Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KAIRO - V Kairu naj bi se nadaljevala pogajanja o izpustitvi talcev in prekinitvi ognja na območju Gaze. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je v petek zvečer potrdilo, da bo v egiptovsko prestolnico na pogajanja prispela njegova delegacija. V Kairo gremo v pozitivnem duhu, da dosežemo dogovor, je sporočil Hamas. Kot je dodal, ostaja odločen doseči popolno končanje izraelske agresije, umik izraelskih okupacijskih sil in dogovor o izmenjavi izraelskih talcev v zameno za zajete Palestince. Posredniki v pogajanjih - Egipt, Katar in ZDA - že več dni čakajo na odgovor Hamasa na predlog za prekinitev ognja v Gazi.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek ponovil opozorila pred načrtovano veliko izraelsko ofenzivo na mesto Rafa v Gazi. Izraelski napad na mesto na jugu Gaze, kjer je zatočišče našlo več kot milijon palestinskih beguncev, bi povzročil nesprejemljivo škodo, je opozoril na političnem forumu inštituta McCain v Arizoni. Kot je dejal, Izrael še ni predstavil verodostojnega načrta za zaščito civilistov med morebitnim napadom. Brez takšnega načrta ni mogoče podpreti večje vojaške operacije v Rafi.

HARKOV - Ruske sile so ponoči znova napadle cilje na vzhodu Ukrajine. V drugem največjem mestu v državi Harkov je po ruskih napadih z raketami in brezpilotnimi letali, v katerih so bile poškodovane štiri osebe, izbruhnilo več požarov, so sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajinska zračna obramba je ponoči uničila 13 brezpilotnih letal, s katerimi so ruske enote napadle cilje v regijah Harkov in Dnipropetrovsk, je sporočil poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

BRUSELJ - V okviru praznovanja dneva Evrope, s katerim Evropska unija 9. maja obeležuje začetek evropskega povezovanja pred več kot 70 leti, so evropske institucije odprle vrata obiskovalcem. V Bruslju ob tem izpostavljajo, da bo pred skorajšnjimi evropskimi volitvami to tudi priložnost za boljše poznavanje dela unije.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek podelil predsedniške medalje svobode 19 osebam, med katerimi so nekdanja predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, igralka Michelle Yeoh in pokojni borec za državljanske pravice Medgar Evers, je sporočila Bela hiša. Biden je med drugim odlikoval nekdanjega ameriškega podpredsednika Ala Gora, nekdanjega podnebnega odposlanca in nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja ter nekdanjega newyorškega župana Michaela Bloomberga.

ATENE - Prihodki grškega turističnega sektorja so se lani kljub obsežnim požarom v naravi v primerjavi z letom prej zvišali za 16,5 odstotka na rekordnih 20,6 milijarde evrov. Število turistov se je povečalo za petino na 36 milijonov. Turizem je za Grčijo zelo pomembna gospodarska panoga, saj prispeva približno petino bruto domačega proizvoda.

PALU - Zemeljski plazovi, ki so se zaradi obilnih padavin sprožili na jugu indonezijskega otoka Sulavezi, so po podatkih indonezijskega urada za krizne razmere terjali najmanj 15 smrtnih žrtev. Plazovi so odnesli 42 hiš, poškodovali več cest in mostov ter več kot 100 stanovanjskih objektov. Po navedbah indonezijskega urada za krizne razmere morajo oblasti evakuirati vsaj 1300 družin.

ISLAMABAD - V Pakistanu so aprila zabeležili največ padavin od leta 1961. V državi je prejšnji mesec po navedbah pakistanske meteorološke agencije zapadlo dvakrat več padavin kot je za ta del leta običajno. Zaradi močnih padavin in z njimi povezanih naravnih nesreč je umrlo najmanj 30 ljudi. Najbolj so bile prizadete pokrajine Pandžab na vzhodu, Baločistan na jugovzhodu in Hiber Pahtunhva na severozahodu države.

vb/vb
© STA, 2024