Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ŠANGHAJ - Ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki se mudi na obisku na Kitajskem, je v Šanghaju pozval obe državi k odgovornemu ravnanju in iskanju rešitev spričo razlik. Poudaril je tudi nujnost sodelovanja in dialoga ter Kitajsko pozval k pravični obravnavi ameriških podjetij. Blinken je že odpotoval naprej v Peking, kjer se bo sestal z najvišjimi kitajskimi predstavniki. Kitajska stran sicer ni potrdila, če se bo srečal tudi s predsednikom Xi Jinpingom.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden podpira svobodo izražanja na ameriških univerzah, obenem pa obsoja tudi antisemitizem, je v sredo sporočila Bela hiša. Vse več študentov na univerzah in kampusih po vsej državi v zadnjem času protestira proti izraelski vojni v Gazi in izraža ogorčenje zaradi neukrepanja ZDA ob vse več smrtnih žrtvah. Protesti se v zadnjih dneh krepijo, prav tako pozornost medijev, prišlo pa je tudi do aretacij več sto študentov in spopadov s policijo.

NEW YORK - Humanitarnih dejavnosti ne moremo soditi po štetju tovornjakov, je v sredo na vnovičnem zasedanju Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Gazi dejala višja koordinatorka za humanitarne zadeve in obnovo Gaze Sigrid Kaag. Pozvala je k spremembi paradigme, da se v Gazo resnično dostavi pomoč v skladu s potrebami. Izrael je sprejel nekaj ukrepov, vendar to še ni dovolj, je dejala. Predstavnik ZDA pa je dejal, da ameriška vlada nenehno poziva Izrael k ukrepanju.

NEW YORK - Rusija je v sredo vložila veto na ameriško-japonski predlog resolucije proti oborožitveni tekmi v vesolju. Kitajska se je vzdržala, za resolucijo pa je glasovalo ostalih 13 članic Varnostnega sveta, med njimi tudi Slovenija. Resolucija bi ponovno potrdila vse zaveze držav, ki so podpisnice Pogodbe o vesolju iz leta 1967, med njimi prepoved nameščanja jedrskega orožja v vesolju. V ZDA sumijo, da naj bi Rusija načrtovala namestitev jedrskega orožja v vesolju.

WASHINGTON - ZDA so Ukrajini že marca skrivaj poslale rakete dolgega dosega ATACMS, ki pa so tja prispele šele v aprilu, je v sredo potrdil tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel. Tega doslej niso objavili, ker so želeli ohraniti varnost delovanja raket, je pojasnil. Nekatere rakete ATACMS lahko zadenejo cilje v oddaljenosti do 300 kilometrov in predsednik ZDA Joe Biden jih prej ni želel poslati Ukrajini, da jih ne bi morda uporabila za napade na Rusijo.

ZAPOROŽJE/KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski dron je v regiji Zaporožje, ki jo deloma nadzorujejo ruske sile, ubil dva civilista, je sporočil tamkajšnji proruski guverner Jevgenij Balicki. Tudi ruske sile v zadnjih dneh intenzivno napadajo omenjeno regijo, poročil o smrtnih žrtvah ni bilo. Ukrajinska varnostna služba SBU je medtem zaradi kolaboracije pridržala nekdanjega vojaka, v Rusiji pa so v zapor poslali moškega, ki naj bi se nameraval boriti na strani Kijeva.

WASHINGTON - Člani ameriškega vrhovnega sodišča so v sredo poslušali argumente obeh strani glede skladnosti zakona o prepovedi splava v zvezni državi Idaho z zakonodajo na zvezni ravni. Ta namreč od bolnišnic, ki prejemajo državna sredstva iz programa Medicare, zahteva zagotavljanje nujne pomoči v resnih primerih, ko je ogroženo življenje, kar lahko vključuje tudi splav. Ameriški analitiki poročajo, da sodišče glede tega ni enotno.

PHOENIX - Predstavniški dom kongresa ameriške zvezne države Arizona je v sredo potrdil predlog za razveljavitev 160 let starega zakona iz leta 1864 o prepovedi splava, ki je postal aktualen po tem, ko ga je vrhovno sodišče v Arizoni v začetku meseca potrdilo kot veljavnega. V kongresu Arizone imajo v obeh domovih večino republikanci, a so trije stopili na stran demokratov in omogočili potrditev predloga. Ta se seli v senat, kjer se mu prav tako obeta podpora.

PHOENIX - Velika porota v Arizoni je sinoči potrdila obtožnice proti 18 zaveznikom nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev v tej zvezni državi leta 2020. Med obtoženimi sta tudi nekdanji Trumpov odvetnik Rudy Giuliani in nekdanji šef kabineta Bele hiše Mark Meadows. To je sicer že peta kazenska ovadba proti Trumpu ali njegovim zaveznikom zaradi spodnašanja izida volitev leta 2020.

SKOPJE - V sredinem prvem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je prepričljivo zmagala kandidatka opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova s 40 odstotki glasov. Drugo mesto je zasedel sedanji predsednik Stevo Pendarovski z 19,9 odstotka. Ker nihče od kandidatov ni dobil absolutne večine glasov, bo 8. maja potekal drugi krog.

ATENE - Grško vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da skrajno desna stranka Špartanci ne bo smela sodelovati na junijskih volitvah v Evropski parlament. Stranka, ki je tarča preiskave volilne goljufije, v skladu z odločitvijo sodišča ne izpolnjuje zakonskih zahtev za udeležbo na volitvah. Sodniki so s tem ugodili pritožbi več strank, ki so Špartance obtožile, da služijo kot krinka skrajne desničarske stranke Zlata zora, ki je v Grčiji že leta prepovedana.

DRESDEN - Državno tožilstvo v Dresdnu je v sredo sporočilo, da je začelo predhodno preiskavo proti skrajno desnemu evropskemu poslancu iz Nemčije Maximilianu Krahu zaradi informacij, da je prejel sumljiva plačila iz Rusije in Kitajske. Če bi bil sum utemeljen, bi se lahko začel uradni preiskovalni postopek, vendar bi moral Evropski parlament Krahu pred tem odvzeti imuniteto. Nemški evroposlanec iz vrst AfD je zanikal kakršnekoli kršitve.

SYDNEY - Avstralske oblasti so v okviru preiskave nedavnega napada z nožem v cerkvi v predmestju Sydneyja pet najstnikov obtožile terorističnih kaznivih dejanj, je sporočila avstralska zvezna policija. Trije med njimi so obtoženi sodelovanja pri načrtovanju terorističnega dejanja, dva pa posedovanja nasilnega ekstremističnega gradiva. Osumljenci so stari od 14 do 17 let.

KOEBENHAVN - Uživanje alkohola in elektronskih cigaret med mladostniki v Evropi, Srednji Aziji in Kanadi je zaskrbljujoče, razlike med spoloma pri uporabi pa se zmanjšujejo, navaja poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Najbolj je sicer med mladostniki razširjeno pitje alkohola, medtem ko uživanje konoplje nekoliko upada, narašča pa priljubljenost e-cigaret oz. vejpov. V študiji je sodelovalo 280.000 mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let.

PARIZ - Z mlina na strehi pariškega kabareta Moulin Rouge je ponoči odpadla vetrnica, so sporočili gasilci. O poškodovanih ne poročajo, prav tako ni nevarnosti, da bi se porušil še kakšen del ene največjih znamenitosti Pariza, so dodali. Po besedah predstavnika Moulin Rougea se je incident zgodil po zaprtju kabareta, med 2. in 3. uro zjutraj. Zakaj je do nesreče prišlo, za zdaj ni znano.

BENETKE - V Benetkah bodo dnevnim obiskovalcem z današnjim dnem začeli zaračunavati za vstop v mesto, kar je prvi tak primer v svetu. Obiskovalci bodo morali ob določenih dnevih plačati vstopnino pet evrov, sprva poskusno do sredine julija. Beneške oblasti želijo s tem zmanjšati pritisk na zgodovinsko mesto na vodi, ki se utaplja pod težo množičnega turizma. Do konca leta bodo nato sprejeli odločitev, ali bo to postala trajna ureditev.

LIZBONA - Na Portugalskem obeležujejo 50. obletnico t.i. revolucije nageljnov, s katero se je končala več kot štiridesetletna diktatura. Na današnji dan leta 1974 je skupina levičarskih mladih častnikov, ki se je zavzemala za demokracijo in proti kolonialnim vojnam, z udarom odstavila režim, ki ga je vzpostavil avtoritarni Antonio de Oliveira Salazar. Upor se je hitro sprevrgel v večinoma miroljubno ljudsko vstajo, ki jo je podprlo tudi prebivalstvo.

lkr/msc/sg/rp/spo/mc/lkr
© STA, 2024