Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Izraelska vojska je izvedla nove napade na Gazo iz zraka. Po navedbah palestinske civilne zaščite sta bila pri tem v mestu Deir al-Bala ubita zdravnika. S terena poročajo o silovitem obstreljevanju in napadih izraelskih helikopterjev v bližini mesta Gaza. Novi izraelski napadi prihajajo po pozivu Izraela palestinskemu prebivalstvu, naj se umakne z dodatnih območij v Rafi. Združeni narodi so posvarili, da bi obsežna izraelska operacija v tem delu Gaze prinesla tragedijo epskih razsežnosti. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da so v vzhodnem delu Rafe uničili več deset oboroženih teroristov, boji pa potekajo ob mejnem prehodu Rafa.

KIJEV/MOSKVA - Z obmejnih območij ukrajinske regije Harkov, ki je v zadnjih dneh tarča ruske kopenske ofenzive, so oblasti evakuirale več kot 4000 ljudi, je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Sinegubov. Dan prej so ruske sile poročale o zavzetju petih vasi v tej regiji. Iz ruske regije Belgorod, ki meji na Ukrajino, medtem poročajo o novih ukrajinskih napadih na območje. Tamkajšnji guverner je povedal, da je bila tam ta konec tedna ubita ženska, še 29 ljudi je bilo ranjenih.

TBILISI - Na Trgu Evrope v gruzijski prestolnici Tbilisi se je v soboto znova zbralo več deset tisoč ljudi, ki od vlade zahtevajo umik spornega predloga zakona o tujem vplivu oz. tujih agentih. Številni so vzklikali Ne ruskemu zakonu! in vihteli zastave Gruzije, Evropske unije in Ukrajine. Protesti v Gruziji potekajo od začetka aprila, ko je vladajoča stranka Gruzijske sanje v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona, katerega tarča bi bile po mnenju kritikov nevladne in medijske organizacije ter novinarji, ki prejemajo sredstva iz tujine. Kritiki ga primerjajo s podobnim zakonom v Rusiji. Aktivisti, ki nasprotujejo zakonu, poročajo o ustrahovanju.

KARTUM - Združeni narodi poročajo o spopadih v enem od večjih mest v sudanski regiji Darfur, pri čemer naj bi bilo uporabljeno tudi težko orožje. Zaradi tega je ogroženih okoli 800.000 ljudi, so v soboto opozorili ZN. Sredi aprila je minilo leto dni od izbruha spopadov v Sudanu med vojsko, ki jo vodi dejanski vladar Sudana Abdel Fatah Al Burhan, in paravojaškimi silami RSF pod vodstvom Mohameda Hamdana Dagloja. Trenutno potekajo spopadi v naseljenih območjih mesta Al Fašir v severozahodnem Sudanu, zadnjem večjem mestu v Darfurju, ki še ni pod nadzorom paravojaških sil.

KABUL - V hudourniških poplavah, ki so v minulih dneh prizadele več afganistanskih provinc, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 300 ljudi, so v soboto sporočili iz Združenih narodov. Številne še pogrešajo. Najbolj prizadeta je regija Severni Baglan, kjer je umrlo najmanj 311 ljudi, uničenih je več kot 2000 hiš, poškodovanih pa več kot 2800. O 20 smrtnih žrtvah poročajo iz province Tahar, dva človeka pa sta umrla v sosednjem Badahsanu. Prizadeti sta tudi provinci Gor in Herat.

np/np
© STA, 2024