Pregled - Slovenija, 20. 4. (sobota)

Ljubljana, 20. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 20. aprila.

LJUBLJANA - V SD so teden dni po volilnem kongresu tega tudi formalno zaključili. Delegati so z digitalnim glasovanjem izvolili še preostale člane vodstva stranke, in sicer sedem članov predsedstva ter člana nadzornega odbora. Medtem ko so minuli teden za člana predsedstva v prvem krogu glasovanja že izvolili Dejana Židana, so delegati v drugem krogu kot moške člane predsedstva potrdili še Primoža Brvarja, Petra Dermola, Tomija Godca, Vida Jereba, Marka Koprivca, Žana Logarja in Jerneja Štromajerja. Za člana nadzornega odbora pa so v tretjem krogu izbrali Anžeta Sovinca.

LJUBLJANA - Z začetkom aprila je 60 od skupno 222 digi info točk, s katerim želi ministrstvo za digitalno preobrazbo povečati digitalno vključenost in pismenost prebivalstva, zaprlo svoja vrata za obiskovalce, poroča portal N1. Analize obiskanosti posameznih točk so namreč pokazale, da nekatere lokacije niso dosegale pričakovanih obiskov. To so potrdili tudi na ministrstvu, kjer so poudarili, da so ne glede na to digi info točke še zmeraj prisotne in dostopne v vseh slovenskih regijah.

LJUBLJANA - Na Zahodnem Balkanu je vse manj optimizma glede širitve EU, je ob zaključku konference zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana dejal bivši predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da je ljudem treba povrniti zaupanje v širitveni proces, ter dodal, da bi se EU in države regije morale zavezati, da bodo do leta 2030 pripravljene na širitev. Ob tem je izrazil prepričanje, da je le širitev EU na Zahodni Balkan prava trajnostna rešitev za varnost in blaginjo prebivalcev regije.

ŠANGHAJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob zaključku obiska na Kitajskem na okrogli mizi v soorganizaciji Blejskega strateškega foruma (BSF) in kitajskega mislišča Center for China and Globalization tako kot sogovorniki poudarila pomen multilateralizma in spoštovanja mednarodnega prava, tudi pri uspešnem spopadanju s podnebnimi spremembami.

ORMOŽ - Gasilska zveza Slovenije je na seji plenuma podelila najvišja priznanja v gasilstvu. Slavnostnega dela se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je izpostavila velik pomen tradicije in prostovoljnosti gasilstva. Gasilcem se je zahvalila za njihovo nesebično pomoč in spomnila na njihovo vlogo ob naravnih nesrečah. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved pa je v nagovoru poudaril izjemno vlogo slovenskega gasilstva v sistemu zaščite in reševanja.

ŠENTILJ - Krajani Šentilja, združeni v Civilno iniciativo AC Šentilj, pozivajo Dars k takojšnji zagotovitvi protihrupne zaščite ob njihovih hišah ob avtocesti. Na Darsu odgovarjajo, da je v pripravi javno naročilo projektne dokumentacije za to. V civilni iniciativi so ogorčeni, saj da bi morale protihrupne ograje stati že zdavnaj.

LJUBLJANA - V okviru 33. tradicionalnega čiščenja reke Ljubljanice, s katerim se je zaključila mesečna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, so potapljači iz vode potegnili za približno tono odpadkov. Med temi so se znašli tudi predmeti, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Potapljači so se prvič spustili tudi pod ljubljansko tržnico.

RADOVLJICA - Javni zavod Turizem in kultura Radovljica ta konec tedna pripravi tradicionalni, 11. festival čokolade. Obiskovalci so lahko v grajskem parku in starem mestnem jedru Radovljice poskušali čokolado 20 različnih ponudnikov ter si ogledajo številne kulinarično in kulturno obarvane dogodke.

mo/mo
© STA, 2024