Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 24. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON/KIJEV - Ameriški senat je v torek potrdil 95 milijard dolarjev vreden zakon izredne pomoči, v katerem je več kot 60 milijard dolarjev za Ukrajino. Predsednik Joe Biden je napovedal, da bodo ZDA novo vojaško pomoč Kijevu začele pošiljati še ta teden. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zahvali poudaril, da je to orožje ključno za hitrejšo obnovo pravičnega miru. Zakon vključuje še 26 milijard za Izrael in osem milijard dolarjev za Tajvan oz. zaveznike v regiji. Senat je podprl še prepoved TikToka, če v določenem času ne zamenja kitajskega lastnika.

NEW YORK - Nekdanji izdajatelj tabloida National Enquirer David Pecker je v torek na sodišču priznal dogovor o utišanju negativnih zgodb o nekdanjem predsedniku ZDA Donaldu Trumpu pred predsedniškimi volitvami leta 2016 ter objavljanju negativnih zgodb o njegovih političnih nasprotnikih. Nastopil je kot prva priča tožilstva v procesu proti Trumpu, ki obtožen ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu.

WASHINGTON - ZDA so v torek zaostrile sankcije proti Iranu ter na seznam uvrstile štiri osebe ter dve podjetji, ki so vpleteni v izvajanje zlonamernih kibernetskih dejavnosti v imenu iranske vojske. Vključno s prevarami z namenom kraje podatkov in uporabo zlonamerne programske opreme naj bi napadli več kot deset ameriških podjetij in vladnih subjektov.

LONDON - Svetovne vlade s spodkopavanjem mednarodnega prava človeštvo potiskajo v novo dobo, v katerem bodo največjo ceno za njihova ravnanja plačali civilisti, v poročilu o stanju človekovih pravic v svetu v letu 2023 opozarja mednarodna nevladna organizacija Amnesty International. Svari tudi pred nevarnostmi nenadzorovanega širjenja in rabe tehnologij, kot je generativna umetna inteligenca.

BUENOS AIRES - V argentinski prestolnici pa tudi nekaj drugih mestih se je v torek na ulice zgrnilo na deset tisoče ljudi, ki so protestirali proti rezom v financiranje javnih univerz v okviru proračuna, ki ga je sprejela vlada predsednika Javierja Mileija. Financiranje univerz je za letos ohranila na enaki ravni kot lani, kljub temu, da je zaradi inflacije realna vrednost proračuna manjša za okrog 80 odstotkov.

MOSKVA - Ukrajinski droni so ponoči znova zadeli rusko energetsko infrastrukturo, tokrat v Smolensku, blizu rusko-beloruske meje, je sporočil tamkajšnji guverner Vasilij Anohin in dodal, da so na prizorišču izbruhnili požari. O napadih z droni so poročali tudi nekoliko južneje iz Lipecka, kot tudi iz Belgoroda. Poročil o žrtvah ni.

ZAGREB - SDP, ki je na nedavnih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem osvojila največ glasov za zmagovalno HDZ, za mandatarja za sestavo nove vlade ne računa več na predsednika republike Zorana Milanovića, je v torek sporočil predsednik te levosredinske stranke Peđa Grbin in dodal da se je treba zavedati realnosti. Da Milanović ne more biti ne mandatar ne premier, je v petek opozorilo hrvaško ustavno sodišče.

MOSKVA - Ruske oblasti so zaradi obtožb o sprejemanja podkupnin priprle namestnika ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, Timurja Ivanova, ki mu grozi do 15 let zapora. Primer domnevne korupcije Ivanova je sicer že leta 2022 razkrila ekipa pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. 48-letni namestnik ministra obtožbe zanika.

WASHINGTON - Ministrstvo za pravosodje ZDA je v torek z več kot 100 žrtvami nekdanjega zdravnika gimnastične reprezentance ZDA Larryja Nassarja doseglo dogovor o odškodnini v višini 138,7 milijona dolarjev zaradi napak zvezne policije FBI pri preiskavi spolnih napadov in zlorab.

LUXEMBOURG - Pomoč Evropske unije za begunce v Turčiji je koristna, toda trajnost izvajanja financiranih projektov, ko se bo pomoč EU iztekla, še ni zagotovljena, je v poročilu zapisalo Evropsko računsko sodišče. Opozorilo je tudi, da so pri izvajanju projektov nastajale zamude, spremljanje njihovega učinka pa ni bilo zadostno.

SYDNEY - Avstralske oblasti so v okviru protiterorističnih racij aretirale sedem mladoletnikov, je sporočila avstralska policija. Po njenih navedbah so osumljenci predstavljali nesprejemljivo tveganje in grožnjo, povezani pa so bili s 16-letnim napadalcem, ki je minuli teden v cerkvi v predmestju Sydneyja z nožem ranil pet ljudi.

AUSTIN - Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v prvem letošnjem četrtletju vknjižil 1,13 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 21,3 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov manj kot pred enim letom. Gre za prvi padec četrtletnih prihodkov po letu 2020.

spo/spo
© STA, 2024