evakuirali skoraj 11.000 ljudi.

SEUL - Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je napovedal rekorden, 19 milijard dolarjev težak program za krepitev industrije čipov, ki velja za ključno gospodarsko področje v tej državi. Program vključuje za sedem milijard dolarjev investicij, poleg tega bodo oblasti razširile davčne olajšave za naložbe v čipe, pri čemer upajo, da bodo na ta način v industrijo pritegnile več talentov.

WASHINGTON - Nekdanja republikanska predsedniška kandidatka Nikki Haley je v sredo napovedala, da bo na volitvah novembra volila strankarskega kolega Donalda Trumpa, češ da je njena prioriteta podpora predsedniku, ki bo podprl ameriške zaveznike, zavaroval mejo, podpiral kapitalizem in svobodo ter znižal javni dolg. Joe Biden je medtem po njenem mnenju na številnih področjih deloval katastrofalno.

MONTERREY - V Mehiki je v zrušenju odra na shodu med kampanjo pred predsedniškimi volitvami v sredo umrlo vsaj devet ljudi, več kot 50 jih je poškodovanih. Oder se je v predmestju Monterreyja zrušil po močnem sunku vetra med predvolilnim shodom kandidata opozicijske stranke Državljansko gibanje Jorgeja Alvareza Mayneza.

WEIMAR - Zunanji ministri Nemčije, Francije in Poljske so se v sredo na srečanju v nemškem Weimarju strinjali, da morajo njihove države v luči junijskih evropskih volitev sodelovati v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam. Izrazili so željo, da bi postali gonilna sila evropskega boja proti hibridnim grožnjam, zlasti iz Rusije.

WASHINGTON - V ZDA so zabeležili drugi primer okužbe človeka s ptičjo gripo med aktualnim izbruhom te bolezni med živino, so v sredo sporočile zdravstvene oblasti. Okuženi delavec v mlekarstvu iz zvezne države Michigan je imel blage simptome in je že okreval. Podoben potek bolezni je imel tudi Teksašan, ki se je kot prvi okužil pred manj kot dvema mesecema.

NEW YORK - Bivši ameriški predsednik Donald Trump, ki se sooča s številnimi kazenskimi pregoni in tožbami, petim različnim odvetniškim družbam dolguje najmanj 1,1 milijona dolarjev, po poročanju medija Daily Beast kaže poročilo odbora za politično akcijo Rešimo Ameriko, ki ga Trump uporablja za plačevanje pravdnih stroškov.

spo/spo
© STA, 2024