Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KAIRO/WASHINGTON/RIJAD - Predstavniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas so prispeli v Egipt, kjer naj bi odgovorili na najnovejši predlog Izraela za prekinitev ognja v Gazi. O prizadevanjih za dosego premirja v Gazi se v Savdski Arabiji tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken pogovarja s kolegi iz več arabskih in evropskih držav. Že v nedeljo sta o pogajanjih po telefonu govorila tudi predsednik ZDA Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu. V novih izraelskih napadih na Rafo na jugu Gaze je umrlo najmanj 27 ljudi.

MADRID - Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da ostaja predsednik vlade. Da bo razmislil o možnosti odstopa, je napovedal minuli teden, potem ko so pristojne oblasti zaradi suma korupcije sprožile preiskave proti njegovi soprogi. Sanchez je to že takrat označil za neutemeljeno blatenje in napade z desnice.

TEL AVIV - Izraelska vojska je v četrtek napovedala, da se bo zahvaljujoč odprtju izraelskega pristanišča Ašdod in novega mejnega prehoda za humanitarne transporte na severu Gaze količina humanitarne pomoči, ki prihaja v enklavo v prihodnjih dneh povečala. Dobrodelna organizacija World Kitchen Central pa je v nedeljo po smrti sedmih svojih sodelavcev napovedala obnovitev delovanja v Gazi.

PEKING/PARIZ/BEOGRAD/BUDIMPEŠTA - Kitajski predsednik Xi Jinping se bo 6. in 7. maja mudil na uradnem obisku v Franciji, nato bo do 10. maja obiskal še Srbijo in Madžarsko, so potrdili v Pekingu. Tema pogovorov v Parizu bodo po napovedih zlasti mednarodne krize ter skupno reševanje globalnih izzivov, v Beogradu in Budimpešti pa gospodarsko sodelovanje.

WASHINGTON - V divjanju izjemno velikega števila tornadov, ki so minuli konec tedna prizadeli zvezne države v osrednjem delu ZDA, je umrlo najmanj pet ljudi, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti. Najhuje je bilo v Oklahomi, od koder poročajo o številnih uničenih stavbah in štirih smrtnih žrtvah. Še en človek je že petek umrl v Iowi.

TBILISI - V Gruziji se je v nedeljo okoli 20.000 ljudi zbralo na shodu, na katerem so pozvali vlado, naj umakne sporen predlog zakona o tujih agentih, ki bi po zgledu ruske zakonodaje omejil delovanje iz tujine financiranih medijskih in nevladnih organizacij. Tudi v EU opozarjajo, da bi zakon lahko spodkopal pot Tbilisija v povezavo.

BRUSELJ - Nevladna organizacija Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v svojem najnovejšem poročilu o svobodi medijev za 2023 ugotavlja, da se novinarji v Evropi še naprej soočajo z grožnjami in ustrahovanjem ter so marsikje tarča nadzora. Opozarja pa tudi na omejevanje svobode izražanja in dostopa do informacij.

KIJEV - Ukrajinska vojska je sporočila, da je odbila 55 ruskih napadov na več vasi v vzhodni regiji Doneck, dan potem ko so priznali, da se razmere na vzhodni fronti slabšajo. Med drugim jim je uspelo odvrniti napade tudi na območju vasi Oheretine, kjer so v nedeljo poročali o obsežnem obstreljevanju.

WASHINGTON - Bela hiša je v nedeljo vztrajala, da morajo propalestinski protesti, ki so v zadnjih tednih zajeli ameriške univerze, ostati mirni. Obenem je tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby za televizijo ABC obsodil antisemitske izjave ter na splošno obsodil sovražni govor in grožnje z nasiljem. Na protestih so minuli konec tedna na štirih univerzah skupno pridržali 275 ljudi.

HAAG - Nizozemski proizvajalec medicinske opreme in izdelkov za osebno higieno Philips je v ZDA dosegel dogovor o poravnavi v tožbah zaradi pokvarjenih dihalnih naprav. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo plačal skupno 1,1 milijarde dolarjev (1,03 milijarde evrov).

spo/spo
© STA, 2024