Pregled - svet, 18. 4. (četrtek)

Ljubljana, 18. aprila - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 18. aprila.

ZAGREB - Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem je v sredo prepričljivo zmagala vladajoča HDZ, ki bo imela 61 sedežev v 151-članskem saboru. Za poraženko volitev velja levosredinska koalicija s SDP na čelu, ki bo imela 42 poslancev. V obeh strankah so že napovedali, da bodo začeli koalicijska pogajanja. HDZ, ki je pred štirimi leti osvojila pet mandatov več, tokrat vlade ne bo mogla sestaviti le z dosedanjimi koalicijskimi partnerji in predstavniki manjšin. Predsednik vlade in HDZ Andrej Plenković je zagotovil, da bodo sestavili tudi naslednjo vlado, predsednik republike Zoran Milanović pa, da bo mandat podelil tistemu, ki bo imel podporo 76 poslancev. Volilna udeležba je bila nekaj več kot 62-odstotna.

BRUSELJ - Voditelji držav članic EU so se v sredo posvetili zunanjepolitičnim temam, predvsem zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu po iranskem napadu na Izrael. Pri tem so podprli uvedbo dodatnih sankcij proti Teheranu. Obenem so pozvali k nujni dobavi sistemov zračne obrambe Ukrajini za obrambo pred ruskimi napadi. K temu jih je v nagovoru prek videopovezave pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Drugi dan vrha so se zavzeli za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela so se strinjali o vzpostavitvi evropskega dogovora za konkurenčnost, ki bi temeljil na močnem notranjem trgu, močni industrijski politiki in obsežnih naložbah, pri katerih so naredili bistven napredek.

NEAPELJ - Zunanji ministri skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) so na otoku Capri razpravljali o krepitvi pomoči Ukrajini, zlasti dobave sistemov zračne obrambe. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob robu zasedanja dejal, da je ključno, da zaveznice ohranijo oziroma okrepijo svojo podporo Ukrajini. Govorili so tudi o sankcijah proti Iranu kot odgovor na njegov nedavni napad na Izrael ter se zavzeli za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu.

BRUSELJ - Evropska komisija je v okviru 50 milijard evrov vrednega instrumenta za Ukrajino vzpostavila naložbeni okvir za to državo, da bi spodbudila javne in zasebne naložbe za obnovo po ruski agresiji. Opremljen je s finančnim svežnjem v skupni vrednosti 9,3 milijarde evrov, v naslednjih letih pa naj bi mobiliziral naložbe v vrednosti do 40 milijard evrov.

VARŠAVA/KIJEV - Na Poljskem so v sredo aretirali moškega, osumljenega stikov z ruskimi obveščevalnimi službami in pomoči pri pripravi napada na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, sta sporočili poljsko in ukrajinsko tožilstvo. Po navedbah preiskovalcev naj bi poljski državljan zbiral informacije o varnostnih ukrepih na strogo varovanem letališču Rzeszow na jugovzhodu Poljske blizu meje z Ukrajino.

BRUSELJ/GAZA - Ključno je, da se po sobotnem iranskem napadu na Izrael izognemo nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu, sta v sredo sporočila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Pozvala sta tudi k prekinitvi ognja v Gazi, kjer pa je Izrael ponoči nadaljeval z napadi. Od začetka izraelske ofenzive oktobra lani je bilo v Gazi ubitih okoli 34.000 Palestincev.

WASHINGTON/LONDON - ZDA in Velika Britanija sta naznanili nove sankcije, usmerjene zlasti proti iranskemu programu brezpilotnih letalnikov. Kot je pojasnil ameriški predsednik Joe Biden, so sankcije odgovor na nedaven prvi neposredni napad Irana na ozemlje Izraela.

BANJALUKA - Na poziv predsednika Republike Srbske Milorada Dodika se je več tisoč bosanskih Srbov zbralo na protestih proti predlogu resolucije o mednarodnem dnevu spomina na genocid v Srebrenici, ki je bil v sredo v Združenih narodih vložen v proceduro. Resolucija je v preteklih tednih že sprožila burne odzive v Srbiji, v sredo pa je poskrbela tudi za napetosti na posvetovanjih v New Yorku. Dodik, ki sicer zanika genocid v Srebrenici, je resolucijo označil za nesprejemljivo. Poslanci narodne skupščina Republike Srbske pa so sprejeli poročilo mednarodne komisije za raziskovanje trpljenja vseh narodov na območju Srebrenice od 1992 do 1995.

BEOGRAD - Predsednica srbske skupščine Ana Brnabić je po več kot dveh tednih pogajanj sporočila, da je pristala na zahtevo opozicije in da bodo na dan ponovljenih volitev v Beogradu 2. junija potekale lokalne volitve tudi drugod po Srbiji. Opozicija se na odločitev še ni odzvala, a opozarja, da je premalo časa za potrebne spremembe.

WASHINGTON - Začel se je osrednji del spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. V ospredju so gospodarske razmere v svetu, na katere vse bolj vpliva geopolitično dogajanje.

HALLE - Skrajno desni politik Björn Höcke, ki je na čelu stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v nemški zvezni deželi Turingija, se je zagovarjal pred sodiščem v Halleju zaradi obtožb, da je zavestno uporabljal nacistični besednjak. V primeru obsodbe mu grozi do tri leta zapora, kar pa bi otežilo njegovo kandidaturo na prihajajočih deželnih volitvah.

WASHINGTON - ZDA bodo obnovile sankcije proti venezuelskemu naftnemu sektorju, je v sredo napovedal State Department. Washington to potezo opravičuje z očitki na račun predsednika Venezuele Nicolasa Madura, ki da se ne drži dogovora z opozicijo pred letošnjimi volitvami in nadaljuje z zatiranjem političnih nasprotnikov. Naftna podjetja imajo čas do konca maja, da se uskladijo z novimi sankcijami.

WASHINGTON - Demokratska večina v ameriškem senatu je v sredo z 51 glasovi proti 48 zavrnila postopek ustavne obtožbe ministra za domovinsko varnost ZDA Alejandra Mayorkasa, ki so ga februarja potrdili republikanci v predstavniškem domu kongresa. Ministra so obtožili zanemarjanja zakonodaje o meji in laganja.

MOSKVA - Poplave, ki so v zadnjih tednih prizadele Rusijo, so doslej poplavile že skoraj 18.000 domov. V Kurganu, glavnem mestu istoimenske regije, ki je bila poleg regije Orenburg najbolj prizadeta, je reka Tobol v enem dnevu narasla za meter in pol. Vodostaji naraščajo tudi v sosednji regiji Tjumen.

DUBAJ - V Dubaju so se po obilnem deževju, ki je v torek zajelo Združene arabske emirate, nekoliko umirile razmere na tamkajšnjem letališču. Še vedno je sicer veliko motenj v letalskem prometu, na letališču pa čakajo množice potnikov. Številne ceste v Dubaju so medtem še vedno poplavljene.

KOEBENHAVN - V požaru, ki je v torek zajel nekdanjo znamenito borzo, je zgorela že polovica stavbe, uničena je streha, več zidov pa se je kljub prizadevanjem za njihovo stabilizacijo zrušilo, so sporočili gasilci.

mc/akt/vr/rpe/lkr/msc/tib/vb/rbi/mlu/mc
© STA, 2024