Pregled - Slovenija, 20. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 20. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 20. maja.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na seji DZ med ukrepi za krepitev javnega zdravstva navedel ločitev javnega in zasebnega ter spremembe na področju koncesij. Za povečanje števila zdravnikov je napovedal odprtje tretje medicinske fakultete pri nas, dogovor z Univerzo na Primorskem bodo podpisali v sredo, prva generacija študentov naj bi se vpisala leta 2027.

LJUBLJANA - Pogajanja o plačni reformi so po besedah predsednika vlade Roberta Goloba v zaključni fazi. Kot je pojasnil na seji DZ, si želi, da bi jih do poletja uspeli zaključiti. Verjame, da bo načrt uspešen, če se ne bo "vmes poskušal rušiti na različne načine". Spomnil je še na dogovor s sindikati, zaradi katerega do septembra letos ne morejo vstopati v nobene parcialne dogovore. Tega dogovora se bodo držali, ker plačne reforme ne želijo ogroziti, je poudaril.

NOVO MESTO - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Splošno bolnišnico Novo mesto, ki letos obeležuje 130-letnico delovanja. Bolnišnico je označila kot zgodbo o uspehu, saj da je finančno najuspešnejša bolnišnica v državi. Podprla je tudi namero, da se zdravnikom v javnem zdravstvu prepove delo pri koncesionarjih in t. i. čistih zasebnikih.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je dolgoletni predsednici Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Aniti Ogulin v znak hvaležnosti in spoštovanja za njeno življenjsko delo, predano prostovoljstvu in pomoči potrebnim ljudem, s katerim je neizbrisljivo zaznamovala slovensko družbo, podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.

LJUBLJANA - Nezadovoljstvo z delom vlade Roberta Goloba ne raste več in tudi podpora strankam tako vladne koalicije kot opozicije se je ustalila na novi ravni. Delo vlade premierja Roberta Goloba kot neuspešno ocenjuje 62,3 odstotka vprašanih, 33,4 odstotka pa jih meni, da je vlada uspešna, kažejo rezultati majske raziskave Vox populi v današnjem Dnevniku. SDS bi volilo 23,4 odstotka vprašanih, Svobodo 15,4 odstotka, SD 8,1 odstotka, NSi 5,9 odstotka in Levico pet odstotkov vprašanih. Neopredeljenih je bilo tokrat 29,7 odstotka anketiranih.

LJUBLJANA - Zavod za šolstvo je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije že 25. zapored podelil priznanja Blaža Kumerdeja za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Priznanja so prejele Osnovna šola (OŠ) Danila Lokarja, OŠ Koper, OŠ Lovrenc na Pohorju in OŠ Šmartno v Tuhinju ter učiteljica glasbe ter zborovodkinja na OŠ Turnišče Anamarija Krvišek Zavec.

LJUBLJANA - Na družbenih omrežjih se je konec tedna pojavil posnetek, v katerem zamaskirani moški grozijo, da bodo obračunali z migranti. Na Policijski upravi Ljubljana so v izjavi za medije domnevni dogodek obsodili. Ob tem prosijo vse, ki imajo informacije o okoliščinah, nastanku ali vsebini videoposnetka, da o tem obvestijo policijo. Vsebino videoposnetka sta obsodili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica za pravosodje Andreja Katič.

CELJE - Na Okrožnem sodišču v Celju se je z branjem obtožnice začelo sojenje materi še ne dveletnega dečka, ki je lani umrl v razgretem vozilu v Svetem Lovrencu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Zaradi varovanja zasebnosti oškodovancev je sodišče pri zagovorih obtoženih javnost izključilo. Zato se ne ve, ali sta podala zagovora in kaj sta povedala. Sodni senat je javnost izključil tudi iz dela branja obtožnice. Na aprilskem naroku se 36-letna mati ni hotela izjasniti o krivdi, medtem ko njen 39-letni partner na marčnem naroku krivde ni priznal.

CELJE - Družba Celjske mesnine prehaja v last hrvaške družbe Mesna industrija Braća Pivac. Prodajna pogodba je že podpisana in bo začela veljati po soglasju pristojnih organov. Upravljavska struktura se ne spreminja, predsednik uprave ostaja Izidor Krivec. Novi strateški partner prevzema poslovne segmente Celjskih mesnin, medtem ko pri čemer pa Radgonske gorice ostajajo v izključni lasti Izidorja Krivca.

LJUBLJANA - Družba Geoplin plin kupuje na podlagi pogodbe z alžirskim Sonatrachom za obdobje od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2025, manjkajoče količine pa zagotavlja na podlagi kratkoročnih pogodb za nakupe na likvidnih trgih v EU. Pri slednjih pa ni mogoče trditi, da gre za plin ruskega izvora, pravijo v Geoplinu, saj da se šteje, ko se posli sklepajo z evropskimi dobavitelji zemeljskega plina na virtualnih trgovalnih točkah ali na borzi, da je bil ta plin že predhodno uvožen v EU in ima poreklo EU. Geoplin pa vpogleda v poreklo tega plina nima, so se v Geoplinu danes odzvali na ugotovitve Evropske komisije, da se Slovenija zanaša na ruski plin, uvožen prek Avstrije.

LJUBLJANA - Italija za jesen pripravlja nove ukrepe, s katerimi bodo zaostrili nadzor na meji s Slovenijo, je v poslanskem vprašanju glede migracij premierju Robertu Golobu zatrdil Branko Grims (SDS). Predsednik vlade je te navedbe označil za popolne izmišljotine, zatrdil, da so razmere pod nadzorom, opoziciji pa očital strašenje ljudi. Po besedah premierja tako Rim kot Ljubljana preučujeta možnost podaljšanja nadzora na mejah, kjer ga imata vzpostavljenega. Na notranjem ministrstvu so za STA potrdili, da Slovenija še ni sprejela odločitve, ali bo nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki bo trajal še najmanj do 22. junija, podaljšala.

LJUBLJANA - Zločine, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, je treba preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce, je sporočilo zunanje ministrstvo. V odzivu na zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za izdajo naloga za prijetje voditeljev Izraela in Hamasa je tudi pozdravilo napredek pri preiskavi razmer v Palestini. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je na omrežju X zapisala, da gre za pomemben signal ICC in opomin, da bo vsakega storilca doletela sankcija.

MADRID/LJUBLJANA - Ladja Borkum, ki pluje proti Luki Koper, izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da jim vsebina tovora ladje ni poznana, a da naj bi bil ta po poročanju medijev namenjen na Češko. Španske oblasti so medtem zanikale, da bi ladja prevažala orožje za Izrael, kot so trdile španske propalestinske organizacije.

LJUBLJANA - 20. maj je svetovni dan čebel. Ta letos v ospredje postavlja vključevanje mladih v prizadevanja za čebelarstvo in ohranjanje opraševalcev, saj gre za prihodnje skrbnike našega okolja. Predsednik slovenske in evropske čebelarske zveze Boštjan Noč je predstavil pobudo, da bi čebelarji za vsak panj od države prejeli 10 evrov, za kar bi potrebovali med 1,5 do dva milijona evrov. Predsednica Nataša Pirc Musar je ob dnevu čebel v Mengšu podelila nagrado zlata čebela, ki je šla letos v roke avstralski fundaciji Wheen Bee Foundation. Ta izvaja vrsto aktivnosti v korist čebelam in drugim opraševalcem ter čebelarstva.

LJUBLJANA - Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je Plečnikova žirija letos namenila nadkritju ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji avtorjev Roka Žnidaršiča, Jerneje Fischer Knap, Sama Mlakarja, Katje Ivić in Dina Mujića. Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika predstavlja v slovenskem in širšem prostoru nov pristop pri obravnavi arhitekturnih posegov v krhko in zgodovinsko bogato dediščino ruševin.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) ob 250-letnici delovanja odlikovala z redom za izredne zasluge. Odlikovanje bo prejela za neprecenljivo vlogo pri izgradnji in ohranjanju slovenske narodne identitete in kulturne dediščine ter pri razvoju bibliotekarske stroke in univerzitetne knjižnične dejavnosti.

gm/gm
© STA, 2024