Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV/TEHERAN - Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov z ZDA na čelu večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. Ranjenih je bilo najmanj 12 ljudi, o smrtnih žrtvah ne poročajo. V Teheranu so napad označili kot odgovor na izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde. Iranska vojska pravi, da je dosegla vse svoje cilje in so s tem končali operacijo. Izrael in ZDA so posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom proti Iranu, in v nasprotnem primeru zagrozili z veliko močnejšim odgovorom.

NEW YORK/WASHINGTON/... - Iz sveta, predvsem iz zahodnih držav, se vrstijo izrazi obsodbe in pozivi k zadržanosti, sklicana je seja Varnostnega sveta ZN. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti širjenja spopada po vsej regiji in pozval vse strani, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko vodila v velik vojaški spopad na več frontah. Na to temo bodo razpravljali tudi voditelji držav skupine G7.

GAZA/TEL AVIV - Palestinsko gibanje Hamas je zavrnilo zadnji izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi, je sporočila izraelska obveščevalna služba Mosad. Ob tem so napovedali nadaljevanje vojne v Gazi, kjer so izraelske sile tudi ponoči nadaljevale z vojaškimi operacijami. Hamas je sicer že v torek sporočil, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev. Kljub temu so dodali, da preučujejo predlog o premirju, ki pa bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski Harkov je bil ponoči znova tarča ruskih dronov, ki so ciljali infrastrukturo in povzročili delne električne mrke. V eni od vasi na severovzhodu Ukrajine so reševalci v uničeni hiši našli preminuli par. O napadih z droni poročajo tudi iz ruske regije Krasnodar, kjer je zračna obramba sestrelila deset ukrajinskih brezpilotnikov. Okupacijske oblasti v delno zasedeni regiji Herson medtem poročajo o smrtni žrtvi ukrajinskega obstreljevanja.

akt/akt
© STA, 2024