Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 16. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRATISLAVA - Slovaški premier Robert Fico, ki je bil v sredo hudo ranjen v poskusu atentata, je po večurni operaciji ponovno prišel k zavesti, so poročali lokalni mediji. Podpredsednik slovaške vlade Robert Kalinak je kasneje pojasnil, da se je Ficovo zdravstveno stanje stabiliziralo, a je še vedno zelo resno. Po dosedanjih informacijah je Fica zadelo več od skupno pet nabojev, kolikor naj bi jih izstrelil napadalec.

PEKING - Ruski predsednik Vladimir Putin je prispel na dvodnevni obisk na Kitajsko, kjer se je srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Xi je v pogovoru s starim prijateljem, kot je imenoval Putina, potrdil dobre meddržavne odnose in ocenil, da prispevajo k miru. Voditelja sta se strinjala o potrebi po politični rešitvi vojne v Ukrajini. To je Putinov prvi obisk v tujini, potem ko je v začetku meseca prisegel za peti mandat na položaju predsednika Rusije.

KIJEV - Potem ko je ukrajinska vojska v zadnjih dneh priznala taktične uspehe ruskih sil in se umaknila z nekaterih položajev v harkovski regiji, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredinem večernem nagovoru zagotavljal, da so uspeli delno stabilizirati položaj na bojišču. Ukrajinske in ruske oblasti iz Harkova in iz bližnjega ruskega mesta Belgorod poročajo o čezmejnem obstreljevanju, v katerem je bilo ranjenih več civilistov.

GAZA/RAMALA - Izrael je ponoči nadaljeval z napadi na Gazo, v katerih je bilo ubitih najmanj pet ljudi, številni so ranjeni. V senci tamkajšnje ofenzive pa so izraelske okupacijske sile izvedle nove racije na Zahodnem bregu. V kraju Tulkarm so pod streli izraelske vojske padli trije mladi moški. S tem je število smrtnih žrtev nasilja okupacijskih sil in izraelskih naseljencev od 7. oktobra lani na Zahodnem bregu preseglo številko 500.

GAZA - Plavajoči pomol za dostavo pomoči v oblegano in z vseh strani zaprto Gazo, ki ga je ameriška vojska sestavila v začetku maja, so po zamudah zaradi slabega vremena vendarle uspeli zasidrati pred obalo, so sporočili iz osrednjega poveljstva ameriške vojske. Na poti proti pomolu je že ena ladja s humanitarno pomočjo. Kljub opozorilom ZN, da v oblegani enklavi primanjkuje goriva, dostava slednjega zaenkrat še ni napovedana. ZN so sicer vselej opozarjali, da dobave pomoči z morja ali iz zraka lahko le delno nadomestijo transport po kopnem. Ta je v veliki meri onemogočen zaradi izraelskih omejitev in zasedb vseh vstopnih točk v uničeno enklavo.

SPLIT - V hudi prometni nesreči pri Sinju so zjutraj umrli štirje tuji državljani, še pet jih zdravijo v splitskem kliničnem centru. Osebno vozilo z migranti, ki jih je prevažal državljan Madžarske, je zletelo s ceste med poskusom pobega, je pojasnila hrvaška policija.

SKOPJE - Ljupče Palevski, glavni osumljenec za umora 14-letne Vanje Gjorčevske in upokojenca Pančeta Žežovskega, je bil v sredo izročen Severni Makedoniji. Palevskega so decembra lani, kmalu po odkritju trupel žrtev, prijeli v Turčiji, kjer je čakal na izročitev v domovino.

WASHINGTON - Število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka mamil in zdravil v ZDA se je lani prvič po letu 2018 zmanjšalo, kažejo v sredo objavljeni podatki ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi (CDC). Gre za napredek v boju proti epidemiji opioidov v ZDA, a strokovnjaki svarijo pred prezgodnjim slavjem. Ameriška opioidna kriza ima korenine v devetdesetih letih prejšnjega stoletja z agresivnim trženjem in prekomernim predpisovanjem opioidnih zdravil proti bolečinam. Sedanji desetletni porast števila smrtnih primerov pa je v veliki meri posledica sintetičnega opioida fentanil.

akt/akt
© STA, 2024