Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - ZDA so prejšnji teden začasno ustavile dobavo pošiljke bomb Izraelu zaradi skrbi, da bo izraelska vlada nadaljevala svoje načrte za ofenzivo na Rafo na jugu Gaze, je v torek dejal predstavnik ameriške vlade. To je prvič od začetka vojne v Gazi, da so ZDA ustavile dobavo orožja svojemu ključnemu zavezniku. V pošiljki je bilo 1800 kosov bomb s težo 907 kilogramov in 1700 bomb težkih 227 kilogramov. Kot razlog so navedli, da Izrael ni primerno nagovoril ameriških skrbi glede večje kopenske ofenzive.

BERLIN - Letošnji april je bil enajsti mesec zapored, ko so podnebni znanstveniki zabeležili rekordno visoke temperature, ter prvi april v zgodovini z globalno povprečno temperaturo nad 15 stopinjami Celzija, so pokazali podatki službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Povprečna temperatura zraka na površju Zemlje je letos aprila znašala 15,03 stopinje Celzija, kar je 0,67 stopinje Celzija več od aprilskega povprečja za obdobje 1991-2020. V Evropi je bila ta razlika še višja, in sicer 1,49 stopinje Celzija.

GAZA/WASHINGTON - Izrael je sporočil, da odpira mejni prehod Kerem Šalom, ki je bil od nedelje zaprt zaradi raketnega napada, v katerem so bili ubiti štirje vojaki. Humanitarna pomoč, ki ne vključuje nujno potrebnega goriva, sicer še čaka na pregled, nato pa bo lahko vstopila v Gazo, kjer so razmere spričo izraelskih napadov na Rafo vse bolj zaskrbljujoče. Ameriška vojska pa je končala sestavljanje zasilnega pomola za dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze, vendar ga zaradi slabih vremenskih razmer za zdaj ne more postaviti na predvideni del obale, je v torek sporočil Pentagon.

KIJEV - Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so sestrelile večino od 76 ruskih raket in brezpilotnikov, ki so ciljali na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v nočnem baražnem ognju. Nočni napadi so resno poškodovali najmanj tri termoelektrarne, je sporočil največji ukrajinski energetski operater DTEK. Ruski napad je ranil vsaj tri ljudi.

BEOGRAD - Kitajski predsednik Xi Jinping je v torek zvečer svojo evropsko turnejo nadaljeval v Srbiji, kjer ga danes čaka srečanje s kolegom Aleksandrom Vučićem. Ta je Xiju dobrodošlico izrekel že na beograjskem letališču, njegov obisk pa označil za veliko čast. Javna televizija RTS je ob tej priložnosti prekinila prenos tekmovanja za pesem Evrovizije.

MALMÖ - Na polfinalnem izboru 68. tekmovanja za pesem Evrovizije so se v finale uvrstili predstavniki Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske, Luksemburga in Slovenije. Bambie Thug, nebinarna oseba, ki je po letu 2018 Irsko ponovno popeljala v finale, pa je kritizirala organizatorje tekmovanja, ker so zahtevali, da za nastop v torkovem polfinalnem izboru spremeni svoje propalestinsko sporočilo. Neimenovana tiskovna predstavnica Evropske radiodifuzne zveze (EBU) je povedala, da je bil napis na telesu Bambie Thug med generalkami v nasprotju s pravili tekmovanja, katerih namen je, da zavarujejo nepolitično naravo dogodka.

BERLIN/DRESDEN - V knjižnici so v torek napadli nekdanjo županjo in socialdemokratko Franzisko Giffey. Napadalec jo je udaril s torbo po glavi, jo lažje poškodoval in zbežal. Tudi v Dresdnu se je zgodil nov napad. Po navedbah policije je bila žrtev članica Zelenih. Med lepljenjem plakata sta skrajna desničarja nanjo pljuvala in ji grozila.

STOCKHOLM - Švedska centralna banka Riksbank je prvič v osmih letih zaradi umirjanja inflacije znižala ključno obrestno mero, in sicer za 0,25 odstotne točke na 3,75 odstotka. Banka je ob tem namignila, da bi se lahko obrestna mera v drugi polovici leta še dvakrat znižala, a hkrati opozorila na previdnost pri prihodnjem oblikovanju denarne politike.

PJONGJANG - Nekdanji šef propagande Severne Koreje Kim Ki-nam je v torek umrl v 95. letu starosti, so poročali državni mediji. Kimu, ki je med letoma 1989 in 2017 vodil oddelek za propagando in agitacijo vladajoče stranke, pripisujejo zasluge za oblikovanje kulta osebnosti vladajoče dinastije, a tudi za zbliževanje Pjongjanga in Seula.

MIAMI - Ameriška zvezna sodnica Aileen Cannon je v torek začetek sodnega procesa proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu glede zasega zaupnih dokumentov preložila za nedoločen čas. Sodnica, ki jo je na položaj imenoval Trump, je kot razlog preložitve navedla nerešena pravna vprašanja. Zaradi odločitve sodnice je malo verjetno, da se bo sojenje začelo pred predsedniškimi volitvami v novembru. Sprva je bil začetek sodnega procesa predviden za 20. maj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PRAGA - Češko ustavno sodišče je v torek odločilo, da bo v prihodnje v državi zakonska sprememba spola mogoča brez medicinskih posegov za spremembo spola. Po mnenju sodišča so namreč sedanje zakonske zahteve na tem področju v nasprotju s temeljno pravico do telesne integritete in kršijo človekovo dostojanstvo.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši sprejel romunskega kolega Klausa Iohannisa, s katerim sta ponovno izrazila trdno podporo obeh držav Ukrajini, je sporočila Bela hiša. Sicer pa sta se na srečanju spomnila pridružitve Romuniji zvezi Nato pred dvema desetletjema. Biden se je Romunu zahvalil za namestitev ameriških vojakov in zavezo varnosti vzhodnega krila Nata in pozdravil romunske investicije v obrambo, ki redno presegajo dva odstotka letnega BDP države.

WASHINGTON - TikTok in njegovo kitajsko starševsko podjetje ByteDance sta v torek na zveznem sodišču v Washingtonu vložila tožbo proti novemu ameriškemu zakonu, ki zahteva ločitev podjetij do 19. januarja 2025, sicer bo v ZDA TikToku prepovedan dostop do trgovin z aplikacijami.

PORTO ALEGRE - Zvezna država Rio Grande do Sul na jugu Brazilije, vključno s prestolnico Porto Alegre, se še naprej sooča s katastrofalnimi poplavami. Te so doslej terjale najmanj 95 življenj, še 131 ljudi pa pogrešajo. V številnih krajih medtem zmanjkuje pitne vode, reševalci pa se trudijo, da bi pravočasno zagotovili pomoč vsem, ki jo potrebujejo.

GRADEC - Avstrijska hčerinska družba ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Fisker je zaradi ustavitve proizvodnje svojega električnega vozila Ocean vložila zahtevek za insolventnost. Vozilo je v Gradcu izdelovala kanadsko-avstrijska multinacionalka Magna, ki ponovnega zagona proizvodnje ne pričakuje, zato bo tam ukinila 500 delovnih mest.

ZAGREB - Nagrado za življenjsko delo bo na mednarodnem filmskem festivalu na Hrvaškem Cinehillu letos prejel legendarni igralec Bogdan Diklić. Cinehill, naslednik Motovunskega filmskega festivala, bo prvič v celoti potekal v Gorskem kotarju.

TOKIO - Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je v poslovnem letu, ki se je končalo marca, podvojil čisti dobiček, ki je znašal rekordnih 4940 milijard jenov (29,6 milijarde evrov). Prihodki pa so se ustavili pri 45.100 milijard jenov (270,4 milijarde evrov), kar je 21,4 odstotka višje kot leto prej. S tem je Toyota presegla lastne napovedi.

set/msc/akt/mlj/ut/kad/tib/lkr/zc/rp/set
© STA, 2024