Tedenski pregled - Slovenija od 26. 4. do 2. 5.

Ljubljana, 3. maja - Ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU so se zvrstile številne ocene prehojene poti v evropski družini, praznik dela pa je prinesel razmisleke o položaju delavcev in prihodnosti delavskih pravic. SDS in NSi sta na ustavno sodišče vložili zahtevi za ustavno presojo referendumov glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje.

PETEK, 26. aprila

LJUBLJANA - Nova cenitev stavbe na Litijski, ki jo je naročilo državno odvetništvo, je pokazala, da je tržna ocenjena vrednost na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe 28. decembra 2023 znašala šest milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ob sklenitvi pogodbe je država za stavbo odštela 7,7 milijona evrov.

LJUBLJANA - DZ je sprejel spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s čimer se bodo plače javnih uslužbencev z junijem zvišale za 3,36 odstotka. Podlaga je bila januarja podpisan dogovor med vlado in reprezentativnimi sindikati.

LJUBLJANA - DZ je potrdil spremembe zakona o trošarinah, ki zvišujejo trošarine za cigarete in druge tobačne izdelke. Spremembe bodo začela veljati junija, letos naj bi se prihodki od trošarin povečali za približno 11 milijonov evrov.

LJUBLJANA - DZ ni sprejel predloga NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji.

LJUBLJANA - Predsednik preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, Aleš Rezar je napovedal vložitev naznanila suma kaznivega dejanja policiji, saj obstaja utemeljen sum, da so tajni podatki z zaprtega dela pričanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava nepooblaščeno prešli na Knovs. Predsednik Knovsa Janez Žakelj je pred tem zavrnil očitke o zlorabi komisije za dostop do podatkov o preiskavi v zvezi z visokimi predstavniki NSi.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Darsa je Davidu Skornšku za šest mesecev podaljšal mandat na čelu družbe. Skornšek je vodenje Darsa prevzel novembra 2023, potem ko je po medijskih razkritjih domnevnih nepravilnosti v družbi odstopil Valentin Hajdinjak.

NOVA GORICA - Na seji mestnega sveta novogoriške občine 25. aprila so svetniki za novo direktorico javnega zavoda GO! 2025 imenovali sedanjo v. d. direktorice Mijo Lorbek.

CELOVEC - Skupnost koroških Slovencev in Slovenk je Kugyjevo nagrado namenila kulturnemu ustvarjalcu, zborovodji in dolgoletnemu lokalnemu politiku Franzu Starzu.

ZAGREB - Judoistka Andreja Leški je na evropskem prvenstvu osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 63 kg.

SOBOTA, 27. aprila

LJUBLJANA - Slovenija je praznovala dan boja proti okupatorju. Predsednica Nataša Pirc Musar ga je v poslanici izpostavila kot dan, ko se spominjamo poguma in odločnosti prednikov v boju proti zlu okupatorja. Premier Robert Golob pa je opozoril, da se kot družba tudi danes soočamo s spodkopavanjem temeljnih vrednot, čemur se moramo upreti.

LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je obsodilo skrunitve spomenikov padlim slovenskim in italijanskim partizanom in antifašistom pri Rimu in v Trstu na predvečer dneva osvoboditve v Italiji. Ob tem je izrazilo pričakovanje, da bodo pristojne italijanske institucije storilce izsledile in ustrezno ukrepale.

WASHINGTON - Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je bilo v petek zvečer tarča vandalizma. Kot so potrdili na MZEZ, je bilo poškodovanih nekaj stekel na oknih in vratih. Organi pregona so storilca pridržali, motiv še ni znan.

LJUBLJANA - Bivši predsednik republike Borut Pahor je sporočil, da pripravlja osnutek predloga za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino. Kot je zapisal na omrežju X, ga želi uskladiti z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in državami kvinte - ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Italijo in Nemčijo.

NEDELJA, 28. aprila

CELJE/LJUBLJANA - Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Naslov so si zagotovili tri kroge pred koncem sezone z zmago nad ljubljansko Olimpijo z 1:0. Prvi naslov državnih prvakov so osvojili v sezoni 2019/20. Enajstič pa so postale državne prvakinje nogometašice Mure None, ki so v gosteh premagale Olimpijo z 0:1.

PONEDELJEK, 29. aprila

LJUBLJANA - SDS in NSi sta na ustavno sodišče vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje s predlogom za prednostno obravnavo in začasno zadržanje odlokov do končne odločitve, ki ju je DZ razglasil 25. aprila. To bi lahko vplivalo na datum njune izvedbe, ki je sicer predviden skupaj z evropskimi volitvami 9. junija.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je napovedala, da bo zaradi nakupa stavbe na Litijski vložila kazensko ovadbo, ni pa povedala, zoper koga. Kot je dejala, naj to raziščejo organih pregona. Prodajalec stavbe Sebastjan Vežnaver novo cenitev, ki je pokazala, da je bilo 1,7 milijona evrov preplačanih, ocenjuje kot nestvarno in meni, da gre za politično obračunavanje.

LJUBLJANA - KPK je prijavo o sumu nezdružljivosti funkcij ustavnega sodnika Klemna Jakliča odstopila državnemu zboru kot organu, ki izvoli ustavne sodnike; sama namreč ni pristojna za presojo sumov kršitev nezdružljivosti funkcij ustavnih sodnikov. Bo pa nadaljevala obravnavo zadeve z vidika pristojnosti na področjih omejitev poslovanj in premoženjskega stanja.

LJUBLJANA - Evropsko sodniško združenje je sprejelo resolucijo o Sloveniji, s katero poziva slovensko vlado in državni zbor, naj nemudoma izvršita odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač in zagotovita ustrezne materialne pogoje za neodvisno delo sodnikov ter s tem prekineta trenutno kršitev načel neodvisnosti sodstva in delitve oblasti.

BRNIK - Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so obeležili vzpostavitev nove letalske povezave dvakrat tedensko s Koebenhavnom, ki jo bo izvajal letalski prevoznik Norwegian. Gre za tretjo od doslej štirih dogovorjenih povezav na podlagi državnih subvencij za večjo letalsko povezljivost Slovenije.

TOREK, 30. aprila

LJUBLJANA - Slovenija se je v 20 letih članstva v EU izkazala kot glas razuma in zagovornica miru, tudi v najtežjih mednarodnih razmerah, je pred 20. obletnico vstopa Slovenije v EU dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto pa je poudaril, da je bil vstop v EU izjemnega pomena tudi za slovenski pravni red, saj se je pridružila skupnosti, ki je nastala predvsem kot pravna skupnost.

LJUBLJANA - Minister za delo Luka Mesec je v poslanici pred 1. majem zapisal, da so pred Slovenijo in Evropo težki izzivi, konkurenčni pritisk Kitajske in ZDA se povečuje, zaradi umetne inteligence se porajajo skrbi o množičnih odpuščanjih. Odgovore na te izzive bo iskal v poglabljanju, ne opuščanju slovenskega in evropskega socialnega modela.

LJUBLJANA - Letna inflacija je aprila dosegla tri odstotke in bila za 0,6 odstotne točke nižja kot marca, je objavil statistični urad. Nazadnje so tako nizko letno inflacijo statistiki izmerili oktobra 2021. Na mesečni ravni je rast cen aprila znašala en odstotek.

SLOVENSKA BISTRICA - Potem ko je vlada konec januarja sprejela uredbo o Regijskem parku Pohorje, so zavarovanje območja potrdili tudi občinski sveti občin Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica. S tem je 52 kvadratnih kilometrov velik regijski park tudi uradno ustanovljen.

LJUBLJANA - Španski ponudnik dostave hrane in drugih izdelkov na dom Glovo bo z 10. majem odšel s slovenskega trga. Za to so se odločili na podlagi ponovne ocene prednostnih naložb podjetja. Glovo je na slovenski trg vstopil leta 2021 s prevzemom podjetja Ehrana.

SREDA, 1. maja

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU nanizala številne pridobitve, ki jih je omogočilo članstvo, od uspešnejšega gospodarstva do evropske solidarnosti. Premier Robert Golob pa je v poslanici poudaril, da je bila pot Slovenije v Evropo prava in najboljša odločitev. Kot glavne prednosti je izpostavil varnost in stabilnost ter enoten evropski trg.

LJUBLJANA - Na praznik dela so v organizaciji sindikatov potekala prvomajska srečanja. V ločenih poslanicah ob prazniku sta na pomen socialne pravičnosti opozorila predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je dejala, da delavske pravice niso bile podarjene, ampak so bile priborjene, in to na zelo krvav način, ter med drugim opozorila na problematiko prekarnih delavcev in izogibanje delovnopravni zakonodaji. V središču Ljubljane so se zbrali predstavniki sindikatov, študentov in drugih civilnodružbenih organizacij in menili, da imajo delavci vsako leto manj razlogov za praznovanje.

LJUBLJANA - Umrl je ekonomist, gospodarstvenik ter dolgoletni direktor Mercatorja Miran Goslar.

ČETRTEK, 2. maja

KRŠKO - Nuklearno elektrarno Krško so po končanem remontu ponovno priključili na elektroenergetsko omrežje. Med rednim remontom, ki se je začel 1. aprila, so zamenjali 53 od 121 gorivnih elementov ter opravili načrtovana vzdrževalna dela, nadzorna testiranja in posodobitve. Naslednji redni remont bo jeseni 2025.

PARIZ - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj Sloveniji letos napoveduje 2,3-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,5 odstotne točke več od novembrske ocene. Napoved rasti za prihodnje leto je ohranila pri 2,7 odstotka.

LJUBLJANA - V 77. letu starosti je umrla novinarka, publicistka, borka za pravice žensk ter dolgoletna prostovoljka in ambasadorka Slovenskega društva Hospic Manca Košir.

tep/sk/bst/ap/bst
© STA, 2024