Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti odloka vložili v SDS in NSi. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

LJUBLJANA - Gen energija na podlagi trenutnih podatkov investicijsko vrednost Jeka 2 z enim reaktorjem brez stroškov financiranja in prilagojeno za pričakovano inflacijo ocenjuje na 9314 evrov na kilovat. Izhodišče predvideva moč od 1000 do 1650 megavatov, tako da je ocenjena investicijska vrednost brez stroškov financiranja med 9,3 in 15,4 milijarde evrov. Po navedbah družbe gre načrtno za zelo konservativno oceno. Obenem so v Genu izračunali tudi povprečno stroškovno ceno za 80 let delovanja, ki je pri 44,5 evra za megavatno uro. Po vključenih stroških financiranja najbolj realno ocenjeno končno ceno trenutno vidijo med 66 in 81 evri. V Genu energiji so ta teden na pristojni ministrstvi poslali tudi osnutek gradiva za pobudo za začetek državnega prostorskega načrtovanja za Jek 2. Končno pobudo bodo vložili predvidoma konec junija. Tudi ta temelji na izhodišču elektrarne z enim reaktorjem.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo z Univerzo na Primorskem podpisala pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicina na tej univerzi, kar je na zadnji seji DZ sicer napovedal že premier Robert Golob. Univerza na Primorskem naj bi nov magistrski študijski program začela izvajati v študijskem letu 2027/2028.

LJUBLJANA - Vremenoslovci so izdali oranžno opozorilo za osrednjo in obe vzhodni regiji. Napovedujejo, da bodo popoldan posebej na vzhodu nastajale močne nevihte z nalivi in sunki vetra. Te lahko popoldan pričakujejo na območju Štajerske, Prekmurja, dela Posavja in dela Koroške.

LJUBLJANA - Na povabilo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič se na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednica ruandske poslanske zbornice Donatille Mukabalisa z delegacijo. Gostja, ki bo v Sloveniji še v sredo, je s kolegico govorila o gospodarskem sodelovanju med državama. Predsednici sta se prvič srečali že aprila lani v Kigaliju.

NEW YORK - Slovenija še naprej zahteva takojšen konec izraelske vojaške operacije v Gazi, je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar. Zasedanje o položaju na Bližnjem vzhodu s poudarkom na Gazi je bilo sklicano na pobudo Slovenije in Alžirije. Predstavnica ZN je razmere v enklavi opisala kot katastrofalno nočno moro.

LJUBLJANA - V NSi v luči predlaganih izhodišč novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki po njihovem mnenju prinašajo kolaps in privatizacijo javnega zdravstva, zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo. Vlada naj predstavi izhodišča, analizo vpliva predlaganih sprememb in pripravi zakonodajne rešitve, ki bodo v središče postavile paciente, pozivajo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za javna razpisa za gospodarsko prestrukturiranje v zasavski in savinjsko-šaleški premogovni regiji ter za sofinanciranje izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v savinjsko-šaleški premogovni regiji. Iz sklada za pravični prehod bo za prvega na voljo 68,7 milijona, za drugega pa devet milijonov evrov.

LJUBLJANA - Obrambno sodelovanje med Slovenijo in Združenim kraljestvom je nujno zaradi zaostrenih razmer v Evropi in svetu, je bilo slišati na slovensko-britanskem dnevu obrambne industrije v Ljubljani. Slovenija ima rastočo obrambno industrijo, ki je ena od gonilnih sil visokotehnološkega razvoja, poudarjajo na gospodarskem ministrstvu.

LJUBLJANA- Maturanti so točno opoldne znova zaplesali četvorko v več slovenskih mestih in se tako poslovili od srednje šole. Sodelovanje bo za vse slovenske maturante brezplačno, v Ljubljani bodo četvorko odplesali na Kongresnem trgu. Ob spremljavi Straussove melodije bodo zaplesali tudi po nekaterih drugih evropskih mestih.

PTUJ - Na Ptuju so odprli interpretacijski center, ki prikazuje Dravo, njene naravne in kulturne ter zgodovinske plati. Center je nastal v okviru projekta Drava - Natura 2000 in je povezan z razstavo na gradu Borl ter z učno potjo Šturmovci. Vrednost projekta je več kot šest milijonov evrov, financiran pa je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

VELENJE - Velenjski mestni svetniki so soglasno potrdili pravilnik o subvencioniranju ukrepov za zmanjšanje porabe toplotne energije za fizične osebe, ki so odjemalci distribucijskega sistema toplote ali zemeljskega plina v Mestni občini Velenje. Letos je v mestnem proračunu za te ukrepe namenjenih 200.000 evrov.

LJUBLJANA - V Združenju industrije pijač po dveh letih intenzivnih pogovorov z ministrstvom za okolje pristojne pozivajo, naj čim prej sprejmejo dokončno odločitev o uvedbi kavcijskega sistema za embalažo pijač za enkratno uporabo. Podporo slednjemu so na skupni novinarski konferenci izrekli tudi v društvu Eko krog, Zvezi potrošnikov Slovenije in Podjetniško trgovski zbornici.

NEW YORK - Slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh je v ponedeljek ob svetovnem dnevu čebel v parku pri rezidenci pripravil sprejem, posvečen mladim čebelarjem in vlogi čebelarstva pri promociji odpornosti lokalnih skupnosti. Zbrane sta nagovorila tudi direktor Urada Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo v New Yorku Guangzhou Qu in direktor Urada Svetovnega programa ZN za hrano Paul Skoczylas.

jes/jb
© STA, 2024