Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KAIRO/WASHINGTON/GAZA - Delegacija palestinskega gibanja Hamas, ki je v Kairu sodelovala v novem krogu pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi, je zapustila egiptovsko prestolnico in se odpravila v katarsko Doho, je danes sporočilo palestinsko islamistično gibanje, potem ko naj bi Izrael zavrnil nov predlog za premirje. Po navedbah skupine je pogajalska žogica zdaj popolnoma na strani Izraela.

TEL AVIV - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na napovedi ZDA, da bodo Izraelu v primeru obsežne kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati orožje, v četrtek zatrdil, da se bo Izrael na območju Gaze boril sam, če bo treba.

GAZA - Izrael je z zaprtjem ključnih mejnih prehodov v Gazi ohromil dobave pomoči, je v četrtek opozoril vodja urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) na palestinskih ozemljih Andrea De Domenico. Kot je dejal, je agencija z nedeljskim zaprtjem prehoda Kerem Šalom izgubila glavno vstopno točko za dobavljanje pomoči v enklavo.

TEL AVIV - Sedež Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v Vzhodnem Jeruzalemu so začasno zaprli zaradi drugega naklepnega požiga s strani Izraelcev v zadnjem tednu, je v četrtek po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil vodja agencije Philippe Lazzarini. Na sedežu je poleg agencij ZN še bencinska črpalka.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN bo danes obravnavala predlog resolucije, ki poziva Varnostni svet, naj si premisli in priporoči članstvo Palestine v ZN. Resolucija hkrati spodbuja države k priznanju neodvisne Palestine in širi nekatere pravice, ki jih ta ima v ZN kot država opazovalka.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek odpustil šefa svojih telesnih stražarjev Sergija Ruda, potem ko je ukrajinska obveščevalna služba SBU ta teden sporočila, da je preprečila poskus atentata na prvega moža Ukrajine in v zvezi s tem pridržala dva pripadnika službe državne varnosti.

ZAGREB - Hrvaški predsednik Zoran Milanović je podelil mandat za sestavo nove vlade dosedanjemu hrvaškemu premierju in predsedniku stranke HDZ Andreju Plenkoviću. Plenković je potrdil, da je Milanoviću prinesel 78 podpisov poslancev, ki so bili izvoljeni na parlamentarnih volitvah 17. aprila. Za večino v 151-članskem saboru je sicer potrebna podpora najmanj 76 poslancev. Ustanovna seja novega sklica sabora je napovedana za četrtek.

N'DJAMENA - Vodja vojaške hunte v Čadu, general Mahamat Idriss Deby je zmagovalec predsedniških volitev, kažejo preliminarni podatki volilne komisije v tej srednjeafriški državi. Na glasovanju, ki je v Čadu potekalo v ponedeljek po treh letih vladavine vojaške hunte, je Deby prejel 61 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je z nekaj več kot 18 odstotki glasov uvrstil trenutni predsednik vlade Succes Masra, tretji pa je bil z nekaj manj kot 17 odstotki nekdanji premier Albert Pahimi Padacke. Udeležba na volitvah naj bi znašala nekaj več kot 75 odstotkov.

BUENOS AIRES - Konservativni argentinski predsednik Javier Milei se je v četrtek soočil s svojo drugo splošno stavko v petih mesecih mandata. V prestolnici Buenos Aires se je ustavil javni prevoz za okrog tri milijone dnevnih potnikov, šole, banke in bencinski servisi so ostali zaprti, komunalna podjetja pa niso odvažala smeti. 24-urno protestno stavko so sklicali sindikati v podporo dostojnim plačam za Argentince, ki se spopadajo s hudo gospodarsko krizo.

BRASILIA - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v četrtek naznanil devet milijard evrov pomoči za zvezno državo Rio Grande do Sul, ki so jo prizadele katastrofalne poplave. Po najnovejših podatkih brazilske civilne zaščite je v poplavah po obilnem deževju umrlo najmanj 107 ljudi, 754 je bilo poškodovanih, 134 pa jih je pogrešanih. Vremenoslovci sicer od danes do nedelje napovedujejo nove obilne padavine.

VATIKAN - Papež Frančišek je v četrtek leto 2025 razglasil za sveto leto za katoličane po vsem svetu. Začelo se bo na letošnji božični večer in trajalo do začetka januarja 2026. Glavna tema bo upanje v svetu, ki ga pretresajo konflikti.Sveto leto, eden najpomembnejših dogodkov Rimskokatoliške cerkve, se običajno obeležuje vsakih 25 let. Nazadnje ga je leta 2000 razglasil papež Janez Pavel II.

PANAMA - Med čakanjem na izrek sodbe na sojenju zaradi pranja denarja je umrl odvetnik Ramon Fonseca, soustanovitelj zdaj že propadlega odvetniškega podjetja, ki je v središču škandala s panamskimi dokumenti, je v četrtek sporočil njegov odvetnik.

BRUSELJ - Evropska komisija je Severni Makedoniji ta teden izplačala 50 milijonov evrov makrofinančne pomoči v obliki posojil. S tem bodo podprli makroekonomsko stabilnost te zahodnobalkanske države in nadaljnje reforme, hkrati pa bo pomoč omogočila napredek države na poti v EU.

WASHINGTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je direktorjem naftnih podjetij v ZDA obljubil, da bo odpravil vse politike v korist okolja, če zberejo milijardo dolarjev za njegovo predsedniško kampanjo, je v četrtek poročal ameriški časnik Washington Post, ki se sklicuje na udeležence srečanja aprila v Mar a Lagu na Floridi.

LONDON - Britanski bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju letos na četrtletni ravni okrepil za 0,6 odstotka, je objavil britanski statistični urad ONS. Rezultati so presegli pričakovanje trga, ki si je nadejal 0,4-odstotne rasti, Velika Britanija pa je pred splošnimi volitvami tako našla pot iz tehnične recesije.

KANSAS CITY - Deli letal, namenjeni za ameriškega proizvajalca letal Boeing, so po navedbah nekdanjega nadzornika kakovosti pri Boeingovem največjem dobavitelju Spirit AeroSystems tovarno redno zapuščali z resnimi napakami. Žvižgač Santiago Paredes je dejal, da je pogosto odkril do 200 napak na delih, pripravljenih za dobavo Boeingu.

TOKIO - Japonski avtomobilski proizvajalec Honda je v poslovnem letu, ki se je izteklo marca, ustvaril 20.400 milijard jenov (120 milijard evrov) prihodkov od prodaje, kar je 20,8 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček je narasel za 70 odstotkov na rekordnih 1100 milijard jenov (6,55 milijarde evrov), a družba pri napovedih ostaja previdna.

BARCELONA - Špansko sodišče je opustilo preiskavo domnevne davčne utaje kolumbijske popzvezdnice Shakire. Postopek je tožilstvo začelo julija lani, zvezdnica je bila obtožena, da je s pomočjo mreže podjetij, od katerih so bila nekatera v davčnih oazah, davčni urad v letu 2018 ogoljufala za 6,6 milijona evrov.

MALMÖ - V drugem polfinalu 68. tekmovanja za pesem Evrovizije so se v sobotni finale uvrstili predstavniki desetih držav, med njimi izraelska predstavnica Eden Golan. Pred tem se je popoldne v središču mesta zbrala množica protestnikov v znak podpore Palestini in proti nastopu izraelske predstavnice na tem glasbenem tekmovanju.

mc/kad/msc/sg/rp/ut/tib/blm/tv/mc
© STA, 2024