Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 22. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

ABU DABI - Na svetovnem prvenstvu v judu v Abu Dabiju so se danes končali slovenski ženski nastopi. Poškodvani Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg in Metka Lobnik v kategoriji do 78 kg sta izgubili prvi borbi. Pogačnik se je pomerila z Danko Emelie Sook, ki je boj ob koncu prve minute končala z davljenjem. Za tekmovalko Triglava je bil to hud udarec, saj je nazadnje zgubila nastop na olimpijskih igrah v Tokiu za dve točki, po današnjem porazu v prvi borbi bo šlo spet zelo tesno za OI v Parizu. Tja je skoraj gotovo uvrščna Lovbnik, k jo je na SP premagala olimpijska podprvakinja, Francozinja Madeleine Malonga.

MINNEAPOLIS - Košarkarji Dallas Mavericks bodo v četrtek z začetkom ob 2.30 po slovenskem času v gosteh pri Minnesota Timberwolves v dvorani Target Center v Minneapolisu odigrali prvo tekmo v finalu končnice zahodne konference lige NBA. Na podlagi informacij Dallasa bo v ekipi Mavericks tudi prvi zvezdnik Luka Dončić, ki ima nekaj težav z gležnjem in kolenom.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so v finalu vzhodnega dela končnice severnoameriške lige NBA doma po podaljšku s 133:128 premagali Indiano Pacers in povedli z 1:0 v zmagah. Jaylen Brown je s trojko 6,1 sekunde pred koncem rednega dela izenačil na 117:117 in tekmo prevesil v podaljšek.
S 36 točkami, desetimi v podaljšku, 12 skoki in štirimi podajami je bil Jayson Tatum prvi mož domačih in tudi tekme, ob tem je dosegel odločilno trojko v dodatnem delu igre.

MANCHESTER - Trener Manchester Cityja Pep Guardiola je v Angliji še petič prejel posebno čast. Izbrali so ga za najboljšega trenerja v angleški premier league, potem ko je v nedeljo z ekipo Manchester City četrtič zapovrstjo slavil naslov prvaka, poroča španska tiskovna agencija EFE. Guardiola je petič postal najboljši trener angleške premier lige, potem ko mu je ta naziv pripadel tudi v sezonah 2017/18, 2018/19, 2020/21 in 2022/23. Je drugi najuspešnejši trener v zgodovini angleškega nogometa, s Cityjem je osvojil šest naslovov prvaka premier leagie, zaostaja le za slovitim sirom Alexom Fergusonom, ki je Manchester United popeljal do 13 naslovov angleškega prvaka.

RIO DE JANEIRO - Nogometne ekipe na pokalu Amerike (Copa America), ki bo v ZDA potekal od 20. junija do 14. julija, bodo imele možnost dodatnih zamenjav, če igralec utrpi pretres možganov ali domnevno poškodbo glave, je sporočila Južnoameriška nogometna konfederacija (CONMEBOL). Poleg petih zamenjav v ekipi, ki jih dovoljujejo predpisi, bo dodana še morebitna šesta zaradi skrbi za zdravje igralcev.

KATMANDU - Nepalski gorski vodnik iz plemena višinskih nosačev Šerp, Kami Rita Šerpa, premika meje možnega. V razmaku desetih dni se je drugič povzpel na Mount Everest, najvišjo goro sveta. Števec vzponov je povečal na 30 ter podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na 8849 metrov visokega očaka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

jz/ag/am/alz/jz
© STA, 2024