Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja imenoval za vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost. Šojgu bo kot sekretar ruskega varnostnega sveta zamenjal Nikolaja Patruševa. Novi minister za obrambo bo Andrej Belousov, ki je bil dolga leta Putinov svetovalec za gospodarska vprašanja, zadnja leta pa je opravljal različne funkcije v vladi.

BARCELONA - Delni izidi regionalnih volitev v Kataloniji kažejo, da bodo separatisti v regionalnem parlamentu izgubili večino. Največ poslanskih sedežev je po prvih projekcijah v nedeljo osvojila Katalonska socialistična stranka (PSC). Separatistične stranke bi za večino potrebovale 68 mandatov, po do sedaj znanih izidih pa so jih osvojile 60.

VILNIUS - V Litvi se bosta v drugem krogu predsedniških volitev 26. maja pomerila trenutni predsednik države Gitanas Nauseda in premierka Ingrida Šimonyte. Po skoraj vseh preštetih glasovih je Nauseda v nedeljo v prvem krogu volitev osvojil 44 odstotkov glasov, Šimonyte pa 19, je sporočila volilna komisija.

TBILISI - Več tisoč Gruzijcev je v nedeljo zvečer v Tbilisiju znova protestiralo proti uvedbi zakona o tujem vplivu, o katerem bo parlament predvidoma glasoval v torek. Oblasti so pridržale najmanj 20 ljudi, ki so po navedbah notranjega ministrstva poskušali ovirati delo parlamenta.

MOSKVA - Ruska zračna obramba je ponoči nad svojim ozemljem sestrelila 31 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Število mrtvih v nedeljskem ukrajinskem raketnem napadu na obmejno regijo Belgorod je medtem naraslo na 15.

STRASBOURG - Članice EU so dokončno potrdile poenostavitev evropske kmetijske politike, namenjeno zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo soočajo kmetje. Spremembe, ki bodo članicam in kmetom omogočile večjo prožnost pri izpolnjevanju okoljskih pogojev, bodo začele veljati še pred koncem maja.

EREVAN - V Erevanu so pridržali najmanj 151 protestnikov, ki so poskušali zapreti promet po ulicah armenske prestolnice v znak nestrinjanja z vladnimi načrti glede ozemeljskega dogovora s sosednjim Azerbajdžanom, so sporočili iz policije. Vodja protestov, nadškof Bagrat Galstanjan je protestnike znova pozval, naj izrazijo svoje nasprotovanje dogovoru. V Erevanu so protesti potekali že minuli teden po nedavni odločitvi vlade premierja Nikola Pašinjana o predaji štirih obmejnih vasi v regiji Tavuš vzhodni sosedi.

DŽAKARTA - Število smrtnih žrtev poplav, ki so v soboto zajele zahod Indonezije, je naraslo na 41, je sporočila tamkajšnja služba za izredne razmere. Pogrešanih je najmanj 17 ljudi. Spričo deževja se je z več kot 2800 metrov visokega Marapija, enega najaktivnejših ognjenikov v Indoneziji, pričel zgrinjati lahar oz. t. i. hladna lava - tok blata in drobirja, sestavljenega iz vulkanskega pepela, zdrobljenih skal in vode.

ZAGREB - Hrvaški premier Andrej Plenković je na vrhu lestvice najbolj pozitivno ocenjenih hrvaških politikov prvič v treh letih prehitel predsednika države Zorana Milanovića, so pokazali rezultati prve javnomnenjske ankete po aprilskih parlamentarnih volitvah v državi. Milanović je bil na prvem mestu lestvice neprekinjeno vse od marca 2021.

CIUDAD DE MEXICO - Nekatere dele Mehike je zajel vročinski val, ki naj bi že zahteval več kot dvajset življenj. Ponekod so temperature presegle 50 stopinj Celzija. V zdravstvenih ustanovah se je število bolnikov s simptomi vročinskega udara zaskrbljujoče povečalo.

CADIZ - Policija je v Cadiškem zalivu na jugozahodu Španije zasegla 11,4 tone hašiša, so v nedeljo na omrežju X zapisale španske oblasti. Ob tem so pridržale sedem domnevnih tihotapcev mamil.

set/tib/msc/blm/jes/ut/rpe/mc/mph/set
© STA, 2024