Tedenski pregled - Slovenija od 19. do 25. 4.

Ljubljana, 26. aprila - Na dan evropskih volitev se bomo izrekali tudi na treh posvetovalnih referendumih - o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu in o rabi konoplje. Predsednica Nataša Pirc Musar je ob 20-letnici članstva države v EU gostila srečanje predsednikov sosednjih držav. Sandoz in Yaskawa sta začela gradnjo novih naložb.

PETEK, 19. aprila

LJUBLJANA - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton se je v okviru dvodnevnega obiska srečal s premierjem Robertom Golobom in gospodarskim ministrom Matjažem Hanom. Pogovarjali so se o novi industrijski politiki EU in naporih za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti ter o prihodnosti notranjega trga EU.

LJUBLJANA - Slovenija in ZDA sta opravili četrti strateški dialog med državama, namenjen razpravam o globalnih varnostnih vprašanjih ter sodelovanju na različnih področjih, tudi pri raziskovanju vesolja. Slovenija je tudi podpisala sporazum Artemis, multilateralni mednarodni akt, ki vzpostavlja okvir za sodelovanje pri civilnem raziskovanju in miroljubni uporabi Lune, Marsa in drugih planetov, ter sporazum o sodelovanju pri boju proti dezinformacijam.

LJUBLJANA - Švicarska farmacevtska družba Sandoz je položila temeljni kamen za center za razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani, ki bo ena od Sandozovih ključnih lokacij za razvoj tovrstnih zdravil. Naložba v vrednosti 90 milijonov dolarjev na bi bila končana do 2026, zaposlili naj bi 200 strokovnjakov.

ŠANGHAJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v spremstvu 71-članske gospodarske delegacije odprla poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot sto kitajskih podjetij. Podpisali so pogodbe med več slovenskimi in kitajskimi podjetji. Fajon se je srečala tudi z županom Šanghaja Gong Zhengom.

LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je zaradi zaostrenih varnostnih razmer v Iranu svetovalo slovenskim državljanom, naj v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo. Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti po večdnevnih napetostih med Iranom in Izraelom.

LJUBLJANA - Na dvodnevni konferenci zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana, katerega ustanovitelj je nekdanji predsednik Borut Pahor, so se zbrali številni bivši predsedniki držav v regiji ter se zavzeli za širitev EU na države Zahodnega Balkana. Tudi Pahor je menil, da za prihodnost regije ni boljše alternative kot članstvo v uniji.

WASHINGTON - Finančni minister Klemen Boštjančič in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle sta ob zaključku spomladanskih srečanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke izpostavila, da so ocene mednarodnih finančnih ustanov glede na pogovore o Sloveniji ugodne. Za javnofinančno zdravje pa so nujne reforme, predvsem pokojninskega in zdravstvenega sistema.

LJUBLJANA - Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil po pisanju tednika Mladina v času opravljanja funkcije pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost. KPK je uvedla predhodni preizkus, a za presojo nezdružljivosti funkcij sodnikov ni pristojna. Na ustavnem sodišču so v ponedeljek opravili neformalno razpravo in ugotovili, da nimajo pristojnosti za opredeljevanje o primeru. Predsednica republike Nataša Pirc Musar od najvišjih funkcionarjev pričakuje najvišjo integritetno držo.

LJUBLJANA - Vlada je za direktorico Statističnega urada RS imenovala Apolonijo Oblak Flander, ki kot v.d. urad vodi po odstopu Tomaža Smrekarja oktobra 2023..

ŠTANJEL - Na gradu Štanjel so odprli prenovljeno galerijo Lojzeta Spacala (1907 - 2000), enega najpomembnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja.

SOBOTA, 20. aprila

ŠANGHAJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob koncu obiska na Kitajskem na okrogli mizi v soorganizaciji Blejskega strateškega foruma in Centra za Kitajsko in globalizacijo poudarila pomen multilateralizma in spoštovanja mednarodnega prava, tudi pri uspešnem spopadanju s podnebnimi spremembami.

LJUBLJANA - Svet SDS je sprejel resolucijo o pogojih za zagotovitev poštenih in demokratičnih volitev, s katero med drugim zahtevajo ponovno vzpostavitev ukinjenih volišč in sprotno štetje glasov na predčasnem glasovanju. Dokončno so potrdili tudi listo kandidatov za evropske volitve.

NEDELJA, 21. aprila

TEL AVIV/LUXEMBOURG - Izraelsko zunanje ministrstvo je zaradi glasovanja Slovenije za članstvo Palestine v Združenih narodih na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez. Kot je dan kasneje ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, Slovenija članstva Palestine v ZN ne vidi kot ogrožanja varnosti Izraela.

LIEGE - Kolesar Tadej Pogačar je zmagal na enodnevni klasiki Liege - Bastogne - Liege. To je njegova druga zmaga na tej dirki po letu 2021 in skupno šesta na največjih enodnevnih dirkah na svetu.

PONEDELJEK, 22. aprila

BRDO PRI KRANJU - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na srečanju ob ob 20-letnici članstva Slovenije v EU skupaj s predsedniki štirih sosednjih držav - Hrvaške, Italije, Avstrije in Madžarske - zavzela za odprte meje v EU in njeno širitev. Pirc Musar je poudarila pomen širitve kot enega najmočnejših geopolitičnih orodij unije in podporo pridružitvi novih članic, zlasti z Zahodnega Balkana. To je bilo prvo srečanje predsednikov omenjenih držav v Sloveniji po letu 2011.

LUXEMBOURG - Zunanji ministri članic EU so dosegli politični dogovor o razširitvi sankcij proti Iranu po njegovem napadu na Izrael, ki ga je po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon podprla tudi Slovenija. Na zasedanju so se razpravi o nadaljnji podpori Ukrajini pridružili kolegi z obrambnega resorja. Minister Marjan Šarec je zagotovil, da Slovenija podpira vse aktivnosti za povečanje odpornosti in obrambne pripravljenosti EU in Ukrajine.

LUXEMBOURG - Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš je med kandidati za vodjo vojaškega odbora EU (EUMC), je potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Gre za najvišji vojaški organ v Svetu EU. Odločitev naj bi sprejeli sredi maja. Za položaj se potegujeta še Irec Sean Clancy in Poljak Slawomir Wojciechowski.

LJUBLJANA - Svet Gibanja Svoboda je potrdil kandidatno listo za evropske volitve. Nosilka bo aktualna evropska poslanka Irena Joveva. Na listi ne bo direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, ki se ga je prej omenjalo celo kot nosilca, bo pa ustanovitelj predhodnice Gibanja Svoboda, Jure Leben.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je zavrnil predlog spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katerim so v SDS predlagali uvedbo tako imenovanega referendumskega dneva, in sicer da bi bili vsi referendumi izvedeni drugo nedeljo v mesecu maju ob možnosti izjeme.

LJUBLJANA/MARIBOR - Vodstvo GZS se zavzema za dveletno prehodno obdobje pri uveljavitvi novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, čeprav na agenciji za energijo zavračajo predlog resornega ministrstva o tem. Svet agencije ne vidi razlogov za prestavitev datuma uvedbe, ki je sicer predvidena 1. julija.

DESKLE - V Desklah v občini Kanal ob Soči so ob prisotnosti predsednika vlade Roberta Goloba slovesno odprli priključek na vodni vir Mrzlek. Priključitev so prebivalci zahtevali po onesnaženju pitne vode julija 2020, večina sredstev za projekt pa je bila zagotovljena iz državnega proračuna.

LJUBLJANA - V Vili Zlatica so odprli razstavo Slovenska literarna moderna v češkem okolju, ki je nastala ob svetovnem dnevu knjige in v počastitev rojstnega dne pisateljice Zofke Kveder.

TOREK, 23. aprila

CETINJE/PODGORICA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je začela tridnevni obisk v Črni gori. Svojemu kolegu Jakovu Milatoviću je zagotovila, da Slovenija trdno podpira Črno goro na njeni evropski poti. Odnose med državama sta oba ocenila kot odlične in se strinjala, da obstaja še veliko potenciala za njihov razvoj. Predsednico spremlja tudi gospodarska delegacija, v četrtek je potekal gospodarski forum.

LJUBLJANA - DZ je po večmesečni burni razpravi o določbah o kurjenju zemeljskega plina in lesa sprejel reformni energetski zakon. Zakon določa okvir za nacionalno energetsko politiko s podpornimi in omejitvenimi ukrepi za opuščanje rabe fosilnih goriv. Vključuje tudi spodbude za rabo obnovljivih virov in učinkovitejšo rabo energije. Določa tudi omejitve glede rabe plina za ogrevanje.

LJUBLJANA - Pri premierju Robertu Golobu so se ob 30. obletnici ustanovitve ESS srečali predstavniki sindikatov, delodajalcev in vlade. Minister za delo Luka Mesec je pojasnil, so se socialni dialog, ki je zamrznjen od julija lani, obuja, po podpisu protokola o delu ESS, predvidoma maja, in dogovoru o prednostnih temah pa naj bi socialni partnerji sedli za skupno mizo. V ospredju naj bi bile spremembe pokojninske in davčne zakonodaje.

LJUBLJANA - DZ je izvolil Aleša Galiča, Vasilko Sancin in Boštjana Zalarja za kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Trojico je DZ po pridobitvi mnenja Sodnega sveta in vlade v izvolitev predlagala predsednica republike, sodnika bo izvolila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, in sicer enega s seznama treh predlaganih kandidatov.

LJUBLJANA - V Levici so potrdili kandidatno liste za evropske volitve. Njena nosilka bo poslanka DZ Nataša Sukič. Listo zaključuje minister za delo Luka Mesec.

LJUBLJANA/KRŠKO - Predstavnika Agencije za radioaktivne odpadke in Rika sta podpisala pogodbo o gradnji jedrskih objektov odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini. Pogodba je vredna okoli 93 milijonov evrov, dela naj bi bila zaključena v letu 2027.

LJUBLJANA - Kriminalisti NPU so zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja darili izvedli 23 hišnih preiskav v zvezi z Darsom. Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb, tri so ostala pri poskusu, z enim naj bi osumljeni omogočil drugi družbi pridobiti posel v višini 16 milijonov evrov. Obiskali so tudi nekdanjega predsednika Darsove uprave Valentina Hajdinjaka in Roka Snežiča.

LJUBLJANA - Veliko nagrado Fundacije Brumen je na 11. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil Ranko Novak.

SREDA, 24. aprila

NEW YORK/BRDO PRI KRANJU - Zunanje ministrstvo je zaradi žaljivih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po torkovem zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani. Vučić je namreč dejal, da je Srbija padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug, je rekel. Premier Robert Golob je izjave označil za skrajno žaljive, Vučić pa je nato zatrdil, da se želi opravičiti celotni slovenski javnosti, ne pa slovenskim politikom.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela izhodišča za pokojninsko reformo, po pojasnilih ministra za delo Luke Mesca naj bi bilo 40 let zavarovalne dobe dovolj za upokojitev. Kakšni bodo starostni pogoji, pa je še stvar diskusije s socialnimi partnerji, je dejal. Pogajanja s socialnimi partnerji se bodo začela maja, predlog reforme pa bo v DZ v začetku leta 2025.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklepe o odstranitvi 20 objektov v občinah Ljubno in Luče, ki zaradi poškodb v avgustovski ujmi niso primerni za bivanje. Z odlokom je določila program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na območju Stare Cinkarne v Celju, Blaža Germška pa je razrešila z mesta državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila tudi tri temeljne razvojno-usmerjevalne dokumente države na obrambnem področju, in sicer obrambno strategijo, vojaško strategijo in strategijo civilne obrambe. Dokumenti upoštevajo nove varnostne izzive, ki so v Evropi nastali po agresiji Rusije na Ukrajino.

BRDO PRI KRANJU - Deset let po prvem zasedanju Skupnega odbora Slovenija - Koroška je potekalo sedmo plenarno zasedanje odbora. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter koroški deželni glavar Peter Kaiser sta po zaključku zasedanja izpostavila uspešno krepitev sodelovanja na številnih področjih.

KOČEVJE - Japonska korporacija Yaskawa je položila temeljni kamen za gradnjo dveh novih objektov, Evropskega robotskega distribucijskega centra in stavbe za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov. Z naložbo vredno 32 milijonov evrov želi podjetje krepiti svojo dejavnost v Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki. Končana naj bi bila do leta 2025.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je začel zbirati podpise v okviru evropske pobude Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi. Pobuda potrebuje milijon podpisov v najmanj sedmih državah članicah EU. V Sloveniji jih želijo zbrati 100.000.

ČETRTEK, 25. aprila

LJUBLJANA - DZ je razpisal posvetovalne referendume o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu ter o rabi konoplje. Referendumi bodo potekali 9. junija, sočasno z volitvami v Evropski parlament. Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 6. maja. V koalicijski SD so se glasovanja vzdržali. Je pa DZ zavrnil predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov, ki so jih vložili v SDS, in sicer o zaupanju v vlado, nastanitvah migrantov in ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge.

LJUBLJANA - DZ je sprejel odlok o javnofinančnemu okviru za prihodnje triletno obdobje. Javnofinančni primanjkljaj naj bi se po lanskih 2,5 odstotka BDP v letu 2025 oblikoval pri 2,7 odstotka BDP. Za leto 2026 je primanjkljaj predviden pri 2,5 odstotka, za leto 2027 pa pri 1,9 odstotka BDP. Opozicija je opozorila, da dokument ni smiseln, saj se bodo zaradi prenove fiskalnih pravil v EU jeseni pripravljali štiriletni fiskalni načrti.

BUDIMPEŠTA - Minister za obrambo Marjan Šarec je na ministrskem srečanju Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (CEDC) napovedal krepitev sodelovanja v operacijah Althea v BiH in Kfor na Kosovu.

LJUBLJANA - Delegati SD so na digitalni volilni konvenciji potrdili kandidatno listo in program za evropske volitve. Nosilec liste je aktualni evropski poslanec Matjaž Nemec, evropski poslanec Milan Brglez pa jo zaključuje. Na listi je tudi minister Aleksander Jevšek.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vlada sta prvič po neuspešni mediaciji nadaljevala stavkovna pogajanja.

BRNIK - Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so proslavili vzpostavitev nove letalske povezave z latvijsko prestolnico Rigo, ki jo je vzpostavil letalski prevoznik airBaltic. Gre za drugo od štirih doslej dogovorjenih povezav, ki ji botrujejo državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije.

LJUBLJANA - Zaznamovali smo dan ekološkega dolga za Slovenijo, ko smo v državi porabili vse razpoložljive vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Dan je letos nastopil teden dni pozneje kot v 2023.

LJUBLJANA - Direktorji oz. odgovorni uredniki 14 slovenskih založb so podpisali skupno pobudo za ureditev in izboljšanje razmer slovenskega knjižnega založništva v javnem interesu. To je po njihovih besedah že od osamosvojitve v slabem položaju.

LJUBLJANA - Upravni odbor in strokovna žirija sta razkrila letošnje nominirance za nagrado, poimenovano po velikem slovenskem literatu Ivanu Cankarju. V ožji izbor so uvrstili romane Težka voda Pie Prezelj, Pričakovanja Anje Mugerli in Gorica Mateje Gomboc, pesniško zbirko Tuskulum Denisa Škofiča ter zbirko potopisov Na kraju zapisano Aleša Štegra.

ZAGREB - Judoistka Kaja Kajzer je na evropskem prvenstvu v kategoriji do 57 kg osvojila srebrno kolajno.

tep/ap/sk/bst/gm/jes/bst
© STA, 2024