Pregled - Slovenija, 24. 4. (sreda)

Ljubljana, 24. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 24. aprila.

LJUBLJANA - V skladu z izhodišči za pokojninsko reformo, ki jih je sprejela vlada, bo 40 let zavarovalne dobe dovolj za upokojitev. Kakšni bodo starostni pogoji, pa je še stvar diskusije s socialnimi partnerji. Na podlagi izhodišč je vlada potrdila podlage za začetek usklajevanj s socialnimi partnerji, je po seji vlade dejal minister za delo Luka Mesec. Pogajanja s socialnimi partnerji bo v prvi fazi, ki se bo začela maja, vodil državni sekretar na ministrstvu Igor Feketija, potem pa Mesec. Predlog reforme bo v DZ v začetku leta 2025.

BRDO PRI KRANJU - Zunanje ministrstvo je zaradi žaljivih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani. Do Vučićevih izjav je bil kritičen tudi premier Robert Golob. Vučić je v torek dejal, da je Srbija padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug, je med drugim dejal. Po odzivih slovenske politike je nato zatrdil, da se želi opravičiti celotni slovenski javnosti, ne pa slovenskim politikom.

KOČEVJE - Japonska korporacija Yaskawa je ob obstoječi tovarni robotov položila temeljni kamen za gradnjo dveh novih objektov. Z naložbo vredno 32 milijonov evrov podjetje krepi in širi svojo dejavnost v Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki, je ob tem povedal direktor Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler. V okviru projekta namerava Yaskawa v Kočevju do leta 2025 zgraditi Evropski robotski distribucijski center in novo stavbo za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov. Položitve temeljnega kamna sta se udeležila tudi premier Robert Golob in gospodarski minister Matjaž Han.

LJUBLJANA - Vlada je z mesta vodje vladne pogajalske skupine za pogajanja z glavnim stavkovnim odborom Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides razrešila Mirka Stoparja in za novega vodjo imenovala Denisa Kordeža, dosedanjega namestnika vodje in sicer državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje. Zdravniške organizacije so medtem v skupni izjavi o stanju v slovenskem zdravstvu opozorile, da nesmiselni ukrepi ne bodo rešili javnega zdravstva, ampak ga bodo potisnili čez rob. Poudarjajo, da so razmere v javnem zdravstvu nevzdržne, zdravniki pa da imajo dovolj. Krivdo valijo na vlado.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklepe o odstranitvi 20 objektov v občinah Ljubno in Luče, ki zaradi poškodb v avgustovski ujmi niso primerni za bivanje. Z odlokom je določila program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na območju Stare Cinkarne v Celju, Blaža Germška pa je razrešila z mesta državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila tudi tri temeljne razvojno-usmerjevalne dokumente države na obrambnem področju, in sicer obrambno strategijo, vojaško strategijo in strategijo civilne obrambe. Dokumenti upoštevajo nove varnostne izzive, ki so v Evropi nastali po agresiji Rusije na Ukrajino.

LJUBLJANA - Predsedstvo SD je prižgalo zeleno luč predlogu kandidatne liste in programu za evropske volitve. Prvi in zadnji na listi bosta aktualna evropska poslanca Matjaž Nemec in Milan Brglez (SD/S&D), po neuradnih informacijah STA pa na listi ne bo zunanje ministrice Tanje Fajon in pravosodne ministrice Andreje Katič.

LJUBLJANA - Član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) iz Svobode Teodor Uranič je na predsednika Knovsa Janeza Žaklja (NSi) naslovil zahtevo za pojasnila glede očitkov o zlorabi komisije ob nadzoru na policiji po aferi Dars v medijih. Žakelj je navedbe s tem v zvezi na portalu Necenzurirano označil za zlonamerno podtikanje, odredil pa je tudi pregled revizijske sledi, s katerim želi odkriti, kdo je zaupne informacije posredoval medijem.

LJUBLJANA - Posvetovalni referendumi o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu in o uporabi konoplje bodo, kot kaže, potekali 9. junija, hkrati z evropskimi volitvami. Poleg poslancev Svobode bodo namreč omenjeni datum podprli tudi v Levici. DZ bo sicer o datumu izvedbe referendumov glasoval v četrtek.

LJUBLJANA - Druga ocena stanja kmetijskih kultur po nizkih temperaturah in snegu v zadnjih dneh kaže, da so škodo utrpeli predvsem sadjarji in vinogradniki, pri čemer so poškodovani zlasti nasadi v izpostavljenih zatišnih legah. Po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je prizadeto tudi jagodičevje. Prizadeto je bilo območje vse Slovenije.

LJUBLJANA - Nemška posebna družba za upravljanje Katera P11, ki sodi pod okrilje nemškega nepremičninskega sklada KGAL, je objavila namero za prevzem družbe Nama. V predpisanem roku namerava dati ponudbo za prevzem vseh 953.795 delnic Name, o čemer je obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, varuha konkurence, poslovodstvo in predstavnike delavcev Name. Nemci so nedavno od od Zavarovalnice Triglav in Generalija namreč odkupili njihove deleže v Nami in postali lastnik več kot 87 odstotkov družbe, ki ima v lasti veleblagovnico v središču Ljubljane.

LJUBLJANA - V DZ je potekala razprava v zvezi s predlogi, ki jih je vložila SDS glede domnevnega vmešavanja evropske komisarke Vere Jourove v slovenske notranje zadeve med lanskim obiskom. Stranke so ponovile znana stališča, v vladajoči Svobodi pa so predlagateljem očitali zlorabo DZ za predčasen začetek kampanje pred evropskimi volitvami.

STRASBOURG - Solidarnost je predpogoj za razvoj celotne EU, je v Strasbourgu, kjer se je v Evropskem parlamentu udeležil slovesnosti ob 20. obletnici širitve EU, v izjavi za slovenske novinarje poudaril nekdanji slovenski premier Anton Rop. Med največjimi izzivi, pred katerimi je EU, je med drugim izpostavil potrebo po večji varnosti. V parlamentu so ob obletnici poudarili pomen nadaljnjih širitev.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je začel zbirati podpise v okviru evropske pobude Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, so sporočili na tiskovni konferenci. Pobuda potrebuje milijon podpisov v najmanj sedmih državah članicah EU. V Sloveniji jih želijo zbrati 100.000.

OPČINE/DIVAČA/REKA - Z vožnjo prvega vlaka je zaživela nova neposredna vlakovna povezava med italijanskimi Opčinami, Divačo in hrvaško Reko, ki so jo vzpostavile Slovenske železnice v sodelovanju s hrvaškimi železnicami in italijanskim partnerjem. Vzpostavitev novega direktnega vlaka poteka je del evropskega projekta SUSTANCE Interreg Srednja Evropa.

LJUBLJANA - V igri na srečo Eurojackpot sta bila v torek izžrebana dva glavna dobitka v vrednosti po 60 milijonov evrov. Eden je bil vplačan v Sloveniji, eden pa v Nemčiji. Gre za najvišji loterijski dobitek v Sloveniji do sedaj, vplačan pa je bil prek spleta na loterija.si. Izplačilo dobitka na Loteriji Slovenije pričakujejo po 6. maju, novica o vrtoglavem milijonskem dobitku pa je razveselila tudi občino stalnega prebivališča te osebe, saj bo ta prejela devet milijonov evrov prihodka od davka.

LJUBLJANA - New Swing Quartet je izdal novo ploščo Going Down Jordan ter za naslovno pesem, ki v slovenski in angleški različici uokvirja zbrane skladbe, posnel tudi videospot. Zgodba je dovolj nora, da smo se ji odločili slediti, so o spotu povedali člani kvarteta in dodali, da naj si gledalci svoje mnenje ustvarijo sami. Album je izšel pri založbi Dallas.

jes/jes
© STA, 2024