Tedenski pregled - svet od 26. 4. do 2. 5.

Ljubljana, 3. maja - Hamas je dobil nov predlog Izraela za prekinitev ognja v Gazi, a odločitve o njem še niso sprejeli. Na ameriških univerzah so se okrepili propalestinski protesti, ki so bili vse bolj nasilni. V Ukrajini so priznali, da so ruske sile na fronti dosegle taktične uspehe.

PETEK, 26. aprila
        PEKING - Ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna je zadnji dan obiska na Kitajskem sprejel kitajski predsednik Xi Jinping, ki je poudaril, da morata biti ZDA in Kitajska partnerici, ne tekmici. Kitajskemu kolegu Wang Yiju pa je Blinken izrazil zaskrbljenost glede kitajske podpore Rusiji.
        WASHINGTON - ZDA so na virtualnem srečanju skupine za Ukrajino naznanile novih šest milijard dolarjev pomoči v obliki vojaške opreme, ki bo vključevala rakete za sistem patriot in drone.
        KIJEV - Ukrajina je poročala o porastu ruskih napadov na železniško infrastrukturo, kar po njihovem prepričanju kaže na bližajočo ofenzivo. Moskva je potrdila, da so njene sile 25. 4. med železniškim transportom ciljale zahodno oborožitev v ukrajinskih regijah Doneck in Harkov.
        MOSKVA - V Rusiji so pridržali novinarja Sergeja Mingazova, ki je poročal za rusko izdajo revije Forbes, ker naj bi po trditvah tožilstva širil lažne informacije o zločinih ruske vojske v Ukrajini. 27. 4. pa so v Murmansku pridržali video novinarja Sergeja Karelina, ki je delal tudi za ameriško tiskovno agencijo AP. Oba naj bi imela povezave s skupino zdaj že pokojnega vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega.

SOBOTA, 27. aprila
        TEL AVIV - Hamas je objavil nov video posnetek s talci, ki jih zadržujejo v Gazi, v več izraelskih mestih pa so potekali protesti, na katerih so demonstranti od vlade premierja Benjamina Netanjahuja zahtevali, naj sklene dogovor o izpustitvi talcev.
        NEW YORK - Ameriške obveščevalne agencije so ugotovile, da ruski predsednik Vladimir Putin verjetno ni ukazal umora opozicijskega politika Alekseja Navalnega, je poročal ameriški časnik Wall Street Journal. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pisanje časnika označil za prazne špekulacije.
        BAGDAD - Iraški parlament je sprejel zakon, s katerim bodo homoseksualni odnosi postali nezakoniti in kaznovani z do 15 let zapora. Bagdad sprejetje zakona utemeljuje z ohranitvijo verskih vrednot.

NEDELJA, 28. aprila
        MOSKVA/KIJEV - Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile zavzele še eno vas v ukrajinski regiji Doneck, kjer so v minulih tednih znatno napredovale. Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je potrdil poslabšanje razmer na fronti in zapisal, da ruske sile napadajo po vsej frontni črti in da so ponekod dosegle taktične uspehe.
        PESCARA - Italijanska premierka Giorgia Meloni je sporočila, da bo nosilka liste svoje stranke Bratje Italije na junijskih evropskih volitvah. Dejala je, da želi, da bi imela v EU večino desnica in da bi se na evropski ravni končale po njenih besedah nenaravne koalicije s strankami levice.
        BENETKE - Papež Frančišek je bil na obisku v Benetkah, kar je bilo njegovo prvo potovanje iz Rima v zadnjih sedmih mesecih. Obiskal je ženski zapor ter si tam ogledal razstavo, ki pripoveduje o vsakdanjem življenju zapornic skozi oči desetih umetnikov in je prispevek Vatikana k Beneškemu bienalu. Na Trgu svetega Marka je daroval mašo.

PONEDELJEK, 29. aprila
        RIJAD - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je Hamas pozval, naj sprejme izraelski predlog za prekinitev ognja, ki ga je označil za velikodušnega. Hamas je 2. 5. sporočil, da se bo njihova delegacija kmalu vrnila v Egipt na pogajanja. Vodja Hamasa Ismail Hanija je dejal, da izraelski predlog preučujejo "v pozitivnem duhu".
        KIJEV - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je nenapovedano obiskal Ukrajino, kjer se je strinjal z gostiteljem, ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, glede potrebe po čimprejšnji dobavi vojaške pomoči Ukrajini. Zelenski je dejal, da ruske sile izkoriščajo priložnost, medtem ko ukrajinska vojska čaka na orožje in strelivo.
        MADRID - Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da ostaja predsednik vlade. Da bo razmislil o možnosti odstopa, je napovedal nekaj dni prej, potem ko so pristojne oblasti zaradi suma korupcije sprožile preiskave proti njegovi soprogi. Sanchez je to označil za neutemeljeno blatenje in napade z desnice.
        EDINBURGH - Škotski premier Humza Yousaf je napovedal odstop. Vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) je bil namreč pod pritiskom od propada dogovora o delitvi oblasti s škotskimi Zelenimi. 1. 5. je parlament zavrnil nezaupnico, ki so jo proti škotski vladi vložili opozicijski laburisti.
        VARŠAVA - Poljski kmetje so po dveh mesecih protestov proti uvozu kmetijskih pridelkov iz Ukrajine odstranili zapore na mejnih prehodih s to državo. Promet prek vseh mejnih prehodov na poljsko-ukrajinski meji je znova stekel.
        STUTTGART - V Nemčiji se je začelo sojenje devetim domnevnim članom skrajno desničarske skupine Državljani rajha, ki so obtoženi terorizma in veleizdaje. Deveterica naj bi načrtovala napad na nemški parlament in strmoglavljenje vlade. Gre za prvo v nizu sodnih postopkov proti skupno 27 obtoženim v Nemčiji.
        BRUSELJ - Članice EU so potrdile nova javnofinančna pravila EU, s čimer je nova zakonodaja na področju ekonomskega upravljanja v EU dokončno sprejeta. Javnofinančna pravila bodo prilagojena posameznim članicam.
        NAIROBI - V Keniji, ki jo je v minulih tednih prizadele močno deževje in poplave, je popustil jez severozahodno od prestolnice Nairobi, pri čemer je umrlo najmanj 46 ljudi. Poplave in neurja so zahtevala smrtne žrtve tudi v drugih državah na vzhodu Afrike.

TOREK, 30. aprila
        HAAG - Meddržavno sodišče (ICJ) je zavrnilo zahtevo Nikaragve po uvedbi izrednih ukrepov proti Nemčiji zaradi dobav orožja Izraelu, češ da "okoliščine niso takšne", da bi državo lahko obtožili kršitve konvencije o genocidu. S tem je tudi ovrglo zahtevo, da Nemčija prekine izvoz orožja v Izrael. Postopek pred sodiščem se bo sicer nadaljeval.
        TEL AVIV - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da bodo izraelske sile vstopile v mesto Rafa na jugu Gaze in eliminirale tamkajšnje bataljone gibanja Hamas - s sklenjenim dogovorom o premirju ali brez njega.
        NEW YORK - Varnostni svet ZN je na izrednem zasedanju na zahtevo Rusije govoril o razmerah v BiH. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je napadel delo visokega predstavnika Christiana Schmidta in predlog resolucije o genocidu v Srebrenici.
        TBILISI - V Gruziji je policija pridržala 63 udeležencev množičnega protivladnega protesta, ki so zahtevali umik spornega predloga zakona o tujih agentih. Proti njim je med drugim posredovala s solzivcem, vodnim topom in pendreki. Protesti so potekali tudi 2. 5.
        LONDON - Britanski kralj Karel III. se je z obiskom bolnišničnega centra, v katerem obravnavajo različne vrste raka, v določeni meri vrnil k opravljanju javnih obveznosti. Gre za njegov prvi nastop v javnosti, odkar je v začetku februarja sporočil, da se tudi sam zdravi za rakom.
        LONDON - Moški je z mečem ubil 13-letnika in ranil še štiri druge ljudi, vključno z dvema policistoma. Policija je 36-letnega osumljenca že prijela. Motiv za napad ni znan, a naj ne bi šlo za teroristično dejanje.
        WASHINGTON - Ameriško ministrstvo za pravosodje je predlagalo, da marihuano uvrstijo med manj nevarne droge, s čimer bi rekreativno uporabo te droge obravnavali kot manj hudo kaznivo dejanje. To bo največja sprememba ameriške zvezne politike glede marihuane v zadnjih 40 letih.
        BROOKLYN - V starosti 77 let je umrl eden najvplivnejših sodobnih pisateljev Paul Auster. Njegove knjige so prevedene v več kot 40 jezikov, priljubljene pa so tako med bralci kot kritiki.

SREDA, 1. maja
        WASHINGTON - ZDA so uvedle nove sankcije proti več deset posameznikom in okoli 200 podjetjem, povezanim z rusko orožarsko industrijo. Do napovedi sankcij so bili kritični na Kitajskem.
        PEKING - V zrušenju dela avtoceste v kitajski provinci Guangdong je umrlo najmanj 48 ljudi. Nesreča naj bi bila posledica dlje časa trajajočega deževja.

ČETRTEK, 2. maja
        WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden je v kratkem nagovoru Američanom izrazil podporo svobodi govora in protestom, a tudi vladavini prava. Oglasil se je zaradi zaostrovanja študentskih protestov proti vojni v Gazi, ki so se razširili po ameriških univerzah in se krepijo. Proti študentom je na več univerzah posredovala policija. Skupno je bilo aretiranih več kot tisoč ljudi.
        ANKARA - Turčija je sporočila, da v znak nasprotovanja vojni v Gazi prekinja trgovanje z Izraelom. Ukrep bo odpravljen, ko izraelska vlada omogoči neprekinjen in zadosten tok pomoči v palestinsko enklavo, so pojasnili.
        BEJRUT - Libanon lahko računa na trajno podporo EU, je ob obisku dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je milijardo evrov pomoči za državo, ki se sooča s hudo gospodarsko krizo.
        BEOGRAD - Poslanci srbskega parlamenta so podprli sestavo nove vlade pod vodstvom premierja Miloša Vučevića. Ta je dejal, da bo vlada, ki jo predlaga, v največji meri vlada kontinuitete, ter da polnopravno članstvo v EU ostaja strateška prioriteta Srbije.
        ZAGREB - Hrvaška policija je po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma zlorabe evropskih sredstev pridržala nekdanjega pomočnika kulturne ministrice Nine Obuljen Koržinek ter nekdanjega dekana in profesorja geodetske fakultete v Zagrebu. Državo in EU so po ocenah EPPO oškodovali za več kot milijon evrov.
        HONIARA - Poslanci parlamenta na Salomonovih otokih so za premierja izvolili Kitajski naklonjenega Jeremiaha Maneleja. Premagal je vodjo opozicije Matthewa Walea, ki si prizadeva za omejitev vpliva Pekinga.
        PHOENIX - V Arizoni so sprejeli zakon, ki preklicuje zakona o prepovedi splava iz leta 1864. Preklicani zakon je pred kratkim oživilo konservativno vrhovno sodišče Arizone, po preklicu pa bo obveljal zakon iz leta 2022, ki prepoveduje splav po 15 tednu nosečnosti.

tep/spo/mc/rpe/las/xf/jes/rp/sk/vr/bg/akt/lkr/msc/set/sg/blm/mlu/tib/apo/zc/vb
© STA, 2024