Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 17. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

BANGKOK - Brazilija bo gostiteljico svetovnega prvenstva za nogometašice leta 2027, je na kongresu v Bangkoku sklenila Mednarodna nogometna zveza. Vodilni predstavniki nogometne federacije so v okviru kongresa zavrnili glasovanje o izključitvi Izraela zaradi kršitve človekovih pravic Palestincev v Gazi. Pobudo za glasovanje o takojšnji izključitvi Izraela je vložila Nogometna zveza Palestine.

TALLINN - Slovenske odbojkarice danes ob 17. uri v Tallinnu čaka prvi dvoboj na turnirju za zlato evropsko ligo z domačinkami. Pred prvim dvobojem je selektor Alessandro Orefice prepričan o dobri pripravljenosti svojih varovank. Po Estonkah se bodo Slovenke v soboto pomerile še z Ukrajinkami.

MARAKEŠ - Kristjan Čeh, ki je na atletski diamantni ligi v Dohi 10. maja v metu diska zmagal s 70,48 m, bo na čelu slovenske četverice za nedeljsko tekmovanje na naslednji tekmi te najprestižnejše serije svetovnih mitingov v Marakešu v Maroku. Tekmovale bodo tudi Tina Šutej, Lia Apostolovski in Anita Horvat.

ŠANGHAJ - Športni plezalci so v prvem kvalifikacijskem krogu za nastop na olimpijskih igrah v Parizu v Šanghaju opravili s predtekmovanjem. Od osmih Slovencev so se v sobotni polfinale uvrstili štirje Luka Potočar in Anže Peharc pri moških ter Lucija Tarkuš in Mia Krampl pri ženskah. Tekmovanje pa so že končali Vita Lukan, Sara Čopar, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant. Slovenija ima pri moških odprti obe kvoti za OI, pri ženskah pa je ob branilki olimpijskega zlata Janji Garnbret na voljo še eno prosto mesto za Pariz.

LOUISVILLE - Aktualni olimpijski prvak Xander Schauffele je prevzel vodstvo po uvodnem krogu drugega letošnjega majorja v golfu 106. prvenstva PGA, ki bo do nedelje potekalo na igrišču Valhalla v Louisvillu. Tridesetletnik iz San Diega se je že po uvodnem dnevu vpisal v zgodovino kot prvi, ki je rundo končal z zgolj 62 udarci, devetimi pod parom igrišča.

RALEIGH - V severnoameriški hokejski ligi NHL je znan prvi polfinalist bojev za Stanleyjev pokal. V konferenčni finale vzhodne konference so se prebili člani kolektiva iz New Yorka Rangers, ki so z zmago v gosteh s 5:3 na šesti tekmi konferenčnega polfinala iz končnice izločili hokejiste Carolina Hurricanes. Rangers so v predzadnji krog napredovali z izidom 4:2 v zmagah. Za mesto v finalu letošnje končnice prvenstva se bodo pomerili z boljšim iz obračuna med Florido in Bostonom. Florida vodi s 3:2 v zmagah.

MINNEAPOLIS - Košarkarji Minnesote Timberwolves so v polfinalu končnice severnoameriške lige NBA nadigrali Denver Nuggets s 115:70 in na zahodnem delu izid v zmagah proti branilcem naslova izenačili na 3:3. Odločilna sedma tekma bo v noči na ponedeljek po slovenskem času v Denverju.

am/am
© STA, 2024