Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 16. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping je v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem danes v Pekingu dejal, da Kitajska ni udeležena v ruski agresiji proti Ukrajini. Xi je Scholzu tudi predstavil štiri načela za preprečitev, da bi ukrajinska kriza ušla izpod nadzora, in za ponovno vzpostavitev miru. Scholz pa je opozoril na negativne vplive ruske agresije na varnost v Evropi. Ob Ukrajini sta voditelja v skladu s pričakovanji govorila tudi o gospodarskih vprašanjih, pri čemer je Xi Scholza posvaril pred gospodarskimi zaščitnimi ukrepi.

TEHERAN/PEKING - Po prvem neposrednem napadu Irana na Izrael minuli konec tedna sta se po telefonu pogovarjala tudi iranski in kitajski zunanji minister, Husein Amirabdolahian ter Wang Yi. Iran je pri tem izrazil voljo izkazati zadržanost.

BERLIN/PARIZ/BRUSELJ/PRAGA - Oblasti v Nemčiji, Franciji, Belgiji in na Češkem so v ponedeljek zaradi prvega neposrednega napada Irana na izraelsko ozemlje, ki so ga izvedli v noči s sobote na nedeljo, poklicale iranske veleposlanike na pogovor.

SYDNEY - Avstralska policija ponedeljkov napad z nožem v cerkvi v Sydneyju obravnava kot teroristično dejanje, je sporočila policija v Novem Južnem Walesu. Vodja vodilne avstralske obveščevalne agencije Mike Burgess je dejal, da je 16-letni osumljenec očitno deloval sam in da ni potrebe po takojšnjem zvišanju stopnje teroristične ogroženosti v državi.

BRUSELJ - Markus Pieper, ki naj bi danes prevzel položaj posebnega odposlanca Evropske komisije za mala in srednje velika podjetja, se je po nizu kritik na račun postopka izbire tik pred zdajci odrekel položaju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obžaluje njegovo odločitev, novega odposlanca pa bodo izbirali šele po evropskih volitvah.

BERLIN - Vodstvo nemške skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) je v ponedeljek izreklo opomin trem svojim članom, sicer poslancem bavarskega deželnega parlamenta, zaradi obiska Rusije. Tja so marca po lastnih navedbah kot opazovalci takratnih predsedniških volitev odpotovali na povabilo ruske vlade.

ZAGREB - Srbsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek hrvaškemu ministrstvu za zunanje in evropske zadeve poslalo protestno noto, so potrdili na hrvaškem veleposlaništvu v Beogradu. Noto so poslali, potem ko hrvaška policija srbskemu ministru za diasporo Đorđu Milićeviću v nedeljo ni dovolila obiska Jasenovca.

RIM - Italijanska sprejemna centra za migrante se bosta zaradi zamud pri gradnji v Albaniji odprla predvidoma 10. novembra in ne sredi maja, kot je bilo sprva predvideno, je v ponedeljek ob sklicevanju na italijansko obrambno ministrstvo poročal italijanski časnik La Repubblica.

SEUL - V Južni Koreji danes obeležujejo 10. obletnico najhujše pomorske nesreče v državi, ko je brodolom trajekta Sewol zahteval 304 življenja, med katerimi je bila večina dijakov. Več svojcev žrtev nesreče je odpotovalo na kraj nesreče in obletnico tragedije obeležilo z metanjem cvetja v morje.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden sta lani zaslužila bruto 619.976 dolarjev, od česar sta plačala 146.629 dolarjev zveznega davka davka po stopnji 23,7 odstotka, piše v njuni davčni napovedi, ki jo je v ponedeljek objavila Bela hiša.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden in češki premier Petr Fiala sta v ponedeljek pred srečanjem v Beli hiši poudarila nujnost nadaljevanja pomoči Ukrajini in izrazila prepričanje, da se Rusija ne bo ustavila pri Ukrajini. Republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson, ki doslej zaradi pritiska Donalda Trumpa pomoči Ukrajini doslej ni dal na glasovanje, pa je v ponedeljek napovedal, da bodo ta teden glasovali posebej o pomoči Ukrajini, Izraelu in Tajvanu.

SANTA FE - Sodišče v ameriški zvezni državi Nova Mehika je orožarko Hannah Gutierrez v ponedeljek obsodilo na 18 mesecev zaporne kazni zaradi uboja snemalke Halyne Hutchins med snemanjem vesterna Rust leta 2021, poroča ameriška Court TV. Snemalko je ustrelil in ubil glavni igralec in producent filma Alec Baldwin, ki je prav tako obtožen smrti iz malomarnosti.

NEW YORK - Letala 787 in 777 so varna in vzdržljiva, pred sredinim zaslišanjem v kongresu zatrjujejo v ameriškem letalskem proizvajalcu Boeing. Prepričani so, da so njihove varnostne prakse in testiranja letal ustrezni. Boeing v zadnjem obdobju pretresajo številne afere. Med bolj odmevnimi je januarski incident z letalom prevoznika Alaska Airlines Boeing 737 max 9, ki je moralo, potem ko je z njega med letom odpadel panel z vrati, zasilno pristati.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je februarja zabeležilo medletno rast izvoza za 0,3 odstotka na 235 milijard dolarjev in padec uvoza za 8,4 odstotka na 211,4 milijarde evrov, kaže danes objavljena prva ocena Eurostata. Evrske države so imele tako februarja 23,6 milijarde evrov presežka v zunanji trgovini z blagom; lani v tem času 3,6 milijarde evrov.

PEKING - Kitajska je v prvem četrtletju beležila 5,3-odstotno gospodarsko rast, potem ko je je v zadnjem lanskem četrtletju poročala o 5,2-odstotni. Rast v prvih treh mesecih leta je presegla napovedi analitikov, ki so ocenjevali da se bo bruto domači proizvod (BDP) v drugem največjem svetovnem gospodarstvu okrepil za 4,8 odstotka. Peking za letošnje leto pričakuje okoli petodstotno gospodarsko rast, kar je po oceni analitikov glede na izzive kitajskega gospodarstva zahteven cilj.

LONDON - Prek svetovnih letališč je lani potovalo blizu 8,5 milijarde potnikov, kar je 27,2 odstotka več kot v 2022, kaže prva ocena mednarodne zveze Airports Council International (ACI). Okrevanje letalskega prometa je nekoliko spremenilo lestvico desetih najprometnejših letališč, je pa prvo mesto ohranilo mednarodno letališče v Atlanti.

SUWON - Južnokorejski proizvajalec pametnih telefonov Samsung se je spet zavihtel na vrh lestvice prodajno najbolj uspešnih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu, od koder je izrinil ameriško družbo Apple. Kitajski tekmeci so medtem zmanjšali zaostanek.

BALTIMORE - V ZDA so našli truplo mehiškega delavca, ki so ga pogrešali po zrušenju mostu v Baltimoru na vzhodu ZDA 26. marca, so v ponedeljek sporočile oblasti v ZDA in mehiška vlada. Gre za truplo tretje od skupno domnevno šestih smrtnih žrtev po trčenju tovorne ladje v most. Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) pa je začel kazensko preiskavo incidenta. Med drugim bodo skušali ugotoviti, ali je posadka ob izplutju iz pristanišča vedela, da je z ladjo nekaj narobe.

KOEBENHAVN - Znamenito dansko borzo v Koebenhavnu je zajel požar, zaradi katerega se je davi zrušil vrh stolpa stavbe. Več ulic in območje okoli zgradbe borze je zaprtih. Vzrok požara na eni najstarejših zgradb v danski prestolnici še ni znan.

PARIZ - Astronomi so v naši galaksiji opazili najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezd. Bližina njenega odkritja omogoča mnogo bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca. Odkritje črne luknje z 32,7 Sončevimi masami, ki je od Zemlje oddaljena 1950 let potovanja svetlobe v smeri ozvezdja Orla, je Konzorcij za obdelavo in analizo podatkov astrometričnega satelita Gaia Evropske vesoljske agencije danes objavil v ugledni reviji Astronomy and Astrophysics.

mc/tib/rpe/spo/zc/mrn/jes/mlu/maa/rp/bg/lkr/sg/mc
© STA, 2024