Tedenski pregled - Slovenija od 12. do 18. 4.

Ljubljana, 19. aprila - Premier Golob je skupaj s španskim kolegom Sanchezom, ki je obiskal Ljubljano, znova podprl priznanje Palestine. Matjaž Han je po aferi s sodno stavbo na čelu SD zamenjal Tanjo Fajon, ki ostaja v vladi. Doživeli smo nove vremenske rekorde, od zgodovinsko najvišjih aprilskih temperatur do največje ohladitve v enem dnevu.

PETEK, 12. aprila

MOSKVA - Rusija je enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo, državo mora zapustiti do prihodnjega petka. Gre za odgovor Moskve na izgon ruskega diplomata iz Slovenije konec marca. O izgonu diplomata je rusko zunanje ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo poklicali na pogovor. Ukrep ne pomeni zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Moskvi, saj bo ministrstvo diplomata nadomestilo v najkrajšem možnem času.

LJUBLJANA - Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Gre za 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani poleti in so namenjeni socialno najšibkejšim. Njihov nakup je bil povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je lani kupilo 13.000 računalnikov, ki so nato za več mesecev obtičali v skladišču.

LJUBLJANA - V odzivu na odločitev ustavnega sodišča o razveljavitvi dela zakona o KGZS, ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice, sta SDS in NSi pozvali k odstopu kmetijske ministrice Mateje Čalušić. Po njihovem mnenju je kot prvopodpisana pod novelo izgubila vso kredibilnost. Ministrica bo odločitev ustavnega sodišča spoštovala, o odstopu pa ne razmišlja.

TRST - Nekdanji predsednik republike Borut Pahor in aktualni italijanski predsednik Sergio Mattarella sta na Univerzi v Trstu prejela častna doktorata iz prava. Priznanje sta prejela, ker sta se odločno zoperstavila ozkoglednosti nacionalističnega egoizma in se zavzela za politiko sprave, so zapisali v utemeljitvi.

LJUBLJANA - Generalni direktor policije Senad Jušić je Darka Muženiča za nov petletni mandat, do 31. maja 2029, imenoval za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Jušić je ob tem ocenil, da NPU dela dobro, kar da izkazujejo rezultati opravljenega dela.

LJUBLJANA - V 83. letu starosti je umrl slikar Gustav Gnamuš. Velja za enega najbolj občutljivih koloristov ne le na Slovenskem, ampak tudi v svetu. Za svoje delo je prejel Jakopičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in leta 2001 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

SOBOTA, 13. aprila

LJUBLJANA - Matjaž Han je bil na kongresu SD v drugem krogu s tesnim izidom izvoljen za novega predsednika stranke. Mandat so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Milan Brglez prejel 172, preostala kandidata Jani Prednik in Tadej Beočanin pa sta izpadla v prvem krogu. Aktualni gospodarski minister je tako na čelu stranke zamenjal dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ki se po aferi z nakupom stavbe na Litijski cesti ni potegovala za nov mandat. Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je po porazu na volitvah in kritikah, ki jih je izrekel o novem predsedniku SD Matjažu Hanu, ponudil umik s čela poslanske skupine, a so ga tako Han kot poslanski kolegi podprli na položaju. Han se je v torek sestal s premierjem Robertom Golobom. Med drugim sta se dogovorila, da na podpredsedniških mestih v vladi ne bo sprememb. Podpredsednica vlade tako ostaja tudi Fajon.

LJUBLJANA - Veljati je začela uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije. Med drugim prinaša obvezno postavitev sončnih elektrarn na večje novozgrajene gospodarske objekte in javno infrastrukturo ter parkirišča, ne pa tudi na stanovanjske objekte.

NEDELJA, 14. aprila

LJUBLJANA - Slovenija je ostro obsodila napad Irana na Izrael. Premier Robert Golob je ob tem pozval k takojšnjemu končanju vseh vojaških aktivnosti in trajnemu premirju, tako v Gazi kot drugod na Bližnjem vzhodu. K premirju in diplomatskim pogovorom je pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zunanja ministrica Tanja Fajon je opozorila, da je vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu izjemno nevarno.

NEU-ULM - Slovenske rokometašice so z odločilno zmago zadnji dan olimpijskih kvalifikacij ujele vstopnico za letošnje olimpijske igre v Parizu. V zadnji, tretji tekmi kvalifikacij so premagale Črno goro s 30:26 in si tako prvič v zgodovini zagotovile nastop na igrah.

TRST - V 85. letu starosti je umrl tržaški zgodovinar, šolnik in aktivist Samo Pahor, znan kot borec za pravice Slovencev v Italiji, za kar je prejel tudi medaljo za zasluge. V letih 1992 in 1993 je bil predstavnik politične stranke Slovenska skupnost v tržaškem občinskem svetu.

LJUBLJANA/METLIKA - Potem ko so 7. aprila v Osilnici izmerili 30 stopinj Celzija, kar je najzgodnejša tridesetica v zgodovini merjenj v Sloveniji, se je živo srebro v Metliki povzpelo na 31,8 stopinje Celzija, kar je aprilski temperaturni rekord za Slovenijo. Več kot 30 stopinj so izmerili še na osmih meteoroloških postajah, aprilski temperaturni rekord pa je bil presežen na kar 42 postajah, je sporočil Arso.

PONEDELJEK, 15. aprila

PRIŠTINA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Kosovo in se srečala s kosovsko predsednico Vjoso Osmani. Zatrdila je, da Slovenija močno podpira evropske integracije Kosova, saj so ključne za stabilnost celotne regije. V okviru obiska se je sestala tudi z albanskim predsednikom Bajramom Begajem in obiskala slovenske pripadnike Natove misije na Kosovu Kfor.

TOKIO - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je ob obisku na Japonskem sestala s kolegico Yoko Kamikawo in se zavzela za okrepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja. Slovenija želi privabiti več vlagateljev iz Japonske. Ministrici sta govorili še o dvostranskih odnosih ter o sodelovanju obeh držav v Varnostnem svetu ZN v luči številnih konfliktov v svetu.

LJUBLJANA - Prva analiza spremljanja cen v prehranski verigi po ugotovitvah ministrstva za kmetijstvo še ne razkriva, kdo se morebiti okorišča z neupravičenimi dobički in oderuškimi maržami, zaradi česar jo je vlada uvedla. Zbrani podatki so primerljivi podatkom statističnega urada, opazovano obdobje pa je prekratko za bolj poglobljene analize, ugotavljajo na ministrstvu.

PARIZ - Na mednarodni konferenci za pomoč Sudanu je Slovenija napovedala, da bo ob vse slabših humanitarnih razmerah prizadetemu prebivalstvu v tej afriški državi pomagala s prispevkom preko Mednarodnega odbora Rdečega križa v skupni višini pol milijona evrov za obdobje 2024-2026. Udeleženci konference so se skupno zavezali k pomoči v višini dveh milijard evrov.

NOVO LJUBLJANA - Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ni sprejel predloga reorganizacije zavoda skupaj z akcijskim načrtom za prvi dve leti, ki ga je pripravilo vodstvo zavoda. V njem je predvidena programska, sistemska, kadrovska in finančna reorganizacija. Nekateri člani sveta so ocenili, da predlog predstavlja odgovor na to, kar je svet naložil upravi. Tisti, ki so predlogu nasprotovali, pa so opozarjali, da ne vsebuje merljivih ciljev. Predsednik uprave Zvezdan Martič je dejal, da želijo stabilizirati poslovanje.

LJUBLJANA - V starosti 69 let je umrl nekdanji poslanec italijanske narodne skupnosti v DZ Roberto Battelli. Funkcijo poslanca DZ je opravljal sedem mandatov, in sicer od leta 1992 do leta 2018.

TOREK, 16. aprila

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je srečal s španskim kolegom Pedrom Sanchezom, ki se je v Sloveniji mudil v okviru evropske turneje za priznanje Palestine. Oba sta se znova zavzela za priznanje palestinske države, o časovnici priznanja pa nista govorila. Golob je poudaril, da je priznanje Palestine samo eden od korakov, ki bi prispeval k olajšanju trpljenja prebivalcev Gaze.

LJUBLJANA - Zdravniški sindikat Fides in vlada bosta pogajanja nadaljevala 25. aprila, je napovedal Fides. Obenem so podprli družinske zdravnike, ki so z javnim pismom izrazili skrb zaradi pozivov k zvišanju števila opredeljenih pacientov. Ministrstvo za zdravje pa je v odzivu na javno pismo opozorilo, da se števila zdravnikov ne da povečati čez noč, izboljšave sistema pa da lahko udejanjijo zgolj s sodelovanjem in v stalnem dialogu z vsemi akterji v zdravstvu. Na aprilski razpis specializacij s področja medicine se je medtem na skupno 70 razpisanih mest družinske medicine prijavilo le 22 kandidatov, na specializacijo iz urgentne medicine pa na skupno 30 razpisanih mest pet kandidatov.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je po srečanju z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjom Feldo o komunikaciji med policijo in šolami napovedal, da bosta ministrstvi krepili sodelovanje in izboljšali protokol ukrepanja ob grožnjah. Protokol ukrepanja želijo na podlagi strokovnih predlogov pripraviti kot sistem semaforja, je pojasnil Poklukar.

CELOVEC - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je sklenil dvodnevni obisk slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Poudaril je pomen ohranjanja slovenskega jezika v izobraževanju in zagotovil, da si bo prizadeval za zagotovitev ustrezne podpore izobraževanjem kadrov že v predšolski vzgoji.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je imenoval nove vodje delegacij in odpravnike poslov EU po svetu, med njimi tudi dve iz Slovenije. Veronika Bošković-Pohar je bila imenovana za začasno odpravnico poslov EU v Afganistanu, Aleška Simkić pa za veleposlanico EU v Kazahstanu.

LJUBLJANA - Skupnost socialnovarstvenih zavodov je opozorila, da je lani negativno poslovalo že več kot 40 odstotkov domov za starejše, medtem ko je bilo leto prej takšnih četrtina. Hkrati poudarjajo, da je približno 600 postelj v domovih praznih, ker ni dovolj kadra, ki bi poskrbel za nove stanovalce. Ministrstvo za solidarno prihodnost pozivajo k ukrepanju.

WASHINGTON - Mednarodni denarni sklad je v najnovejši gospodarski napovedi Sloveniji za letos napovedal dvoodstotno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke slabše od oktobrske napovedi IMF. Prihodnje leto naj bi se rast okrepila na 2,5 odstotka. Povprečna inflacija naj bi letos dosegla 2,7 odstotka, prihodnje leto pa dva odstotka.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor javnih financ je velenjsko komunalo in občino pozvala k poročilu o določitvi cene daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini, računskemu sodišču pa predlagala revizijo postopka določitve te cene. Termoelektrarna Šoštanj in župan trdita, da je podražitev posledica dražjih energentov in emisijskih kuponov, NSi težavo vidi v komunalnem podjetju.

LJUBLJANA - Po izjemno toplih dneh, ko so padali temperaturni rekordi z več kot 30 stopinjami Celzija, je Slovenijo zajela občutna ohladitev. Snežilo je tudi po nižinah, temperatura se je marsikje spustila pod ledišče. Prehod hladne fronte je prinesel tudi slovenski rekord v padcu temperature v dveh zaporednih dneh. V Podčetrtku so izmerili rekordnih 26,2 stopinje razlike - s ponedeljkovih 27,2 stopinje Celzija na 1 stopinjo v torek.

SREDA, 17. aprila

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji sprejel predlog novele zakona o zdravniški službi, ki ga je vlada vložila v obravnavo po nujnem postopku. Predlog določa nabor nalog, ki jih mora zdravnik opravljati v času stavke, s čimer želi vlada s predlogom omiliti oziroma odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke. Novela določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo nepopravljive posledice. V zdravniškem sindikatu Fides temu nasprotujejo, zato so napovedali, na bodo vložili pobudo za presojo ustavnosti novele.

LJUBLJANA - DZ je sprejel predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Volivci se bodo na referendumih izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Datum referendumskega odločanja morajo še določiti.

PEKING - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v spremstvu močne gospodarske delegacije začela štiridnevni uradni obisk na Kitajskem. Sprejel jo je kitajski zunanji minister Wang Yi, s katerim sta govorila o političnem dialogu, sodelovanju v Varnostnem svetu ZN in iskanju odgovorov na skupne globalne izzive, od vojne v Ukrajini in Gazi do podnebnih sprememb. Fajon je poudarila, da imata Slovenija in Kitajska zgodovino prijateljskih odnosov, in se zavzela za uravnoteženost blagovne menjave med državama.

LJUBLJANA - Petrol ni uspel s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katerimi je vlada trgovcem z gorivi omejila marže. Ustavno sodišče jo je zavrglo in pobudnico napotilo na tožbo za povrnitev premoženjske škode zoper državo. V Petrolu so nad odločitvijo razočarani in bodo nadaljevali z iskanjem vseh pravnih možnosti za zaščito poslovnih interesov. Z ministrstva za okolje pa so v odzivu zapisali, da gre pri zahtevkih Petrola za zasledovanje zelo ozkih parcialnih interesov in da mora vlada skrbeti tudi za ljudi.

BENETKE - V okviru umetnostnega bienala v Benetkah so odprli slovenski paviljon, ki je letos prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Projekt Skrivnost vrta zate je zasnovala konceptualna umetnica Nika Špan, kurator je Vladimir Vidmar. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob odprtju izpostavila, da nastop Slovenije na beneškem bienalu prinaša vidnost in prepoznavnost tako slovenske umetnosti kot arhitekture.

BRNIK - Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so s slovesnostjo obeležili 60-letnico letališča. Upravljavec, Fraport Slovenija, napoveduje v prihodnjem desetletju obsežna vlaganja v letališko infrastrukturo, med drugim že v kratkem v novo vozno stezo.

ČETRTEK, 18. aprila

BRUSELJ - Voditelji držav EU so se zavzeli za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Vzpostavili naj bi evropski dogovor za konkurenčnost, ki bi temeljil na močnem notranjem trgu, močni industrijski politiki in obsežnih naložbah. Po mnenju premierja Roberta Goloba je sicer treba govoriti o povečanju produktivnosti evropskega gospodarstva, tudi z večjo usmeritvijo zasebnega kapitala v najbolj propulzivne naložbe.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Agenciji za energijo predlagalo, da se uvedba novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, ki naj bi se po zadnjih napovedih začel uporabljati 1. julija letos, zamakne še za dve leti. Gospodarstvo namreč opozarja na dodatne stroške, dobavitelji pa na nujnost testiranja novega obračuna. Iz agencije so sporočili, da o prestavitvi začetka uporabe novega sistema ne razmišljajo.

LJUBLJANA - Javna agencija za varstvo konkurence je nenapovedano preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi, katerih nakup je bil tudi eden glavnih razlogov za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Podjetja Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so zapisali, da preiskava z ministrstvom ni povezana.

LJUBLJANA - DeSUS in Dobra država sta predstavili skupno kandidatno listo, s katero bosta nastopili na junijskih evropskih volitvah. Nosilec bo nekdanji dopisnik Radiotelevizije Slovenija Uroš Lipušček, na listi bodo še nekdanji novinar Drago Bulc, ekonomist Bogomir Kovač in igralka Saša Pavček. Na volitve se stranki podajata z geslom Čas je za razum.

LJUBLJANA - Furs je lani pobral za 5,9 milijarde evrov socialnih prispevkov, ki so prihodek pokojninske blagajne. To je 8,8 odstotka več kot leto prej. Neplačani dolg, nastal lani, je konec februarja letos znašal 16,4 milijona evrov in je še naprej v postopkih izvršbe, navaja poročilo Fursa, s katerim se je seznanil svet pokojninskega zavoda.

CELJE - Senat celjskega višjega sodišča je zavrnil pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo za štirikratni umor v Tekačevem. Konjičan Kristijan Kamenik je tako pravnomočno oproščen vseh očitkov za zločin v Tekačevem. Kamenika sicer na celjskem sodišču čaka še sojenje zaradi preprodaje drog.

tep/np/apo/arh
© STA, 2024