Tedenski pregled - svet od 17. do 23. 5.

Ljubljana, 24. maja - V nesreči je umrl iranski predsednik Ebrahim Raisi. Španija, Irska in Norveška so napovedale priznanje Palestine. Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča je zahteval izdajo nalogov za aretacijo voditeljev Izraela in Hamasa. V ZN je bila sprejeta resolucija o genocidu v Srebrenici. Hrvaška je dobila novo vlado.

PETEK, 17. maja
        ZAGREB - Hrvaški sabor je potrdil novo vlado, že tretjo, ki jo bo vodil predsednik HDZ Andrej Plenković. V njej so poleg ministrov iz HDZ še ministri iz desnega Domovinskega gibanja. Večina ministrov iz prejšnje vlade je ostala na položaju.
        HAAG - Vojna v Gazi je tragična, vendar ne gre za genocid, je na Meddržavnem sodišču (ICJ) dejal glavni odvetnik Izraela Gilad Noam. Po njegovih besedah obtožbe Južne Afrike, da Izrael nad Palestinci v enklavi izvaja genocid, nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami.
        GAZA - V Gazo je prek ameriškega začasnega pomola prispela prva pomoč, je sporočila ameriška vojska.
        BRUSELJ - Svet EU je uvedel sankcije proti spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti, ki širijo propagando ruskih oblasti. Odslej na ozemlju EU ne smejo več delovati.
        VADUZ - Parlament v Lihtenštajnu je 16. 5. skoraj soglasno podprl legalizacijo istospolnih porok, s čimer je kneževina postala 22 država v Evropi, kjer se lahko istospolni pari zakonito poročijo.
        SAN FRANCISCO - Moški, ki je leta 2022 s kladivom napadel ostarelega soproga nekdanje predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi, je bil obsojen na 30 let zapora.
        VIDEM/BENETKE/COMO - Sever Italije so prizadela huda neurja in močni nalivi, ki so povzročili poplave, ena oseba je umrla. V Benečiji so zaradi ujme razglasili izredne razmere.
        SAARBRÜCKEN/LIEGE - Zahod Evrope je prizadelo obilno deževje, ki je povzročilo poplave in zemeljske plazove v nemški zvezni deželi Posarje, v Belgiji, na Nizozemskem, v Luksemburgu in Franciji.
        KABUL/MADRID - V streljanju v turističnem mestu Bamijan so bili ubiti trije španski turisti in trije Afganistanci. To je bil prvi napad na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021.

SOBOTA, 18. maja
        BRATISLAVA - Sodišče je za moškega, ki je obtožen poskusa umora slovaškega premierja Roberta Fica, odredilo pripor. 23. 5. je obtoženi dejal, da je bil motiv za napad nestrinjanje z vladno politiko, a da premierja ni nameraval ubiti, temveč le onesposobiti.
        HARKOV - Zaradi ruske ofenzive v regiji Harkov je moralo domove zapustiti skoraj deset tisoč ljudi, je sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Iz regije so tudi v naslednjih dneh poročali o hudih bojih, ruske sile naj bi zavzele nekaj vasi ter napredovale proti mestu Vovčansk. Med 9. in 15. 5. naj bi zavzele 278 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja.
        TBILISI - Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je sporočila, da je vložila veto na zakon o tujem vplivu, ki je v Gruziji sprožil množične proteste. Po njeni oceni je zakon v nasprotju z ustavo in je ovira na poti Gruzije v EU.

NEDELJA, 19. maja
        TEHERAN - Strmoglavil je helikopter z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem in zunanjim ministrom Hoseinom Amir-Abdolahianom. 20. 5. so potrdili, da sta v nesreči oba umrla. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je razglasil petdnevno žalovanje, žalna slovesnost, ki se je je udeležilo več milijonov ljudi, je bila 22. 5. v Teheranu.
        BRATISLAVA - Slovaški premier Robert Fico po poskusu atentata 15. 5. ni več v smrtni nevarnosti, vendar je njegovo stanje še vedno resno, je sporočil podpredsednik vlade in obrambni minister Robert Kalinak.
        KINŠASA - Vojska DR Kongo je po lastnih navedbah preprečila državni udar. Zarotnike naj bi vodil 41-letni aktivist iz kongovske diaspore v ZDA Christian Malanga, ki ga je vojska ubila.
        SANTO DOMINGO - Na predsedniških volitvah v Dominikanski republiki je zmagal dosedanji predsednik države Luis Abinader. Na parlamentarnih volitvah je zmagala njegova Stranka moderne revolucije (PRM).

PONEDELJEK, 20. maja
        HAAG - Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa zaradi vojnih zločinov v napadu na Izrael in ofenzivi v Gazi.
        LONDON - Ustanovitelj platforme Wikileaks Julian Assange je dosegel zmago v boju proti izročitvi v ZDA. Sodišče je dovolilo obravnavo njegove pritožbe proti izročitvi ZDA, kjer mu grozi do 175 let zapora zaradi objave ameriških zaupnih dokumentov.
        KIJEV - Ukrajinskemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu se je iztekel petletni mandat, a zaradi vojne, ki jo je leta 2022 sprožila Rusija, ostaja na položaju, saj volitev niso razpisali.
        PRIŠTINA - Kosovska policija je zaprla šest podružnic srbske Poštne hranilnice v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova. Policija je zaprtje utemeljila z njihovim domnevno nezakonitim delovanjem.
        MADRID - Španija je odpoklicala veleposlanico iz Argentine, potem ko je predsednik Argentine Javier Milei na obisku v Madridu v organizaciji skrajno desne španske stranke Vox 19. 5. soprogo španskega premierja Pedra Sancheza označil za skorumpirano.
        TAIPEI - Na položaj je prisegel novi tajvanski predsednik Lai Ching-te, ki je ob tem pozval Kitajsko, naj preneha politično in vojaško ustrahovati otok. Peking je zaradi govora, ki so ga označili za priznanje neodvisnosti, napovedal povračilne ukrepe ter 23. 5. začel vojaške vaje blizu Tajvana.
        LONDON - V Veliki Britaniji so bili med letoma 1970 in 1991 pacienti zavestno izpostavljeni nesprejemljivim tveganjem, ko so jih v nacionalnem zdravstvenem sistemu NHS zdravili z okuženo krvjo, je ugotovila neodvisna preiskava. Vlada je 21. 5. objavila odškodninski paket za žrtve in njihove družine.
        JOHANNESBURG - Južnoafriško ustavno sodišče je odločilo, da nekdanji predsednik Jacob Zuma ne sme kandidirati na splošnih volitvah. S tem je pritrdilo odločitvi volilne komisije, da Zuma ni primeren za poslanca v parlamentu, potem ko je bil leta 2021 obsojen na več kot 12-mesečni zapor.
        BALTIMORE - Tovorno ladjo, ki je 26. 3. trčila v avtocestni most in ga porušila, pri čemer je umrlo šest delavcev, so odstranili s prizorišča incidenta.

TOREK, 21. maja
        BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za evropske zadeve, so sprejeli zakonodajno podlago, ki bo omogočila uporabo prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za vojaško in drugo pomoč Ukrajini.
        BRUSELJ - Države članice EU so dokončno potrdile reformo trga EU z elektriko. Nova zakonodaja naj bi zaščitila potrošnike pred nestanovitnimi cenami in pospešila uporabo obnovljivih virov energije, spodbuja pa tudi jedrsko energijo.
        BRUSELJ - Ministri članic EU za telekomunikacije so potrdili akt o umetni inteligenci, ki se bo začel uporabljati postopoma. Najprej bodo morali v EU začeti izvrševati prepovedi, povezane z umetno inteligenco.
        BRUSELJ - EU in Moldavija sta podpisali pakt o sodelovanju na področju varnosti in obrambe, ki naj bi Kišinjovu med drugim pomagal pri spopadanju z grožnjami Rusije.
        BANGKOK - Na letu družbe Singapore Airlines iz Londona v Singapur je zaradi hude turbulence umrl 73-letni britanski državljan, še 70 potnikov in članov posadke je bilo poškodovanih.

SREDA, 22. maja
        DUBLIN/MADRID/OSLO/TEL AVIV - Norveška, Irska in Španija so napovedale, da bodo 28. 5. priznale Palestino. Izrael je v odgovor na pogovor v domovino poklical svoje veleposlanike v omenjenih državah.
        LONDON - Britanski premier Rishi Sunak je razpisal splošne volitve v Veliki Britaniji za 4. 7., s čimer je na Otoku stekla volilna kampanja.
        MOSKVA - V Rusiji so zaradi korupcije pridržali generala Vadima Šamarina, vodjo oddelka za komunikacije ruskih oboroženih sil. Sumijo ga obsežnega prejemanja podkupnin, za kar mu grozi do 15 let zapora. S podobnimi očitki se spopadata še dva nedavno pridržana generala. Kremelj je zanikal, da se v vojski odvija čistka.
        PEKING - Kitajska je napovedala uvedbo sankcij proti več ameriškim podjetjem in vodilnim v obrambnem sektorju, med katerimi so velikani Lockheed Martin, Raytheon in General Dynamics. Kot razlog so navedli "gospodarsko nasilje" ZDA nad kitajskimi podjetji in prodajo ameriškega orožja Tajvanu.

ČETRTEK, 23. maja
        NEW YORK/BEOGRAD - Generalna skupščina ZN je s 84 glasovi za, 19 proti in 68 vzdržanimi potrdila resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Resolucijo sta predlagali Nemčija in Ruanda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napadel podpornice resolucije. V Srbiji so opoldne v znak protesta proti resoluciji po vsej državi zadoneli cerkveni zvonovi.
        NOUMEA - Francoski predsednik Emmanuel Macron je prispel na Novo Kaledonijo, kjer so pred desetimi dnevi izbruhnili nasilni nemiri, in naznanil, da se bo zavzel za mir, umiritev razmer in varnost. V nemirih je umrlo šest ljudi, Franciji je uspelo z dodatnimi varnostnimi silami delno umiriti razmere.
        BRUSELJ - Vodilni kandidati evropskih socialistov Nicolas Schmit, liberalcev Sandro Gozi, zelenih Terry Reintke in levice Walter Baier so se na predvolilnem soočenju v Evropskem parlamentu jasno izrekli proti sodelovanju s skrajno desnico. Vodilna kandidatka EPP Ursula von der Leyen pa je dejala, da je pripravljena sodelovati z vsemi evropskimi poslanci, ki podpirajo EU, Ukrajino in se zavzemajo za vladavino prava.
        BRUSELJ/BERLIN - Politična skupina Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu je iz svojih vrst izključila vseh devet evroposlancev skrajno desne nemške stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Povod je bila sporna izjava člana AfD Maximiliana Kraha glede nacistov.

tep/mc/akt/rp/set/rpe/sg/ut/msc/tib/blm/sk/bdo/spo/vr/ase/mrn/lkr/kad/set
© STA, 2024