Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Varnostni svet ZN v četrtek zaradi ameriškega veta ni podprl predloga alžirske resolucije za priporočilo Generalni skupščini ZN, naj obravnava prošnjo Palestine o sprejemu v ZN. Za alžirski predlog resolucije je glasovalo 12 članic Varnostnega sveta. Vzdržali sta se Velika Britanija in Švica. Kitajska je neuspeh resolucije označila za žalosten dan, bolj kritična je bila Rusija, ki je ZDA obtožila zatiskanja oči pred izraelskimi zločini. Palestino priznava okoli 140 držav v 193-članski Generalni skupščini ZN in priporočilu Varnostnega sveta bi sledil zanesljiv sprejem v svetovno organizacijo.

ISFAHAN - Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Iran, ki je sicer aktiviral svojo zračno obrambo, zaenkrat poroča zgolj o nekaj sestreljenih manjših dronih. Tudi po navedbah več iranskih tiskovnih agencij zaenkrat ni dokazov o kakršnemkoli raketnem napadu. Morebiten izraelski napad bi pomenil novo hudo zaostritev bližnjevzhodne krize. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

GAZA/DAMASK - V senci napetosti z Iranom so izraelske sile nadaljevale z obstreljevanjem Gaze. V novih izraelskih napadih na Gazo je bilo ponoči ubitih najmanj devet ljudi, več pa je bilo ranjenih. Oblasti pogrešajo še 15 ljudi, ki so najverjetneje ujeti pod ruševinami. Izraelska letala so ciljala tudi položaje sirske vojske na jugu Sirije.

KIJEV/MOSKVA - V ruskih napadih na ukrajinsko regijo Dnipropetrovsk je bilo ponoči ubitih najmanj osem ljudi, med njimi dva otroka, še 18 pa je bilo ranjenih, je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo. O napadih poročajo tudi iz ruske regije Belgorod, kjer oblasti trdijo, da je zračna obramba sestrelila 25 ukrajinskih dronov. Napad ni terjal žrtev.

BANJALUKA - Parlament Republike Srbske je sprejel volilni zakon, ki si prisvaja državne pristojnosti na področju volitev v tej entiteti. Zakon sta kot kršitev daytonskega mirovnega sporazuma in ustave BiH že obsodili EU in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Parlament je sprejel tudi spremembe zakona o delu, s katerimi je omogočil izplačilo plač v gotovini. To so storili, ker so banke v BiH začele zapirati račune fizičnim in pravnim osebam, ki so na seznamu sankcioniranih oseb ZDA. Med njimi je celoten politični vrh entitete, tudi predsednik Milorad Dodik.

NEW DELHI - V Indiji se začenjajo parlamentarne volitve, ki bodo v več fazah potekale do začetka junija. Po napovedih se zmaga obeta vladajoči hindujski nacionalistični stranki Bharatiya Janata (BJP) premierja Narendre Modija. Ta naj bi tako dobil že tretji premierski mandat. V državi je skoraj milijarda volilnih upravičencev. Volišč je več kot milijon, pri organizaciji volitev pa sodeluje kar 15 milijonov ljudi. Do 1. junija bo sedem volilnih dni, ko bodo volitve potekale v različnih indijskih zveznih državah. Izid volitev naj bi bil znan 4. junija.

SINGAPUR - Cene nafte so se v azijskem trgovanju po napadu Izraela na Iran z raketami in na položaje sirske vojske močno dvignile. Cena severnomorske nafte brent se je začasno povzpela nad 90 dolarjev za sod, nato pa se je nekoliko spustila.

PEKING - Ameriški tehnološki velikan Apple je iz svoje trgovine App Store na Kitajskem odstranil aplikaciji WhatsApp in Threads podjetja Meta. To mu je naložil kitajski internetni regulator zaradi skrbi za nacionalno varnost.

NEW YORK - Neodvisni kandidat Robert Kennedy mlajši se bo letos za mesto predsednika ZDA potegoval brez podpore širše družine, potem ko so skoraj vsi njeni člani, ki nosijo ta slavni priimek, v četrtek v Philadelphii izrazili podporo aktualnemu predsedniku Joeju Bidnu. Podpora družine Kennedy je za Bidna nujna, če želi na volitvah novembra premagati republikanskega kandidata Trumpa, menijo določeni analitiki, ki poudarjajo, da bi mu Robert Kennedy mlajši zaradi znanega priimka v demokratskih krogih lahko odžiral glasove.

NEW YORK - Na državnem sodišču na Manhattnu je v četrtek pred sodnikom priseglo 12 Newyorčanov, ki bodo v prihodnjih tednih kot porotniki spremljali sodni proces in na koncu odločali o usodi bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Trump je obtožen ponarejanja poslovnih listin v povezavi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu z njim pred predsedniškimi volitvami 2016. V primeru obsodbe - pri čemer mora biti odločitev porote soglasna - mu v najslabšem primeru grozi več kot deset let zapora.

BARCELONA - Oblasti v Kataloniji, kjer se v zadnjih letih soočajo s pomanjkanjem padavin, bodo v pristanišču v Barceloni namestile plavajočo napravo za razsoljevanje, da bi zagotovile oskrbo s pitno vodo v času hude suše. Plavajoča naprava za razsoljevanje bo pred obalo okoli pet let, nato pa naj bi v skladu z načrti katalonske vlade vodo razsoljevali v obratih, ki jih gradijo na kopnem.

akt/akt
© STA, 2024