Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 16. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Slovenskim kajakašem na domačem evropskem prvenstvu v Tacnu v krosu ni uspelo ponoviti uspeha z zadnjega prvenstva, na katerem je Ajda Novak osvojila kolajno. Novak je tokrat izpadla že v četrtfinalu, enako velja za Tineta Kanclerja, slovensko čast je reševala Eva Terčelj, bronasta z lanskega svetovnega prvenstva, tokrat je izpadla v polfinalu. Zlate kolajni sta osvojila Britanec Joseph Clarke in Švicarka Alena Marx.

OKLAHOMA CITY - Košarkarji Dallas Mavericks so v peti tekmi polfinala zahodne konference severnoameriške lige NBA premagali Oklahomo City Thunder s 104:92 in povedli s 3:2 v zmagah. Blestel je slovenski zvezdnik Luka Dončić, ki je dosegel trojni dvojček - 31 točk, 10 skokov in 11 podaj. Šesta, morda že odločilna tekma, bo na sporedu v noči na nedeljo v Teksasu.

SARAJEVO - Mlada slovenska namiznoteniška igralka Sara Tokić je uspešno začela kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu. V Sarajevu je bila s 4:2 v nizih boljša od Ukrajinke Margarite Pesotske. Danes jo čakata še dvoboja z Latvijko Sabino Musajevo in Turkinjo Sibel Altinkaya. Druga slovenska predstavnica Ana Tofant je bila neuspešna, saj je z 1:4 v nizih izgubila proti Italijanki Giorgii Piccolin. Danes se bosta obe pomerili še s Hrvatico Hano Arapović.

ŠANGHAJ - Športni plezalci so v prvem kvalifikacijskem krogu za nastop na olimpijskih igrah v Parizu v Šanghaju opravili s predtekmovanjem na balvanih. Med Slovenci se je z osmim mestom najbolj izkazal Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar je bil 17. Med dekleti je Lucija Tarkuš Zasedla 11. mesto, Mia Krampl, ki že ima olimpijsko izkušnjo iz Tokia 2021, pa 12. Slabše sta se v moški konkurenci odrezala Luka Potočar s 35. in Martin Bergant z 42. mestom. Med dekleti je bila Vita Lukan 35. in Sara Čopar 37. Najboljša sta bila Korejec Dohyun Lee in Ukrajinka Jevgenija Kazbekova.

MURSKA SOBOTA - V tretji polfinalni tekmi končnice v 1. SNTL za moške je Savinja I v Murski Soboti s 4:3 premagala domačo Muro Soboto I in se prvič v svoji zgodovini uvrstila v finale namiznoteniškega državnega prvenstva, bo v kjer se bo pomerila z Mariborom. Prva tekma bo v soboto, 25. maja, v Mariboru. Ekipi igrata na dve zmagi.

MADRID - Sinoči so bile v španskem nogometnem prvenstvu odigrane štiri tekme 36. kroga. Zelo pomembno zmago so dosegli nogometaši Atletica iz Madrida z Janom Oblakom, ki so v gosteh z 0:3 odpravili Getafe in si še dvanajsto sezono zaporedoma zagotovili nastop v ligi prvakov. S tremi zadetki je blestel Antoine Griezmann.

DALLAS - Hokejisti moštva Colorado Avalance so na peti tekmi polfinala zahodne konference severnoameriške lige NHL V Dallasu premagali domače moštvo Stars s 5:3 in skupni izid v zmagah znižali na 3:2. Dallas je pred tem vodil že s 3:0 v zmagah, zdaj je Colorado spet v igri, saj bo naslednja tekma v noči na soboto v Denverju.

ag/xb/ic/ag
© STA, 2024