Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Tožilci so v ponedeljek na prvem kazenskem sodnem postopku proti nekdanjemu predsedniku ZDA zaslišali prvo pričo. Zgodovinski postopek se je začel z uvodnima nagovoroma tožilstva in obrambe poroti, nato je sledilo kratko zaslišanje nekdanjega urednika tabloida National Enquirer Davida Peckerja, za katerega tožilstvo želi dokazati, da je bil del kriminalne zarote za prikrivanje škodljivih zgodb o Trumpu pred volitvami leta 2016. Bivši predsednik Donald Trump je v tem postopku sicer obtožen ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu. To plačilo predstavlja kršitev zakonodaje o financiranju volilnih kampanj, trdi tožilstvo.

STRASBOURG - Okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva mora biti v središču gospodarske agende EU tudi v prihodnje, je v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pri tem je izpostavila, da je treba mobilizirati zasebni kapital in dokončati unijo kapitalskih trgov. Če bi dokončali unijo kapitalskih trgov, bi po njenih besedah v EU vsako leto lahko pridobili 470 milijard evrov zasebnih naložb. Kot drugo prednostno nalogo je izpostavila znižanje stroškov električne energije, ki vplivajo na konkurenčnost EU zlasti v energetsko intenzivnih panogah.

LONDON - Britanski parlament je v ponedeljek malo pred polnočjo dokončno sprejel zakon o premeščanju prosilcev za azil v Ruando. Sporni zakonodaji je delno oporekal zgornji dom oz. lordska zbornica, ki je poslancem spodnjega doma predlog petkrat vrnila v obravnavo, a na koncu vendarle popustila. Zakon zdaj čaka samo še na potrditev kralja Karla III. Lordska zbornica je upala, da bodo poslanci upoštevali njihov amandma, da sodbo o tem, ali je Ruanda varna država, prepustijo neodvisnim strokovnjakom, a so bili pri tem neuspešni. Je pa vladajoča torijska večina obljubila, da se določila tega zakona ne bodo nanašala na Afganistance, ki so sodelovali z britansko vojsko.

TEHERAN - Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je razširitev sankcij EU proti Iranu označil za obžalovanja vredno dejanje. Ponovil je, da je Iran v napadu na Izrael, ki je bil povod za razširitev sankcij, zgolj uveljavil pravico do samoobrambe pred izraelsko agresijo. Dodal je še, da bi EU zaradi nasilja v Gazi morala sankcionirati Izrael.

FRANKFURT/PEKING - V Dresdnu na vzhodu Nemčije so zaradi suma vohunjenja za Kitajsko v ponedeljek aretirali pomočnika skrajno desnega evroposlanca iz Nemčije, ki kandidira tudi na junijskih evropskih volitvah, je sporočilo nemško tožilstvo. Moški, ki ga tožilstvo omenja kot Jiana G., je osumljen, da je s kitajsko obveščevalno službo delil informacije o pogajanjih v Evropskem parlamentu in da je vohunil za kitajskimi opozicijskimi predstavniki v Nemčiji. Na spletni strani Evropskega parlamenta je Jian Guo naveden kot akreditirani pomočnik evropskega poslanca Maximiliana Kraha, nosilca skrajno desne stranke AfD na prihajajočih volitvah po vsej EU. Peking je v odzivu sporočil, da je namen aretacije oblatiti in zatreti Kitajsko.

TEL AVIV - Izrael je ostro kritiziral ugotovitve neodvisne komisije glede obtožb na račun agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki je med drugim ugotovila, da izraelske oblasti niso predložile dokazov o sodelovanju njenih uslužbencev s Hamasom. Po mnenju Izraela se komisija ne zaveda resnosti problema. Ob tem je zunanje ministrstvo znova pozvalo države, naj ne prispevajo sredstev agenciji, češ da bodo ta pristala v rokah palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

BEOGRAD - Srbska skupščina je sprejela spremembe zakona o lokalnih volitvah, ki omogočajo, da bodo 2. junija lahko hkrati potekale volitve v Beogradu in drugih mestih. To je bila ena od ključnih zahtev opozicije na čelu s koalicijo Srbija proti nasilju, ki pa je zaradi nestrinjanja z datumom volitev razpadla. Del koalicije, ki od ponedeljka nastopa pod novim imenom Izbiram boj, podpira izvedbo volitev v juniju, drugi del pa se je zavzemal za izvedbo volitev jeseni.

DUNAJ - Na avstrijskem Štajerskem je zaradi sneženja več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike. Sneg je podrl več dreves, eno od njih pa je padlo na tovornjak in lažje poškodovalo slovenskega voznika. Sneg je ponoči zajel tudi avstrijsko Koroško, od koder poročajo predvsem o težavah v prometu.

ŽENEVA - Azija je bila lani zaradi podnebnih in vremenskih katastrof najbolj prizadeta regija na svetu, so objavili Združeni narodi. Azija se segreva hitreje od svetovnega povprečja, glavni vzrok smrtnih žrtev in gospodarske škode pa so bile lani poplave in neurja, kaže poročilo o podnebnih razmerah v Aziji v letu 2023. Lanske temperature v Aziji so bile skoraj dve stopinji Celzija višje, kot je bilo povprečje med letoma 1961 in 1990.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek na svetovni dan Zemlje podnebno krizo označil za krizo obstoja planeta in ljudi, ki potrebuje takojšnje in jasne ukrepe. Sam je naznanil več ukrepov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, med njimi sedem milijard dolarjev vlaganj v sončno energijo. Kljub več podvigom Bele hiše na področju širitve rabe zelenih tehnologij, ZDA v času Bidnovega mandata sicer dosegajo rekorde v proizvodnji in izvozu nafte.

akt/akt
© STA, 2024