Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Izraelska vojska je okrepila letalske napade na območje Gaze. V bombardiranju begunskega taborišča Nuseirat v osrednjem delu enklave je bilo po navedbah zdravstvenih virov ubitih 14 ljudi. Tarča letalskih napadov in obstreljevanja je še naprej Rafa na skrajnem jugu Gaze, kamor se je pred nasiljem zateklo skoraj 1,5 milijona ljudi. Mesto in okolico je bilo od 6. maja primorano zapustiti skoraj 450.000 ljudi, je sporočila agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA).

NEW YORK/GAZA - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v ponedeljek znova obsodil napade na osebje ZN v Gazi, potem ko je bil tam ubit član varnostne službe ZN, še en pa je bil ranjen. Po navedbah namestnika njegovega tiskovnega predstavnika Farhana Haqa gre za prvo tujo smrtno žrtev v vrstah ZN v Gazi, medtem ko je bilo tam doslej ubitih že 190 palestinskih uslužbencev ZN, večinoma iz agencije ZN za palestinske begunce.

WASHINGTON - Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v ponedeljek dejal, da to, kar se dogaja v Gazi, po mnenju ameriške vlade ni genocid. Dodal je, da so ZDA stališče do tega vprašanja predstavile tudi pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Izrazil pa je prepričanje ameriške vlade, da lahko Izrael stori več za zaščito nedolžnih civilistov v Gazi.

KIJEV - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je nenapovedano prispel na obisk v Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Nov paket ameriške vojaške pomoči za Ukrajino je na poti, je po pogovorih dejal Blinken. Pomoč je označil za ključno ter zagotovil, da bo imela ta resničen vpliv na razmere na fronti.

MOSKVA - Ruska zračna obramba je nad regijo Belgorod prestregla 25 raket, izstreljenih iz Ukrajine, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajina, ki je v teh dneh pod pritiskom zaradi ruske kopenske ofenzive v vzhodni regiji Harkov, je v zadnjih mesecih okrepila napade na cilje na ozemlju Rusije. V nedeljo naj bi na regijo Belgorod izvedla raketni napad, ki je zahteval 15 smrtnih žrtev.

PEKING - Ruski predsednik Vladimir Putin se bo v četrtek in petek na povabilo kitajskega voditelja Xi Jinpinga mudil na obisku na Kitajskem, so potrdili na zunanjem ministrstvu v Pekingu. To bo Putinov drugi obisk ruske ključne zaveznice v nekaj več kot šestih mesecih in njegov prvi obisk v tujini, potem ko je v začetku meseca prisegel za peti mandat na položaju predsednika Rusije.

NEW YORK - Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa Michael Cohen je v ponedeljek na klopi za priče newyorškega sodišča zatrdil, da mu je Trump osebno naročil, naj pornografski igralki Stormy Daniels plača 130.000 dolarjev za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016. Cohen je med pričanjem posredno vpletel tudi Melanio Trump. Kot je dejal Cohen, ki je ključna priča tožilstva, je naredil vse, kar je lahko, da bi zaščitil svojega šefa.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek gostil grškega premierja Kiriakosa Micotakisa, v ospredju njunih pogovorov pa je bila pričakovano vojna v Gazi. Kot je dejal po srečanju, se v Turčiji zdravi več kot tisoč pripadnikov palestinskega gibanja Hamas. Erdogan je ponovil stališče, da Hamas ni teroristična, ampak odporniška organizacija. Tako Erdogan kot Micotakis sta se sicer zavzela za prekinitev ognja v Gazi.

PRIŠTINA - Kosovske oblasti so poglavarju Srbske pravoslavne cerkve patriarhu Porfiriju prepovedale vstop v državo, kjer se je nameraval udeležiti zasedanja koncila Srbske pravoslavne cerkve v Peški patriarhiji. Na Kosovo je s sedmimi škofi odpotoval v ponedeljek, ko je bil blizu mejnega prehoda, pa je iz Prištine prispela prepoved vstopa na ozemlje Kosova. Kosovsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da takšnih obiskov ne bo dopustilo, dokler Srbija med drugim ne bo prenehala kršiti bruseljskega sporazuma.

DUNAJ - Deželno sodišče v Kremsu je odločilo, da bodo Josefa Fritzla, ki je 24 let v kleti domače hiše zadrževal svojo hčer in jo zlorabljal, iz strogo varovanega zavoda za osebe z duševnimi motnjami lahko premestili v običajen zapor. Kot je utemeljilo sodišče, je odločitev sprejelo, ker dementni Fritzl pri 89 letih domnevno ni več nevaren. S tem je deželno sodišče v Kremsu še enkrat potrdilo svojo odločitev, ki jo je že januarja sprejelo na podlagi najnovejšega mnenja sodnega izvedenca za psihiatrijo, vendar jo je nato marca razveljavilo višje deželno sodišče na Dunaju.

PEKING - Kitajska bo v primeru zvišanja ameriških carin sprejela vse potrebne ukrepe za zaščito svojih legitimnih interesov, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. ZDA naj bi namreč načrtovale zvišanje carin na izdelke s področja zelene energije, kot so električna vozila, baterije in solarni paneli. ZDA Kitajski že nekaj časa očitajo, da z nelojalno konkurenco škoduje ameriškim proizvajalcem. Zvišanje carin bi pomenilo novo zaostritev večletnega trgovinskega spora med velesilama, ki ga je začel prejšnji ameriški predsednik in republikanski kandidat na prihajajočih predsedniških volitvah Donald Trump.

NOUMEA - Na francoskem čezmorskem ozemlju Nova Kaledonija v Pacifiku so v ponedeljek izbruhnili nasilni protesti zagovornikov neodvisnosti otočja, ki nasprotujejo načrtovanim spremembam ustave o volilni pravici na ozemlju. Demonstranti so se spopadli s policijo, ki je prijela 36 ljudi. Do nasilja je prišlo pred današnjo razpravo v francoskem parlamentu o spremembah ustave, po katerih bi volilno pravico v tem čezmorskem ozemlju dobilo na tisoče francoskih volivcev.

ZAGREB - Hrvaška policija je sporočila, da so v mestu Zaprešić v ponedeljek pozno zvečer našli zapuščenega novorojenčka. Njegovo življenje po navedbah policije ni ogroženo, prav tako nima vidnih poškodb. Nekateri hrvaški mediji medtem navajajo, da so dojenčka našli v zabojniku za smeti. Kriminalistična preiskava še poteka.

DUNAJ - Vse več LGBTIQ oseb v Evropi odkrito priznava svojo spolno usmerjenost. To velja zlasti za mlade, ki pa so še posebej ranljivi, v poročilu ugotavlja Agencija EU za temeljne pravice. Ugotovitve kažejo, da se šole bolj pozitivno in proaktivno ukvarjajo z vprašanji s področja LGBTIQ, mladi pa menijo, da jih njihovi učitelji in vrstniki bolj podpirajo. Kljub temu v primerjavi z obdobjem zadnjih desetih let danes še pogosteje prihaja do ustrahovanja, nadlegovanja in nasilja.

NEW YORK - Nekdanja soproga ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, Melinda French Gates, je v ponedeljek sporočila, da 7. junija zapušča dobrodelno fundacijo, ki jo je ustanovila z bivšim možem. Bill Gates bo tako ostal edini predsednik ene največjih dobrodelnih organizacij na svetu. Razloga za slovo ni navedla, dodala pa je, da bo v skladu z dogovorom z nekdanjim možem ob odhodu iz fundacije imela na voljo 12,5 milijarde ameriških dolarjev, ki jih namerava nameniti delu v korist žensk in družin.

vb/vb
© STA, 2024