Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Palestinsko islamistično gibanje Hamas preučuje najnovejši predlog Izraela za prekinitev ognja na območju Gaze, je sporočil namestnik vodje političnega krila Hamasa v Gazi. Kot je pojasnil, je izraelski predlog odgovor na predlog, ki ga je Hamas 13. aprila predstavil egiptovskim in katarskim posrednikom. Ameriški medij Axios je v petek ob sklicevanju na dva visoka izraelska uradnika poročal, da je Izrael opozoril Egipt, da je to zadnja priložnost za sklenitev dogovora pred začetkom operacij v Rafi.

NEW YORK - Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) in organizacija za človekove pravice Human Rights Watch sta v petek pozvali oblasti v ZDA in vodstva univerz, naj študentom omogočijo svobodo govora in dovolijo nadaljevanje protestov proti vojni v Gazi. Protestnike na newyorški univerzi Columbia, kjer so se demonstracije v podporo Palestincem začele, sta v petek obiskala demokratska zvezna kongresnika Alexandria Ocasio Cortez in Jamaal Bowman in jim izrazila podporo.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajina in Rusija sta ponoči izvedli nove napade z raketami in droni. V ruskem raketnem napadu sta bila ranjena najmanj dva človeka, v treh ukrajinskih regijah pa je bila poškodovana energetska infrastruktura. Ruska zračna obramba je medtem po navedbah Moskve nad regijo Krasnodar in Krimom sestrelila 68 ukrajinskih dronov. Poročil o žrtvah ni.

NEW YORK - Na sojenju bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov so tožilci na klop za priče v petek poklicali njegovo nekdanjo tajnico Rhono Graff in bankirja Garyja Farra, odvetniki pa so dobili priložnost za zaslišanje prve priče nekdanjega izdajatelja tabloida National Enquirer Davida Peckerja. Trumpovi odvetniki so skušali spodnesti kredibilnost Peckerja, čeprav je ta že uvodoma priznal, da ima dobro mnenje o Trumpu in ga jemlje kot mentorja.

BUDIMPEŠTA - Na poziv madžarskega opozicijskega politika Petra Magyara se je v petek na ulicah Budimpešte zbralo več tisoč ljudi in znova protestiralo proti vladi premierja Viktorja Orbana. Magyar je na shodu zahteval reformo zakonodaje o zaščiti otrok, notranjega ministra Sandorja Pinterja pa je pozval k odstopu.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v petek na zahtevo Rusije zasedal o eksploziji na plinovodu Severni tok septembra leta 2022. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je zahodne države obtožil sprenevedanja ter vztrajal pri uvedbi neodvisne mednarodne preiskave. Predstavnika ZDA in Velike Britanije sta mu očitala, da se spreneveda.

PARIZ - Mednarodna agencija za energijo (IEA) pričakuje, da bo letos dosežen nov rekord v prodaji električnih avtomobilov po svetu. Dobro prodajo predvidevajo na trgih Kitajske in ZDA, kljub umirjanju pa tudi na evropskem trgu. Trg električne mobilnosti v zadnjem času narekujejo predvsem kitajski izdelovalci.

ROTTERDAM - V okviru projekta Ocean Cleanup so v petih letih iz svetovnih morij in rek pobrali okoli 10.000 ton plastičnih odpadkov. Kot so poudarili predstavniki projekta iz nizozemskega Rotterdama, gre za spodbuden mejnik, ki dokazuje, da je oceane mogoče očistiti.

TAMPA - Podjetja po svetu so v drugem letošnjem četrtletju nekoliko bolj optimistična glede nadaljnjega razvoja makroekonomskih razmer, kaže četrtletno poročilo analitsko-svetovalne družbe Dun & Bradstreet. Kazalnik globalnega poslovnega optimizma se je s 57,1 točke, kolikor je dosegel v prvem trimesečju, dvignil na 60,2 točke.

WASHINGTON - Po osrednjem delu ZDA je v petek pustošilo več kot 70 tornadov. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, je bilo zaradi tornadov uničenih več hiš, trije ljudje pa so poškodovani. Ameriška nacionalna vremenska služba opozarja, da se bodo tornadi v osrednjem delu ZDA nadaljevali tudi danes, lahko pa bi dosegli zvezno državo Teksas na jugu.

HAMBURG - Na severu Nemčije že šesti dan poteka obsežna iskalna akcija za šestletnim dečkom z avtizmom, ki je izginil v ponedeljek blizu mesta Bremervörde zahodno od Hamburga. V iskanju dečka sodelujejo številni prostovoljci, posebni psi in vojaki s posebno tehnologijo, katerih število so v petek povečali na 450.

mc/rpe/las/xf/jes/rp/mc
© STA, 2024