Pregled - Slovenija, 12. 4. (petek)

Ljubljana, 12. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 12. aprila.

MOSKVA - Rusija je uslužbenca slovenskega veleposlaništva razglasila za nezaželeno osebo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. To je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo, ki je še pojasnilo, da mora diplomat Rusijo zapustiti do prihodnjega petka. Gre za odgovor Moskve na izgon ruskega diplomata iz Slovenije konec marca. O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo poklicali na pogovor.

LJUBLJANA - Minister za gospodarstvo in dolgoletni vidni član SD Matjaž Han je v izjavi za medije tudi uradno potrdil, da je odločen in pripravljen kandidirati za predsednika SD na sobotnem kongresu stranke. Ob tem je dejal, da si želi povezati stranko, pri njegovem vodenju pa bo v ospredju ekipa, saj da stranka potrebuje moment enotnosti. Odhajajoča predsednica Tanja Fajon si na čelu SD želi nekoga, ki bo gradil na temeljni ideji socialne demokracije, obenem pa bo uspel čim bolj poenotiti in povezati stranko in bo tudi operativen človek terena.

LJUBLJANA - Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Gre za 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani poleti in so namenjeni socialno najšibkejšim. Vloge bo mogoče začeti oddajati 22. aprila.

LJUBLJANA - KGZS je pozdravila odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi del zakona o KGZS, ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice. V SDS in NSi pričakujejo odstop kmetijske ministrice Mateje Čalušić, saj da je kot prvopodpisana pod novelo izgubila vso kredibilnost. Ministrica je povedala, da bo odločitev ustavnega sodišča spoštovala, a da o odstopu ne razmišlja.

LJUBLJANA - Nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar sta pred preiskovalno komisijo DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank dejala, da se z oglaševanjem v medijih nista ukvarjala. Slapar je dejal, da nabor medijev, v katerih oglašujejo, ne temelji na vladajoči politiki, ampak se odločajo na podlagi tega, katere ciljne skupine želijo doseči.

LJUBLJANA - Državni svet očitno ne bo dopolnil zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije DZ o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Državni svetnik Miloš Pohole je na seji kolegija predsednice DZ dejal, da tej prošnji ne morejo ugoditi in da DZ predlagajo, da na podlagi njihove zahteve izda akt o ustanovitvi komisije.

LJUBLJANA - DZ bo na izredni seji v sredo obravnaval predloge novele zakona o zdravniški službi, spremembe zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev ter dopolnitve zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Na dnevnem redu so še trije predlogi za razpis posvetovalnih referendumov.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo nov predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. Po predlogu bi zdravstveno dokumentacijo prenesli v poenoten digitalni zapis in zbrali na enem mestu v t. i. nacionalnem eKartonu. Prav tako je predvidena ustanovitev družbe za razvoj in vzdrževanje centralnega elektronskega zdravstvenega sistema.

LJUBLJANA - Generalni direktor policije Senad Jušić je Darka Muženiča za dobo naslednjih pet let, in sicer za obdobje od 1. junija do 31. maja leta 2029, imenoval za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Jušić ocenjuje, da NPU dela dobro, in verjame, da to nenazadnje izkazujejo rezultati opravljenega dela, so sporočili z GPU.

TRST - Nekdanji predsednik republike Borut Pahor in aktualni italijanski predsednik Sergio Mattarella sta na Univerzi v Trstu prejela častna doktorata iz prava. Kot so utemeljili na slovesni podelitvi, sta priznanje prejela, ker sta se odločno zoperstavila ozkoglednosti nacionalističnega egoizma in se zavzela za politiko sprave.

MARIBOR - SDH je na skupščini Mariborske livarne Maribor kot edini družbenik izglasoval popravek zmanjšanja osnovnega kapitala, izglasovanega novembra lani. S tem bo družba, ki jo je SDH pripravljen prodati za en evro, lahko pokrila izgubo in se izognila insolventnosti.

BOVEC - Občinski svetniki so v četrtek potrdili dokapitalizacijo družbe Sončni Kanin v vrednosti 139.000 evrov za poplačilo zapadlih obveznosti do dobaviteljev. To je bila po navedbah občine edina možnost, da družba ne gre v stečaj. Projekt obnove smučišča Kanin naj bi se medtem premikal naprej.

LJUBLJANA - Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji in razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v posodobljenih priporočilih še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.

LJUBLJANA - V 83. letu starosti je umrl slikar Gustav Gnamuš, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Velja za enega najbolj občutljivih koloristov ne le na Slovenskem, ampak tudi v svetu. Za svoje delo je prejel Jakopičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in leta 2001 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

mo/mo
© STA, 2024