Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

DUBLIN/MADRID/OSLO - Norveška, Irska in Španija bodo 28. maja priznale Palestino, so dopoldne ločeno sporočili premierji teh treh držav. Predsednik norveške vlade Jonas Gahr Store je pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja. Irski premier Simon Harris je izpostavil, da gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino, predsednik španske vlade Pedro Sanchez pa je kot razloge za priznanje izpostavil mir, pravičnost in doslednost.

TEL AVIV - Izrael je zaradi napovedanega priznanja Palestine svoja veleposlanika na Norveškem in Irskem poklical v domovino na pogovore, je sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Podobno namerava Izrael narediti tudi s svojim veleposlanikom v Madridu.

GAZA/RAMALA - Predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Husein al Šejh je napoved Španije, Irske in Norveške, da bodo 28. maja priznale Palestino, označil za zgodovinski trenutek. Podobno so napoved pozdravili pri palestinskem islamističnem gibanju Hamas, saj da je to pomemben trenutek v smeri zagotavljanja pravice do ozemlja.

WASHINGTON - Vlada ZDA je pripravljena sodelovati s kongresniki glede sankcij proti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), je v torek med kongresnim zaslišanjem povedal državni sekretar Antony Blinken. Skladno s stališči predsednika ZDA Joeja Bidna je tudi Blinken zahtevo tožilca Karima Khana za izdajo nalogov za prijetje voditeljev Izraela označil kot napačno.

NEW YORK - Izrael je v torek zaradi domnevnih kršitev nove medijske zakonodaje blokiral prenose ameriške tiskovne agencije AP v živo in ji zaplenil opremo. Poteza je v svetu sprožila ogorčenje. Nekaj ur zatem je Izrael blokado prenosov končal in napovedal, da bo agenciji vrnil opremo.

KIJEV - Ukrajinski vojski je v spopadih v severovzhodni regiji Harkov uspel otipljiv napredek, potem ko so jo 10. maja intenzivno napadle ruske sile in zavzele nekaj vasi, je v torkovem večernem govoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da položaj na drugih delih fronte ostaja zahteven. Omenjal je vzhodno fronto v regiji Doneck.

BERLIN - Vodilni kandidat skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Maximilian Krah po nizu škandalov ne bo več nastopal na volilnih dogodkih. Prepoved mu je izdalo vodstvo stranke, da se umika iz ospredja, je potrdil tudi sam. Sodu so izbile dno njegove zadnje izjave glede enot SS, zaradi katerih sodelovanje s stranko prekinja francoski Nacionalni zbor.

WASHINGTON - Rusija je izstrelila domnevno vesoljsko orodje in ga poslala v isto orbito, po kateri že kroži satelit ameriške vlade, so v torek sporočili iz Pentagona. Domnevajo, da je orožje sposobno napasti druge satelite.

NEW YORK - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v predvolilnem nastopu v Bostonu opozoril na dejstvo, da je družbeno omrežje njegovega republikanskega nasprotnika Truth Social objavil namig o poenotenem rajhu v primeru zmage Donalda Trumpa. Sporna objava je bila potem odstranjena.

BERLIN - Nemški državni tožilec je proti petim podnebnim aktivistom skupine Zadnja generacija zaradi suma oblikovanja kriminalne združbe vložil obtožnico. Ta temelji na napadih na naftno rafinerijo PCK v Schwedtu severovzhodno od Berlina, letališče Berlin Brandenburg in muzej Barberini v Potsdamu, do katerih je prišlo med aprilom 2022 in majem lani.

HANOJ - Vietnamski parlament je za novega predsednika države izbral dosedanjega ministra za javno varnost To Lama. Na položaju je nasledil Vo Van Thuonga, ki je marca odstopil zardi korupcijskega škandala. 66-letni Lam je od leta 2016 minister za javno varnost in je v komunistični državi zavzel trdo stališče do gibanj za človekove pravice.

ATLANTA - Državna tožilka okrožja Fulton v Georgii Fani Willis, ki vodi kazenski pregon bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je v torek na strankarskih volitvah gladko premagala demokratskega izzivalca za svoj položaj. Na položaju bo ostal tudi sodnik v procesu Scott McAfee. V torek so potekale tudi strankarske volitve za izbiro predsedniškega kandidata demokratov in republikancev v Kentuckyju in Oregonu.

LONDON - Letna stopnja inflacije v Veliki Britaniji je aprila upočasnila na 2,3 odstotka, potem ko je marca znašala 3,2 odstotka. Aprila je bila inflacije najnižja po juliju 2021, ko je znašala dva odstotka, kolikor je tudi cilj centralne banke. Vseeno je težko pričakovano znižanje obrestnih mer pod vprašajem, saj se je inflacija znižala manj od napovedi.

BRUSELJ - V EU je bilo aprila prvič registriranih 913.995 avtomobilov, kar je 13,7 odstotka več kot aprila lani, je sporočilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Potem ko so marca zabeležili prvi padec prodaje avtomobilov v letošnjem letu, so aprila na račun močne prodaje na vseh glavnih trgih znova zaznali rast.

MOSTAR - V Federaciji BiH je od začetka leta za ošpicami zbolelo 3000 otrok, so v torek opozorili tamkajšnji zdravstveni delavci. Poleg epidemije ošpic se v tej bosansko-hercegovski entiteti spopadajo tudi z epidemijo oslovskega kašlja. Glavni razlog za povečanje števila obolelih je nizka precepljenost med otroki.

LONDON - Jenny Erpenbeck je kot prva nemška pisateljica v torek zvečer prejela mednarodnega bookerja. Nagrado je dobila za angleški prevod romana Kairos o koncu hladne vojne v Nemčiji. Denarno nagrado v višini 50.000 funtov (57.000 evrov) si bo enakomerno razdelila s prevajalcem Michaelom Hofmannom. Lani je mednarodnega bookerja prejel roman Časovno zaklonišče bolgarskega pisatelja Georgija Gospodinova.

mc/kad/set/tib/sk/rp/akt/kb/spo/ut/mc
© STA, 2024