Pregled - Slovenija, 29. 4. (ponedeljek)

Ljubljana, 29. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 29. aprila.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je predstavila glavne ugotovitve cenitve za stavbo na Litijski 51. Ocenjena je na šest milijonov evrov, pri oceni vrednosti pa je upoštevana tudi vrednost stavbne pravice za 85 parkirišč na sosednji stavbi. Katič je napovedala, da bo zaradi nakupa stavbe na Litijski za 7,7 milijona evrov vložila kazensko ovadbo, ni pa povedala, zoper koga. Kot je dejala, naj to raziščejo organih pregona, so pa na ministrstvu zoper dva uslužbenca ministrstva izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Prodajalec stavbe Sebastjan Vežnaver medtem cenitev ocenjuje kot nestvarno in meni, da gre za politično obračunavanje.

LJUBLJANA - SDS in NSi sta vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje s predlogom za prednostno obravnavo in začasno zadržanje odlokov do končne odločitve. To bi lahko vplivalo na datum njune izvedbe, ki je sicer predviden skupaj z evropskimi volitvami. Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju s 17. členom ustave, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prijavo o sumu nezdružljivosti funkcij ustavnega sodnika Klemna Jakliča odstopila DZ kot organu, ki izvoli ustavne sodnike, in ga hkrati zaprosila, da jo obvesti o ugotovitvah in morebitnih sprejetih ukrepih. KPK namreč ni pristojna za presojo sumov kršitev nezdružljivosti funkcij ustavnih sodnikov, so sporočili. Bodo pa nadaljevali obravnavo zadeve z vidika pristojnosti na področjih omejitev poslovanj in premoženjskega stanja.

LJUBLJANA - Evropsko sodniško združenje je sprejelo resolucijo o Sloveniji, s katero poziva slovensko vlado in državni zbor, da nemudoma izvršita odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač in zagotovita ustrezne materialne pogoje za neodvisno delo sodnikov ter s tem prekineta trenutno kršitev načel neodvisnosti sodstva in delitve oblasti. Kot so sporočili iz Slovenskega sodniškega društva, je bila resolucija združenja sprejeta soglasno.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v DZ poslala predlog kandidatov za člane Sodnega sveta. Na kandidatno listo je uvrstila odvetnico Tanjo Bohl, pravnika Rajka Pirnata, notarja Valterja Vindiša in pravnika Marka Novaka. DZ bo tri člane sveta na predlog predsednice izvolil predvidoma 23. maja.

LJUBLJANA - Na drugo javno naročilo direkcije za infrastrukturo za izbor izvajalca gradnje nove železniške postaje v Ljubljani sta tudi tokrat prispeli dve ponudbi. Nižjo v višini nekaj manj kot 247 milijonov evrov je oddal konzorcij na čelu z družbo SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Družba VOC Objekti bi dela opravila za 259,6 milijona evrov. Obe ponudbi tako kot na prvem razpisu presegata ocenjeno vrednost javnega naročila.

BRNIK - Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so slovesno obeležili vzpostavitev nove letalske povezave s Koebenhavnom, ki jo bo izvajal letalski prevoznik Norwegian. Gre za tretjo od štirih doslej dogovorjenih povezav, ki ji botrujejo državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Andreja Rajha je v pripravi nov javni razpis za večjo letalsko povezljivost.

NOVA GORICA - Slovenski in italijanski sindikati, ki delujejo pod okriljem Medregijskega sindikalnega sveta Furlanija-Julijska krajina/Slovenija so na tradicionalnem predprvomajskem srečanju opozorili predvsem na problematiko čezmejnega delavstva in mejnih kontrol. Opozorili so, da Slovencem, ki delajo v Italiji, še vedno ni priznana pravica do univerzalnega družinskega dodatka.

SLOVENSKA BISTRICA/MARIBOR - Na območju policijske postaje Slovenska Bistrica je v nedeljo zvečer prišlo do streljanja po sporu med tremi moškimi, kaže pa na kaznivo dejanje poskusa umora in poškodovanje s strelnim orožjem. En moški je umrl na kraju dogodka, drugega so ranjenega odpeljali v UKC Maribor. Motiv za zdaj ni znan, so sporočili s policije.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je objavilo naročilo za celovito obnovo gradu Turjak s parkom in pripadajočimi pristavami. Obnova je del načrta za okrevanje in odpornost, ocenjena je na skoraj 7,5 milijona evrov. Ponudbe sprejemajo do 6. junija, je razvidno iz objave na portalu javnih naročil.

LJUBLJANA - Mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Mednarodno poslanico je spisala argentinska plesalka Marianela Nunez, slovensko Irena Z. Tomažin. Pod okriljem Društva za sodobni ples Slovenije je na Kongresnem trgu potekalo celodnevno plesno-umetniško dogajanje.

sk/akt/av/lem/bg/sk
© STA, 2024