Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

HAAG - Vojna v Gazi je tragična, vendar ne gre za genocid, je na Meddržavnem sodišču (ICJ) dejal glavni odvetnik Izraela Gilad Noam. Po njegovih besedah obtožbe Južne Afrike, da Izrael nad Palestinci v enklavi izvaja genocid, nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami. Zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

GAZA - V Gazo je prek ameriškega začasnega pomola prispela prva pomoč, je sporočila ameriška vojska. Pomoč bi lahko nekoliko olajšala trpljenje prebivalstva v enklavi, kjer že tako hude humanitarne razmere poslabšujejo nenehni smrtonosni napadi izraelskih sil. V zadnjih 24 urah je bilo v oblegani enklavi ubitih najmanj 31 ljudi.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek z 224 glasovi proti 187 potrdil predlog zakona, s katerim želi prisiliti predsednika Joeja Bidna, da v celoti nadaljuje z dobavami orožja Izraelu. Republikanci so s tem odzvali na odločitev Bidnove vlade o ustavitvi pošiljanja velikih bomb v upanju, da preprečijo napad na Rafo na jugu Gaze.

MOSKVA - Rusija je ponoči sestrelila več kot 100 ukrajinskih brezpilotnikov na jugu države in nad zasedenim krimskim polotokom ter Črnim morjem, kjer so uničili tudi šest vojaških čolnov na daljinsko upravljanje, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V ukrajinskih čezmejnih napadih na regijo Belgorod sta bili ubiti dve osebi.

WASHINGTON - Kitajska ne more hkrati krepiti vezi z Zahodom in obenem podpirati Rusije, je v četrtek v luči obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina na Kitajskem dejal tiskovni predstavnik State Departmenta. ZDA opozarjajo, da kitajsko gospodarsko sodelovanje z Moskvo krepi rusko obrambno industrijo v času vojne v Ukrajini. Kitajski predsednik Xi Jinping je v četrtek v Pekingu gostil ruskega kolega Putina. Voditelja sta ob tej priložnosti podpisala skupno izjavo o poglobitvi celovitega strateškega partnerstva.

ZAGREB - Mandatar in dosedanji predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je v četrtek zvečer saboru dostavil imena novih ministrov. Večina dosedanjih ministrov ostaja del vlade, med njimi tudi zunanji minister Gordan Grlić Radman. Sabor bo o sestavi nove vlade in njenem programu razpravljal danes, po razpravi pa bodo poslanci glasovali o zaupnici.

BRUSELJ - Madrid in London sta po četrtkovih pogovorih glede Gibraltarja sporočila, da sta bliže dogovoru o prihodnjih pravilih o prostem pretoku blaga in ljudi med to britansko enklavo in Španijo po brexitu. Strani si namreč skupaj z Brusljem prizadevata doseči končni sporazum med EU in Združenim kraljestvom glede Gibraltarja. Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU leta 2016 se je več kot 95 odstotkov prebivalcev Gibraltarja izreklo za obstanek v uniji.

PARIZ - Policija je davi v mestu Rouen na severozahodu Francije ustrelila oboroženega moškega, ki je poskušal zažgati sinagogo, je sporočil francoski notranji minister Gerard Darmanin. Policisti naj bi na kraj dogodka prišli po obvestilu, da se v bližini sinagoge vali dim. V Franciji živi največja judovska skupnost za Izraelom in ZDA.

NOUMEA - Nemiri na Novi Kaledoniji se umirjajo, so sporočile tamkajšnje francoske oblasti. Na čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu so medtem prispeli dodatni francoski vojaki in policisti. Nasilni protesti so na otočju izbruhnili zaradi načrtovanih sprememb ustave o volilni pravici, ki jim oporekajo staroselci.

VADUZ - Parlament v Lihtenštajnu je v četrtek skoraj soglasno podprl legalizacijo istospolnih porok, s čimer je kneževina postala 22 država v Evropi, kjer se lahko istospolni pari zakonito poročijo. Od 25 poslancev nemško govoreče državice jih je 24 podprlo dopolnitev zakonodaje o porokah, ki bo v veljavo stopila 1. januarja 2025.

VIDEM/BENETKE/COMO - Italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina (FJK) in Benečija so v noči prizadela huda neurja in močni nalivi, ki so povzročili poplave v več občinah v pokrajinah Videm in Pordenone. V Lombardiji so o poplavah poročali že v noči na četrtek. V pokrajini Como pogrešajo moškega, ki ga je odnesla voda.

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v četrtek uradno predlagala, da se marihuana prekvalificira v manj nevarno mamilo, kar bo zgodovinski premik javne politike v smer prevladujočega javnega mnenja. Bidnu lahko ukrep politično koristi pri mladih volivcih pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Raziskava centra Pew je pokazala, da 88 odstotkov Američanov meni, da bi morala biti marihuana dovoljena za medicinsko ali rekreativno uporabo.

akt/akt
© STA, 2024