Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PARIZ - Svetovno gospodarstvo se bo v 2024 po najnovejši oceni Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) okrepilo za 3,1 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od februarskih napovedi. Napoved so izboljšali predvsem za ZDA. Slovenija bo po napovedih letos beležila 2,3-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa za 2,7-odstotno.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Indeksi na evropskih borzah v uvodu današnjega trgovanja niso imeli enotne smeri. Vlagatelji premlevajo izjavo predsednika ameriške centralne banka Federal Reserve Jeroma Powella, da bo na znižanje obrestne mere verjetno čakati dlje, kot so pričakovali. Odmeva tudi najnovejša gospodarska napoved OECD, prav tako spremljajo poslovne rezultate.

TEL AVIV - Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v sredo ob koncu nove turneje po Bližnjem vzhodu pozval gibanje Hamas, naj sprejme predlog za premirje. Hamas naj bi se kmalu odzval na načrt, ki so ga predlagali posredniki, da bi za 40 dni ustavili spopade in zamenjali več deset izraelskih talcev za večje število palestinskih zapornikov. Izrael opozarja, da se bodo vojaške operacije kljub morebitnemu premirju nadaljevale.

ODESA - V novem ruskem raketnem napadu na Odeso je bilo ranjenih najmanj 13 ljudi, je davi sporočil župan ukrajinskega obmorskega mesta Genadij Truhanov. Po njegovih besedah so ruske sile mesto ponovno napadle z balističnimi raketami. Odesa ob Črnem morju je bila ta teden že tarča vrste ruskih napadov. Ob tem je Ukrajina Rusijo tudi obtožila uporabe kasetnega streliva.

WASHINGTON - ZDA so uvedle dodatne sankcije proti več deset posameznikom in okoli 200 podjetjem, povezanim z rusko orožarsko industrijo, so v sredo sporočili iz Washingtona. Sankcije naj bi med drugim vplivale na rusko proizvodnjo biološkega in kemičnega orožja, energetski in rudarski sektor ter proizvodnjo kovin. Moskvo so ob tem obtožili, da je v Ukrajini uporabila kemično orožje - bojni plin kloropikrin in solzivec.

LONDON - V delu Anglije potekajo lokalne volitve, ki veljajo za zadnji tovrstni preizkus podpore strankam pred splošnimi volitvami. Te naj bi se odvile še letos, na njih pa ankete vztrajno napovedujejo poraz vladajočih konservativcev. V več mestih bodo volili tudi župane, med drugim v Londonu, kjer se za položaj vnovič poteguje Sadiq Khan.

BEOGRAD - V Srbiji se pripravljajo na obeleževanje prve obletnice smrtonosnega strelskega napada na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu, ki je pretresel celotno regijo, v Srbiji pa sprožil tudi množične protivladne proteste. 13-letni učenec je na svoji šoli 3. maja lani z očetovo pištolo ubil deset ljudi, devet učencev in varnostnika.

PHOENIX - Senat ameriške zvezne države Arizona je v sredo izglasoval razveljavitev zakona o prepovedi splava iz leta 1864. Zakon je postal aktualen po tem, ko ga je vrhovno sodišče v Arizoni v začetku minulega meseca potrdilo kot veljavnega. Razveljavitev zakona je že prej potrdil predstavniški dom kongresa v Arizoni. Sedaj je potreben le še podpis demokratske guvernerke Arizone Katie Hobbs, vendar to velja za formalnost.

HONIARA - Poslanci parlamenta na Salomonovih otokih so za premierja izvolili Kitajski naklonjenega Jeremiaha Maneleja. Premagal je vodjo opozicije Matthewa Walea, ki si prizadeva za omejitev vpliva Pekinga. Manele je leta 2019 zasedal položaj zunanjega ministra, ko je država prekinila diplomatske odnose s Tajvanom v korist Kitajske. To je razjezilo ZDA in njene pacifiške zaveznice, ki so imele namreč dotlej odločilen vpliv na državo v južnem Pacifiku, kjer živi dobrih 720.000 ljudi.

PEKING - Število smrtnih žrtev po zrušenju dela avtoceste v kitajski provinci Guangdong na jugu države se je povečalo na 48. Še 30 ljudi je ranjenih, toda njihova življenja niso ogrožena. Nesreča se je zgodila v sredo okoli 2. ure zjutraj po lokalnem času - odsek ceste se je zrušil zaradi dlje trajajočega močnega deževja.

lkr/zc/tib/msc/akt/rp/spo/lkr
© STA, 2024