Tedenski pregled - Slovenija od 17. do 23. 5.

Ljubljana, 24. maja - Premier Robert Golob je napovedal jasno ločitev javnega in zasebnega zdravstva v novem zakonu, v načrtu je odprtje tretje medicinske fakultete. DZ je sprejel predlog za razpis posvetovalnega referenduma o projektu Jek 2, vlada pa predlog zakona o plačah v sodstvu. Nadzor na slovenskih mejah so znova podaljšali.

PETEK, 17. maja

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je voditelje držav članic EU v pismu pozval, naj se pridružijo procesu priznavanja Palestine. Prepričan je, da bo EU pomembnejši akter na Bližnjem vzhodu, če bo enotna. V Evropi je po njegovih besedah že opazna krepitev pritiska javnosti glede Palestine. Predstavniki pobude Poziv za Palestino pa so predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič predali peticijo s pozivom, da se slovenski politiki jasno opredelijo do genocida Izraela nad Palestinci. Klakočar Zupančič je za junij napovedala humanitarno konferenco o kršitvah otrokovih pravic v Gazi.

LJUBLJANA/KIJEV - Premier Robert Golob je opravil pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V ospredju je bilo sodelovanje na področju obrambe. Kot je sporočil Zelenski, bosta državi ob prvi priložnosti podpisali varnostni sporazum in se Golobu zahvalil za potrditev udeležbe na konferenci o miru, ki bo junija v Švici.

LJUBLJANA - Predstavniki staršev, ravnateljev in učiteljev so opozorili na alarmantno stanje v javnem šolstvu, premalo denarja in zakonsko prenormiranost. Opozorili so na primanjkljaj učiteljev, poudarjanje ocen namesto znanja in splošno pomanjkanje vizije šolstva. Predsednika vlade Roberta Goloba so pozvali, naj sestane se z njimi.

BRUSELJ - Slovenija se še naprej zanaša na ruski plin, uvožen prek Avstrije, je ob drugi obletnici sprejetja načrta EU za zmanjšanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv ugotovila Evropska komisija. Slovenija je poleg tega ena od le petih članic, ki porabe plina od avgusta 2022 niso zmanjšale za 15 odstotkov, kot so se dogovorili na ravni EU.

METLIKA - Vinjen 20-letnik je na prireditvi napadel nosilca liste SLS za evropske volitve Petra Gregorčiča. V SLS so dejanje najostreje obsodili. Policisti so napadalca pridržali in mu izdali plačilni nalog, Gregorčič pa je dejal, da ne bo vložil ovadbe.

PORTOROŽ - Na kongresu podjetništva so naziv Slovenski podjetnik leta 2024 podelili Francu Jagru, ustanovitelju slovenskega družinskega trgovskega podjetja Jagros, ki upravlja trgovine Jager.

MARKOVCI - V okolici Markovcev je petletna deklica padla v jašek. Poškodovano so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, a je kljub zdravstveni pomoči umrla. Policijska preiskava dogodka poteka.

SOBOTA, 18. maja

LJUBLJANA - Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je v predstavitvi poročila o delu sodišč za lani ocenil, da so ta poslovala stabilno, čeprav okolje za njihovo delo ni bilo posebej spodbudno. Leto je zaznamovala neuresničitev ustavne odločbe o plačah sodnikov, neurejena prostorska problematika in nesprejetje sodniške zakonodaje.

LJUBLJANA - Po javnomnenjski raziskavi Ninamedie za Dnevnik bo najuspešnejša stranka na evropskih volitvah SDS, glasovanje za njihovo listo je napovedalo 22 odstotkov vprašanih, kar bi pomenilo tri mandate v Evropskem parlamentu. Za drugouvrščeno listo Gibanje Svoboda bi glasovalo 14,2 odstotka (2 mandata), na tretje mesto pa se je povzpela Vesna z 11,3 odstotka vprašanih (en mandat). Anketa je še pokazala, da zaradi sočasnih referendumov volilna udeležba ne bo bistveno višja.

MARIBOR - Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki je želel doseči začasno zadržanje sprememb odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor, s katerim mu je mestni svet odvzel izvajanje ustanoviteljskih pravic v holdingu in jih prenesel nase.

NEDELJA, 19. maja

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu zdravnikov družinske medicine so slovenski družinski zdravniki opozorili na pomanjkanje mladih specializantov družinske medicine. Kar 22,5 odstotka vseh aktivnih družinskih zdravnikov je starejših od 60 let. Na aprilski razpis specializacij s področja medicine se je na skupno 70 razpisanih mest družinske medicine prijavilo le 22 kandidatov.

TACEN - Slovenski kanuisti so na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah na Savi v domačem Tacnu osvojili zgodovinsko trojno zmago. Naslova evropskega prvaka se je veselil komaj 16-letni Žiga Lin Hočevar, srebro in bron pa sta osvojila Luka Božič in Benjamin Savšek. Dan prej pa so kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar premagale vso konkurenco in osvojile naslov prvakinj.

LIVIGNO - Tadej Pogačar je zmagal na kraljevski 15. etapi kolesarske dirke po Italiji od Manerbe do Livigna ter tako še povečal prednost pred zasledovalcem v skupnem seštevku dirke. Pred zadnjim tednom si je namreč nabral skoraj sedem minut naskoka.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so na šesti tekmi serije z Oklahomo City Thunder zabeležili še četrto zmago in se uvrstili v finale zahodne konference končnice lige NBA. K zmagi je ključno prispeval slovenski as Luka Dončić z 29 točkami, 10 skoki in 10 podajami.

PONEDELJEK, 20. maja

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na seji DZ napovedal jasno ločitev javnega in zasebnega zdravstva ter spremembe na področju koncesij. Vlada namerava preprečiti, "da bi nekdo preusmerjal svoje bolnike iz javnega zdravstva v zasebno, ko bi njemu to ustrezalo za ustvarjanje dobička, v resnici pa bi bolnika prikrajšal za kakovostno oskrbo", je dejal. Namero, da se zdravnikom v javnem zdravstvu prepove delo pri koncesionarjih in t. i. čistih zasebnikih, je podprla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Za povečanje števila zdravnikov je Golob napovedal odprtje tretje medicinske fakultete, in sicer v Izoli. Poleg tega namerava vlada preprečiti, da bi preprodajo koncesij, ki jih dobi zdravnik na podlagi svojih referenc.

LJUBLJANA/HAAG - Zunanje ministrstvo je pozdravilo zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa, ker naj bi zagrešili vojne zločine v napadu na Izrael in ofenzivi v Gazi. Po mnenju ministrstva gre za pomemben signal mednarodni skupnosti in opomin, da bo vsakega storilca doletela sankcija.

LJUBLJANA - Pogajanja o plačni reformi so po besedah premierja Roberta Goloba v zaključni fazi. Kot je pojasnil na seji DZ, si želi, da bi jih do poletja uspeli zaključiti. Spomnil jena dogovor s sindikati, zaradi katerega do septembra letos ne morejo vstopati v parcialne dogovore. Tega dogovora se bodo držali, ker plačne reforme ne želijo ogroziti, je poudaril.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je dolgoletni predsednici Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Aniti Ogulin v znak hvaležnosti in spoštovanja za njeno življenjsko delo, predano prostovoljstvu in pomoči potrebnim ljudem, s katerim je neizbrisljivo zaznamovala slovensko družbo, podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.

LJUBLJANA - Na Policijski upravi Ljubljana so obsodili ravnanje z videoposnetka, ki se je konec tedna pojavil na družbenih omrežjih. Na njem zamaskirani moški grozijo, da bodo obračunali z migranti. Policija je zaprosila vse, ki imajo informacije o okoliščinah, nastanku ali vsebini posnetka, da o tem obvestijo policijo. Vsebino posnetka sta obsodili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in pravosodna ministrica Andreja Katič.

CELJE - Družba Celjske mesnine prehaja v last hrvaške družbe Mesna industrija Braća Pivac, so sporočili iz celjske družbe. Prodajna pogodba bo začela veljati po soglasju pristojnih organov. Upravljavska struktura se ne spreminja, predsednik uprave ostaja Izidor Krivec. Strateški partner prevzema poslovne segmente Celjskih mesnin, medtem ko Radgonske gorice ostajajo v izključni lasti Krivca.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu čebel so v ospredje postavili vključevanje mladih v prizadevanja za čebelarstvo in ohranjanje opraševalcev. Predsednik slovenske in evropske čebelarske zveze Boštjan Noč je predstavil pobudo, da bi čebelarji za vsak panj od države prejeli 10 evrov. Predsednica Nataša Pirc Musar je nagrado zlata čebela podelila avstralski fundaciji Wheen Bee Foundation.

LJUBLJANA - Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je žirija namenila nadkritju ostalin cerkve v Žički kartuziji avtorjev Roka Žnidaršiča, Jerneje Fischer Knap, Sama Mlakarja, Katje Ivić in Dina Mujića.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) ob 250-letnici delovanja odlikovala z redom za izredne zasluge. Odlikovanje bo prejela za neprecenljivo vlogo pri izgradnji in ohranjanju slovenske narodne identitete in kulturne dediščine ter pri razvoju bibliotekarske stroke in univerzitetne knjižnične dejavnosti.

CELJE - Na Okrožnem sodišču se je začelo sojenje materi dečka, ki je lani umrl v razgretem vozilu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Sodišče je pri zagovorih obtoženih izključilo javnost, javnost so izključili tudi iz dela branja obtožnice. Na aprilskem naroku se 36-letna mati ni hotela izjasniti o krivdi, medtem ko njen 39-letni partner na marčnem naroku krivde ni priznal.

TOREK, 21. maja

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti odloka vložili v SDS in NSi. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

LJUBLJANA - Gen energija je sporočila, da na podlagi trenutnih podatkov investicijsko vrednost Jeka 2 brez stroškov financiranja ocenjuje na 9,3 do 15,4 milijarde evrov. Povprečno stroškovno ceno za 80 let delovanja so izračunali pri 44,50 evra za megavatno uro. Na pristojni ministrstvi so poslali osnutek gradiva za pobudo za začetek državnega prostorskega načrtovanja za Jek 2 kot elektrarne z enim reaktorjem. Končno pobudo bodo vložili predvidoma konec junija.

LJUBLJANA - Slovenija je lani svojo oskrbo s plinom zagotavljala predvsem z uvozom iz Avstrije in Alžirije. Iz Alžirije je prek Italije po podatkih Agencije za energijo priteklo 28,3 odstotka vsega uvoženega plina, iz Avstrije pa 68,3 odstotka. Na agenciji so ocenili, da je bil delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije lani še zmeraj prevladujoč.

LJUBLJANA - Ob mednarodnem dnevu čebel je Slovenijo obiskal generalni direktor Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu. Z zunanjo ministrico Tanjo Fajon sta odprla mednarodni forum Čebele za ljudi, planet in mir. Qu se je srečal tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom, s katerim sta govorila o svetovni prehranski krizi in prehranski varnosti, predvsem na vojnih območjih.

LJUBLJANA - Na povabilo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je bila na uradnem obisku v Sloveniji predsednica ruandske poslanske zbornice Donatille Mukabalisa z delegacijo. Z gostiteljico sta govorili predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama. Srečala se je še s predsednikom državnega sveta Markom Lotričem, sprejeli pa sta jo tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar ter zunanja ministrica Tanja Fajon.

LJUBLJANA - Združenje industrije pijač je po dveh letih intenzivnih pogovorov z ministrstvom za okolje pristojne pozvalo, naj čim prej sprejmejo dokončno odločitev o uvedbi kavcijskega sistema za embalažo pijač za enkratno uporabo. Podporo takemu sistemu so izrekli tudi v društvu Eko krog, Zvezi potrošnikov Slovenije in Podjetniško trgovski zbornici, medtem ko ji nasprotujejo v zbornici komunalnega gospodarstva.

KOČEVJE - Slovenska filantropija in Združenje za promocijo prostovoljstva sta podelila nagrade. Naj prostovoljka je črnjanska županja Romana Lesjak, naj prostovoljec pa policist-kriminalist v Trbovljah Timotej Funkel. Posebno priznanje za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju humanitarnega dela je prejel upravnik na policijski postaji Cerknica Luka Zalokar, član jamarske reševalne službe.

LJUBLJANA - Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo sta na podelitvi v Narodni galeriji prejela arheologinja in muzealka Verena Perko ter umetnostni zgodovinar Andrej Smrekar.

MARIBOR - Nagrado Vasje Cerarja za najboljši prevod stripa oz. risoromana za otroke in mladino je prejel Boštjan Gorenc - Pižama za štiri dela iz serije Pasji mož. Podelili so mu jo ob začetku 27. Slovenskih dnevov knjige.

SREDA, 22. maja

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrglo pobudo zdravniškega sindikata Fides in zdravnika Milenka Stankovića za oceno ustavnosti odloka, ki določa zdravniške storitve v času aktualne stavke zdravnikov. Ocenilo je, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za začetek postopka. V Fidesu so izrazili zaskrbljenost zaradi odločitve sodišča in napovedali, da bodo sprožili tudi postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti novele zakona o zdravniški službi. V zdravniškem društvu, zbornici in združenju zasebnih zdravnikov so po drugi strani pozdravili načrtovano noveliranje zakona o zdravstveni dejavnosti. Menijo sicer, da je napovedani konec dvojne prakse zdravnikov le obrobno vprašanje, pomembnejša za ohranitev javnega zdravstva sta po njihovem mnenju ustrezno plačilo zdravstvenih storitev in izenačitev plačila za delo med javnimi in zasebnimi izvajalci.

LJUBLJANA - Slovenija bo še za šest mesecev, do 21. decembra, podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, je sporočil notranji minister Boštjan Poklukar. Gre za odziv na odločitev Italije, ki je napovedala podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo za pol leta. Notranja ministra Italije in Hrvaške, Matteo Piantedosi in Davor Božinović, sta ob tem zagotovila, da režim na mejnah z njihove strani ostaja enak kot doslej.

KOPER - Premier Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar sta podpisala pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicine v novi stavbi Fakultete za vede o zdravju v Izoli. Univerza na Primorskem naj bi nov magistrski študijski program začela izvajati v študijskem letu 2027/2028. Pristojni zagotavljajo, da bo študij kakovosten. Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je sicer opozorila, da bi ustanovitev nove fakultete brez ustreznega kadra pomenila nevarno znižanje izobrazbene ravni zdravnikov.

LJUBLJANA/NEW YORK - Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta pozdravila napoved Španije, Irske in Norveške, da bodo 28. maja priznale Palestino. Spomnila sta, da je prvo potezo v tej smeri potegnila Slovenija, ki da se še naprej pogovarja z več podobno mislečimi evropskimi državami o uresničitvi te obljube. Na četrtkovi seji je vlada interno razpravljala o priznanju Palestine, a ni sprejela nobenih odločitev. Kot je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon, se priznanje utegne zgoditi prihodnji teden ali čez dva tedna. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem. Slovenija je medtem skupaj s 14 državami članicami ZN naznanila pobudo skupnih zavez v podporo nadaljnjemu delu Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem.

KOPER/LJUBLJANA - V Kopru je potekal protestni shod proti prihodu ladje Borkum v Luko Koper, saj da morda prevaža orožje, namenjeno v Izrael. Proti sprejetju ladje v luki je demonstriralo več deset protestnikov, v javnem pismu pa več kot 40 organizacij. Levica je pozvala vlado, naj preveri točnost španskih navedb glede ladje. Kljub temu je ladja vplula v luko. Ministrstvo za infrastrukturo je pojasnilo, da uprava za pomorstvo ne more prepovedati vplutja.

LJUBLJANA - Senat Univerze v Ljubljani je sklenil, da bo univerza v prihodnje ob prijavah mednarodnih projektov, v katerih bi sodelovale izraelske ustanove, preverila morebitno povezanost z vojaškimi strukturami ali podporo nasilju. Senat univerze je obravnaval zahteve, ki so jih nanj na protestih v podporo Palestini naslovili študenti. Univerza sicer ostaja v obstoječih raziskovalnih projektih v okviru programa Obzorje Evropa.

TIRANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je odprla nove prostore slovenskega veleposlaništva v prestolnici Albanije. Predsednica je v Albaniji začela tridnevni uradni obisk, v okviru katerega se je srečala z albanskim političnim vrhom. S predsednikom Bajramom Begajem sta govorila o možnostih krepitve sodelovanja med državama, zlasti na področju izobraževanja, gospodarstva, kmetijstva, energije, turizma, infrastrukture in varstva okolja. Pirc Musar se je sestala tudi s premierjem Edijem Ramo in predsednico parlamenta Lindito Nikollo.

LJUBLJANA - Stavkajoči novinarski sindikati in uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so podpisali stavkovni sporazum in tako končali skoraj dve leti trajajočo stavko. Uprava se v sporazumu zavezuje, da bo v dogovorjenih rokih izpolnila stavkovne zahteve, med drugim novinarsko in uredniško avtonomijo ter stabilno in primerno financiranje RTVS. Svet zavoda RTVS je upravi naložil, da na prihodnji seji predstavi finančne in kadrovske učinke stavkovnega sporazuma.

LJUBLJANA - DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Zahtevo za odreditev preiskave sta vložili opozicijski SDS in NSi, kjer menijo, da mora preiskava ugotoviti, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali ali sodelovali pri teh domnevnih praksah. Zahtevo so podprli tudi v SD, v Svobodi in Levici pa so odreditvi preiskave nasprotovali.

IZOLA - Premier Robert Golob in ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušič sta na srečanju s slovenskimi ribiči napovedala dodatne ukrepe za zaščito ribičev v okviru dopolnitve ustreznega zakona. Predlog ukrepov bo šel v naslednjih dneh v nadaljnje vladno usklajevanje.

LJUBLJANA - Začela se je mednarodna konferenca Dan Afrike. Kot je uvodoma opozorila zunanja ministrica Tanja Fajon, se Afrika sooča s hudimi posledicami podnebnih sprememb, čeprav sama zelo malo prispeva h globalnim izpustom toplogrednih plinov. Zeleni prehod je sicer v središču 13. izvedbe te konference v Sloveniji, ki se je med drugim udeležujeta predsednica ruandskega parlamenta Donatille Mukabalisa in malavijski minister za informiranje Moses Kunkuyu Kalongashawa.

MENGEŠ - Podjetje Porton je odprlo raziskovalno-razvojne laboratorije za farmacevtske učinkovine, male molekule. Začetna naložba Portona je znašala 50 milijonov evrov.

LJUBLJANA - NLB Skladi so uspešno zaključili prevzem družbe Generali Investments Skopje, ki je z 18-odstotnim tržnim deležem tretja največja družba za upravljanje premoženja na severnomakedonskem trgu.

ČETRTEK, 23. maja

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodnih oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. Zakon predvideva zvišanje plačnih uvrstitev najnižje plačanim sodnikom za tri plačne razrede in tudi uvrstitev v višje plačne razrede za državne tožilce, vezan pa je na skupni dogovor o reformi plačnega sistema. Gre za začasno rešitev, ne glede na rezultat pogajanj o reformi plačnega sistema bo v uporabi od 1. januarja 2025. V sodniških organizacijah menijo, da odločba ustavnega sodišča s tem ne bo uresničena.

LJUBLJANA - DZ je z 71 glasovi za in šestimi glasovi proti sprejel predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju električne energije z drugim blokom krške nuklearke (Jek 2) in drugimi nizkoogljičnimi viri. Datum referenduma še ni določen, predvidoma pa bo konec novembra. DZ je sprejel tudi resolucijo o dolgoročni rabi jedrske energije, ki določa ključne cilje in politične usmeritve za nadgradnjo delovanja jedrskega programa.

LJUBLJANA - DZ je potrdil zakon o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Za je glasovalo 46 poslancev, proti pa 20. Z uveljavitvijo zakona se bodo bančni razlaščenci dobili možnost, da po več kot desetih letih od izbrisa uveljavijo pravico do učinkovitega sodnega varstva. Društvo Mali delničarji Slovenije je napovedalo ustavno presojo zakona. Sporna se jim zdi zlasti omejitev odškodnine na 60 odstotkov. Vrhovno sodišče pa je zavrnilo revizijo dveh postopkov v okviru problematike izbrisanih podrejenih obveznic v bančni sanaciji. Odločilo je, da je NLB v obeh izpolnila pojasnilno dolžnost, ker je oba imetnika podrejenih obveznic NLB26 seznanila s tveganostjo finančnega instrumenta.

LJUBLJANA - Poslanci so na tajnem glasovanju izglasovali le enega novega člana Sodnega sveta, profesorja prava Marka Novaka. Preostali trije kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike, odvetnica Tanja Bohl, pravnik Rajko Pirnat in notar Valter Vindiš, so ostali brez potrebne podpore. Kandidacijski postopek bodo zato morali ponoviti.

LJUBLJANA - Po aprilski zavrnitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma je DZ sprejel zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije. Tako se bo financiranje kulturnih programov za pripadnike teh skupnosti preneslo na ministrstvo, svet vlade za vprašanja teh skupnosti pa bo postal stalno posvetovalno telo.

LJUBLJANA - DZ je po odstopu poslanke Svobode Monike Pekošak mandat za preostanek mandatne dobe DZ potrdil Branku Zlobku. Novi član poslanske skupine Svoboda v poslanske klopi prihaja iz upokojitve.

LJUBLJANA - Slovenija je pozdravila sprejetje resolucije o genocidu v Srebrenici v Generalni skupščini ZN. Premier Robert Golob je kot pomembno izpostavil, da se grozote, ki so se zgodile pred skoraj 30 leti, ne smejo ponoviti. Na zunanjem ministrstvu so sprejetje označili za zgodovinski trenutek.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti so ta teden v zvezi z zapisom na enem od spletnih portalov aprila letos z grožnjo z nasiljem na šolah na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 36-letnika. Policija je pri njem v hišni preiskavi zasegla več elektronskih naprav in ostrih nabojev. Ovadili so ga zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, s čimer je povzročil okoli za 70.000 evrov škode.

LJUBLJANA - Delničarji Petrola so na skupščini potrdili predlog vodstva, da družba od 74,2 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 74 milijonov evrov oziroma 1,80 evra bruto na delnico. Zaradi omejitve marž pri naftnih derivatih na poslovanje je predsednik uprave Petrola Sašo Berger napovedal vložitev pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice in odškodninski zahtevek zoper državo.

ROGAŠKA SLATINA - Odprli so 106 metrov visok razgledni stolp Kristal, najvišjo stavbo v državi. Naložba v stolp je vredna pet milijonov evrov, Občina Rogaška Slatina pa si z njim obeta povečanje turističnega obiska in prihodkov.

LJUBLJANA - Nagrado desetnica za izvirno otroško in mladinsko leposlovje je prejela Nataša Konc Lorenzutti za knjigo Jutri bom siten kot pes z ilustracijami Igorja Šinkovca.

tep/sk/np/gm/apo/ako/uk
© STA, 2024