Tedenski pregled - svet od 19. do 25. 4.

Ljubljana, 26. aprila - Ameriški kongres je potrdil nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini. Iz Gaze so poročali o odkritju množičnih grobišč na območju dveh bolnišnic. Izrael naj bi napadel cilje v Iranu, a brez večje škode. Evropski parlament je na zadnjem zasedanju pred volitvami sprejel več zakonodajnih aktov. Začelo se je sojenje bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

PETEK, 19. aprila
        TEL AVIV/TEHERAN - Izrael je ponoči po navedbah ameriških virov z raketami napadel Iran. Iranski mediji so poročali o več eksplozijah v regiji Isfahan, ne pa tudi o raketnih napadih. Vojska je nad več mesti aktivirala zračno obrambo, ki pa naj bi sestrelila zgolj tri manjše drone.
        BRUSELJ - EU je prvič uvedla sankcije proti radikalnim izraelskim naseljencem in organizacijam na Zahodnem bregu. Štirje posamezniki in dva subjekta, za katere med drugim velja prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU, so odgovorni za hude kršitve človekovih pravic Palestincev.
        NEW DELHI - V Indiji so se začele parlamentarne volitve, ki bodo v več fazah potekale do začetka junija. Po napovedih se zmaga obeta vladajoči hindujski nacionalistični stranki Bharatiya Janata (BJP) premierja Narendre Modija. Ta naj bi tako dobil že tretji premierski mandat.
        ZAGREB - Hrvaško ustavno sodišče je sporočilo, da predsednik države Zoran Milanović ne more biti mandatar za sestavo vlade niti premier. Milanovič je opozorilo sodišča označil kot pripravo na državni udar. Predsednik SDP Peđa Grbin je 23. 4. dejal, da stranka za mandatarja za sestavo nove vlade ne računa več na Milanovića.
        BANJALUKA - Parlament Republike Srbske je sprejel volilni zakon, ki si prisvaja državne pristojnosti na področju volitev v tej entiteti. Zakon sta kot kršitev daytonskega mirovnega sporazuma in ustave BiH obsodili EU in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

SOBOTA, 20. aprila
        WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil skupaj 95 milijard dolarjev vredne zakone o izredni pomoči tujini, pri čemer bo Ukrajina dobila skoraj 61 milijard dolarjev, Izrael 26 milijard, indo-pacifiška regija - večinoma Tajvan - pa osem milijard dolarjev. Senat je zakone podprl 23. 4., nato jih je podpisal predsednik Joe Biden ter napovedal, da bodo pomoč Ukrajini v orožju začeli pošiljati takoj.
        ISTANBUL - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sprejel vodjo palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanijo in se zavzel za palestinsko enotnost.
        LAS PALMAS - Na ulice večjih mest na španskih Kanarskih otokih se je zgrnilo več deset tisoč ljudi, ki so zahtevali spremembe pri upravljanju množičnega turizma, ki po njihovem prepričanju pomeni preveliko obremenitev za otočje.
        BENETKE - Uradno se je odprl 60. beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod. Zlatega leva sta prejela Avstralec Archie Moore in novozelandska umetniška skupina Mataaho Collective, ki zastopata staroselske prebivalce obeh držav.

NEDELJA, 21. aprila
        GAZA - V okolici dveh bolnišnic v Gazi so po umiku izraelskih sil odkrili dve množični grobišči, iz katerih so po navedbah lokalnih oblasti v Gazi do 24. 4. izkopali že več kot 300 trupel. Izrael je sicer krivdo zanikal.
        PRIŠTINA - V štirih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom na severu Kosova je potekal referendum o razrešitvi albanskih županov, ki so bili izvoljeni lani po bojkotu volitev s strani kosovskih Srbov. Zaradi bojkota vodilne stranke kosovskih Srbov je bila udeležba izjemno nizka.
        DONECK - Ruska vojska je glede na trditve obrambnega ministrstva v celoti zavzela vas Bogdanivka v regiji Doneck, ki je manj kot tri kilometre oddaljena od mesta Časiv Jar, ki je v rokah ukrajinskih sil. 22. 4. so ruske sile v isti regiji zasedle še vas Novomihailivka.
        MALE - Na volitvah na Maldivih je slavila stranka predsednika Mohameda Muizzuja, ki je bolj kot tradicionalni zaveznici Indiji naklonjen Kitajski.

PONEDELJEK, 22. aprila
        LUXEMBOURG - Zunanji ministri članic EU so dosegli politični dogovor o razširitvi sankcij proti Iranu po njegovem napadu na Izrael. Vanje bodo zaradi dobav iranskih dronov Rusiji vključili še rakete in dobavo iranskim zaveznikom na Bližnjem vzhodu.
        JERUZALEM - Vodja obveščevalnega direktorata izraelske vojske Aharon Haliva je prevzel odgovornost za napake, ki so pripeljale do napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani in ponudil svoj odstop, ki ga je izraelska vojska tudi sprejela.
        NEW YORK - Izrael še ni predložil nobenih dokazov za trditve, da so bili nekateri uslužbenci agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) povezani s Hamasom, je ugotovila neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna.
        LONDON - Britanski parlament je dokončno sprejel zakon o premeščanju prosilcev za azil v Ruando. Sporni zakonodaji je delno oporekal zgornji dom, a je na koncu vendarle popustil. Zakon je tarča kritik, da ogroža vladavino prava.
        NEW YORK - Začel se je sodni proces proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju. Nekdanji izdajatelj tabloida National Enquirer David Pecker je 23. 4. na sodišču priznal dogovor o utišanju negativnih zgodb o Trumpu ter objavljanju negativnih zgodb o njegovih političnih nasprotnikih.
        DRESDEN - Na vzhodu Nemčije so zaradi suma vohunjenja za Kitajsko aretirali pomočnika skrajno desnega evroposlanca iz Nemčije, ki kandidira tudi na junijskih evropskih volitvah. Osumljenec naj bi s kitajsko obveščevalno službo delil informacije o pogajanjih v Evropskem parlamentu.
        PARIZ - Evropa je lani zabeležila rekordno število ekstremnih vročinskih pojavov, kot so vročinski valovi, katastrofalne poplave, suše, silovite nevihte in veliki gozdni požari, sta sporočila evropski center za klimatske spremembe in Svetovna meteorološka organizacija (WMO).

TOREK, 23. aprila
        STRASBOURG - Evropski parlament je potrdil nova evropska javnofinančna pravila, ki so jasnejša in prožnejša od sedanjih ter prilagojena posamezni članici. Uporabljati se bodo začela prihodnje leto.
        STRASBOURG - Evropski parlament je prižgal zeleno luč predlogu uredbe o prepovedi izdelkov, izdelanih s prisilnim delom, na trgu EU.
        KIJEV - Ukrajina je začasno ukinila večino konzularnih storitev v tujini za vojaške obveznike, moške v starosti med 18 in 60 let. Ob tem so zaostrili kazni za tiste, ki se vpoklicu izogibajo.
        MOSKVA - Ruske oblasti so zaradi obtožb o sprejemanju podkupnin priprle namestnika ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, Timurja Ivanova, ki mu grozi do 15 let zapora. Primer je sicer že leta 2022 razkrila ekipa pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.
        NEW YORK - Na več ameriških univerzah se so se okrepili protesti v podporo Palestini, pri čemer je na več univerzah prišlo celo do aretacij študentov. Protesti so se nadaljevali tudi naslednje dni, univerza v Los Angelesu je zaradi njih 25. 4. odpovedala glavno podelitev diplom,

SREDA, 24. aprila
        WASHINGTON - ZDA so Ukrajini že marca skrivaj poslale rakete dolgega dosega ATACMS, ki pa so tja prispele šele v aprilu, je potrdil State Department. Tega doslej niso objavili, ker so želeli ohraniti varnost delovanja raket. Rakete lahko zadenejo cilje oddaljene do 300 kilometrov.
        STRASBOURG - Evropski poslanci so podprli spremembe evropske kmetijske politike, namenjene zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo soočajo kmetje.
        STRASBOURG - Evropski parlament je podprl prva pravila EU na področju boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini ter prižgal zeleno luč za evropsko kartico ugodnosti za invalide.
        SKOPJE - V prvem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je največ glasov dobila kandidatka opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, 40 odstotkov. Drugo mesto je zasedel sedanji predsednik Stevo Pendarovski z 19,9 odstotka. Drugi krog bo 8. 5.
        MADRID - Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da mora razmisliti o morebitnem odstopu s položaja, potem ko je sodišče v Madridu proti njegovi soprogi sprožilo preiskavo zaradi suma korupcije in domnevnega trgovanja z vplivom. Poudaril je, da gre za osebni napad desnice nanj. Špansko državno tožilstvo je 25. 4. predlagalo prekinitev preiskave proti premierjevi soprogi.
        BRATISLAVA - Slovaška vlada je potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo. Opozicija trdi, da skuša vlada javni zavod zamenjati s propagandnim medijem.
        STRASBOURG - Evropski konservativci in reformisti (ECR) so objavili manifest pred junijskimi evropskimi volitvami, v katerem se zavzemajo za večjo suverenost nacionalnih držav znotraj EU, krepitev evropske obrambe in nadzora na mejah. Vodilnega kandidata niso izbrali.

ČETRTEK, 25. aprila
        WASHINGTON - Vrhovno sodišče ZDA je obravnavalo zahtevo bivšega predsednika Donalda Trumpa po imuniteti v vseh sodnih postopkih. Odvetnik posebnega tožilca Jacka Smitha, ki vodi postopek v zvezi s Trumpovim spodnašanjem izidov predsedniških volitev leta 2020, je sodišče prepričeval, da imuniteta ni absolutna. Sodišče bo odločitev objavilo predvidoma do poletja.
        WASHINGTON - Ameriška vojska je začela graditi pomol, ki bo povečal dostavo humanitarno pomoč prebivalcem opustošene Gaze. Delovati naj bi začel začetku maja.
        MINSK - Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je v parlamentu dejal, da se Belorusija sooča z resnimi zunanjimi grožnjami, predvsem vojno v Ukrajini, zato je Rusiji dovolila namestitev več deset kosov taktičnega jedrskega orožja na svojem ozemlju.
        NEW YORK - Prizivno sodišče zvezne države New York je razveljavilo obsodbo nekdanjega filmskega producenta Harveyja Weinsteina zaradi spolnih zločinov iz leta 2020 ter odredilo novo sojenje. Med sojenjem so proti Weinsteinu namreč poleg dveh tožnic neupravičeno pričale še druge ženske.
        PORT-AU-PRINCE - Ariel Henry je uradno odstopil kot premier Haitija, kmalu za tem pa je prisegel devetčlanski prehodni vladni svet, ki bo tlakoval pot za izvedbo prvih volitev v državi po letu 2016.
        ZAGREB - Na Hrvaškem je pristalo prvih šest od dvanajstih večnamenskih vojaških letal rafale, ki jih je Hrvaška kupila od Francije. Za nakup letal je Zagreb odštel 1,13 milijarde evrov.
        BENETKE - Dnevnim obiskovalcem so začeli zaračunavati za vstop v mesto, kar je prvi tak primer v svetu. Obiskovalci bodo morali ob določenih dnevih plačati vstopnino pet evrov. Oblasti želijo s tem zmanjšati pritisk na zgodovinsko mesto na vodi.

tep/spo/lkr/sg/msc/rp/blm/vr/rpe/mc/tib/akt/vb/jes/mrn/zc/jb/kad/sk/kb/mlu/mc
© STA, 2024