Pregled - Slovenija, 18. 4. (četrtek)

Ljubljana, 18. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 18. aprila.

BRUSELJ - Voditelji držav EU so se zavzeli za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Vzpostavili naj bi evropski dogovor za konkurenčnost, ki bi temeljil na močnem notranjem trgu, močni industrijski politiki in obsežnih naložbah. Po mnenju premierja Roberta Goloba je sicer treba govoriti o povečanju produktivnosti evropskega gospodarstva, tudi z večjo usmeritvijo zasebnega kapitala v najbolj propulzivne naložbe.

NEW YORK - Diplomacija je edina pot naprej, je na zasedanju Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu povedala generalna sekretarka ministrstva za evropske in zunanje zadeve Renata Cvelbar Bek. Slovenija bo podprla alžirski predlogu resolucije za sprejem Palestine v ZN, ki sicer po navedbah diplomatskih virov ne bo sprejet zaradi veta stalne članice ZDA.

PEKING - S kitajsko stranjo se moramo pogovarjati in se želimo konstruktivno pogovarjati, je po zaključku političnega dela štiridnevnega obiska na Kitajskem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. S kitajskim kolegom Wang Yijem sta se med drugim strinjala o potrebi po miru v Gazi, Fajon je izpostavila tudi pomen statusa quo v Tajvanski ožini.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Agenciji za energijo predlagalo, da se uvedba novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, ki naj bi se po zadnjih napovedih začel uporabljati 1. julija letos, zamakne še za dve leti. Gospodarstvo namreč opozarja na dodatne stroške, dobavitelji pa na nujnost testiranja novega obračuna. Iz agencije so sporočili, da o prestavitvi začetka uporabe novega sistema ne razmišljajo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost želi po besedah državnega sekretarja Klemna Ploštajnerja upravičencem do nadomestitvenih gradenj zaradi v lanskih ujmah uničenih hiš omogočiti izbiro doma, ki bo sodoben, finančno dostopen in kakovostno načrtovan. Arhitekturne rešitve so poiskali v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, in sicer so izbrali 12 rešitev.

LJUBLJANA - Javna agencija za varstvo konkurence je nenapovedano preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi, katerih nakup je bil tudi eden glavnih razlogov za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Podjetja Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so zapisali, da preiskava z ministrstvom ni povezana.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je zavrnila očitke o zavlačevanju odreditve parlamentarne preiskave o poslovanju Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Točko bo skladno s poslovniškimi roki uvrstila na eno od prihodnjih sej, ne želi pa si, da bi DZ ustanavljal komisije na podlagi zahtev oz. aktov, ki bi se izkazali za neustavne.

LJUBLJANA - DeSUS in Dobra država sta predstavili skupno kandidatno listo, s katero bosta nastopili na junijskih evropskih volitvah. Nosilec bo nekdanji dopisnik Radiotelevizije Slovenija Uroš Lipušček, na listi bodo še nekdanji novinar Drago Bulc, ekonomist Bogomir Kovač in igralka Saša Pavček. Na volitve se stranki podajata z geslom Čas je za razum.

LJUBLJANA - Predstavnice več nevladnih organizacij so pozvale vlado, naj Palestincem v Gazi ponudi zatočišče v Sloveniji s pomočjo sistema dopolnilnih poti. Istočasno je bila na Trgu republike sklicana novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, njuni podporniki so prekinjali nagovore in nadlegovali govorke.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je obsodil primere vandalizma v mestu. V zadnjih dneh so objestneži namreč na več lokacijah zažgali smetnjake, neznanec pa je namerno podtaknil požar na objektu nastajajočega športnega centra Ilirija in povzročil za okoli 300.000 evrov škode.

LJUBLJANA - Furs je lani pobral za 5,9 milijarde evrov socialnih prispevkov, ki so prihodek pokojninske blagajne. To je 8,8 odstotka več kot leto prej. Neplačani dolg, nastal lani, je konec februarja letos znašal 16,4 milijona evrov in je še naprej v postopkih izvršbe, navaja poročilo Fursa, s katerim se je seznanil svet pokojninskega zavoda.

LJUBLJANA - V zdravniškem sindikatu Fides so razočarani zaradi sprejetja novele zakona o zdravniški službi. Menijo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Pomeni poseg v ustavne pravice, zato bodo na ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele.

CELJE - Senat celjskega višjega sodišča je zavrnil pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo za štirikratni umor v Tekačevem. Konjičan Kristijan Kamenik je tako pravnomočno oproščen vseh očitkov za zločin v Tekačevem. Kamenika sicer na celjskem sodišču čaka še sojenje zaradi preprodaje drog.

LJUBLJANA - V Zeleni jami ob Šmartinski cesti je Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana od investitorja v nov stanovanjski kompleks na območju, družbo Gitri iz skupine krškega gradbinca Kostak, uradno prevzel 88 neprofitnih stanovanj. Večina je že predanih v uporabo. Direktor sklada Sašo Rink je dejal, da sklad zdaj razpolaga s 4666 stanovanjskimi enotami.

LJUBLJANA - Nevladna organizacija Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja Icomos je 18. april razglasila za mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij. Slovenija letos praznuje 30. obletnico vključitve v Icomos in 25 let delovanja Slovenskega nacionalnega odbora Icomos. Predsednica Icomos Slovenija Sonja Ifko je opozorila na raznovrstna pereča vprašanja varovanja nepremične kulturne dediščine ter omenila Plečnikov stadion v Ljubljani ter za rušitev predvideno Plečnikovo kapelo v Mariboru.

LJUBLJANA - Začela se je 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Kot je povedal sokurator festivala Jaša Bužinel, je letošnji festival na temo Glocalisation v osnovi precej podoben minulim edicijam, saj ponujajo tako koncertni in klubski kot spremljevalni program z razstavami in pogovori.

sk/blm/jes/rp/lkr/tv/apo/lad/pse/mde/lem/moz/msc/akt/sk
© STA, 2024