Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SEUL - Na parlamentarnih volitvah v Južni Koreji je slavila opozicija na čelu z liberalno Demokratsko stranko. S 175 osvojenimi sedeži je le še okrepila svoj položaj v 300-članskem parlamentu in zadala hud poraz konservativnemu bloku predsednika države Yoon Suk-yeola, ki je osvojil 108 sedežev. Vodja PPP Han Dong-hoon je že napovedal svoj odstop. Tega so ponudili tudi premier Han Duck-soo in več visokih vladnih pomočnikov.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo zagotovil Izraelu trdno podporo v luči groženj Irana, da bi se lahko maščeval za napad na pripadnike iranske revolucionarne garde.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da razmišlja o tem, da bi nehali preganjati ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. S tem se je odzval na pobudo Avstralije.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo naznanil, da bodo ZDA in Japonska skupaj z Avstralijo vzpostavile skupno obrambno omrežje. Na skupni novinarski konferenci z japonskim premierjem Fumiom Kishido pred Belo hišo je Biden zagotovil, da gre za povsem obrambno omrežje.

VARŠAVA/BUDIMPEŠTA - Poljska in Madžarska vztrajata pri nasprotovanju premeščanju migrantov iz drugih držav članic, sta ob sredinem glasovanju o migracijskem paktu v Evropskem parlamentu sporočila poljski premier Donald Tusk in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. V Berlinu, Atenah, Rimu in Parizu so medtem pozdravili sprejetje pakta.

TEL AVIV/GAZA - Izraelski obrambni minister Joav Galant je v sredo napovedal odprtje novega mejnega prehoda na severu Gaze, ki je eden od korakov za krepitev dostave pomoči v enklavo. Okrepiti nameravajo tudi dobave pomoči preko Jordanije. Dodal je, da je cilj olajšati varnostne preglede in izboljšati sodelovanje z mednarodnimi partnerji.

HARKOV/ODESA/VORONEŽ - V raketnih napadih na mesto Odesa na jugu Ukrajine so umrli najmanj štirje ljudje, so v sredo sporočile regionalne oblasti. Iz regije Harkov poročajo o silovitem ruskem obstreljevanju. Ruske oblasti v obmejni regiji Kursk so medtem sporočile, da so v napadu ukrajinskega drona umrli trije civilist, med njimi dva otroka.

VILNIUS - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je prispel v Litvo na vrh pobude Tri morja na pogovore z voditelji srednje in vzhodne Evrope o podpori Ukrajini v vojni. Kot je poudaril na družbenem omrežju X, je trenutno glavna naloga okrepitev ukrajinskega sistema zračne obrambe in utrditev mednarodne podpore v vojni proti Rusiji.

FRANKFURT - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je s sindikatom Ufo sklenil dogovor o plačah kabinskega osebja, s tem pa končal dlje časa trajajoča nesoglasja, zaradi katerih je v minulem obdobju prišlo do več stavk in posledično odpovedi številnih letov. Strani sta kolektivno pogodbo sklenili za obdobje treh let.

MOSKVA/VLADIKAVKAZ - Specialne enote ruske zvezne varnostne službe FSB so v operaciji v kavkaški republiki Kabardino-Balkarija ubile dva človeka, ki sta načrtovala sabotažne in teroristične napade. Ruski Nacionalni protiteroristični odbor (NAK) je pred tem sporočil, da je začel operacijo za zaščito državljanov, potem ko je prejel informacije o lokaciji oboroženih oseb, povezanih s terorističnimi dejavnostmi.

DOHA/SANA - Ameriške sile so sestrelile 11 brezpilotnih letalnikov, izstreljenih iz ozemlja jemenskih hutijevcev, je na omrežju X sporočilo Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom). Dva drona naj bi vojska uničila nad Adenskim zalivom, enega nad Rdečim morjem, še osem pa nad ozemljem Jemna, ki ga nadzorujejo uporniki.

BEOGRAD - Srbija je v marcu v Izrael izvozila orožje v vrednosti 14 milijonov evrov, je te dni objavil srbski portal poslovnega mesečnika Nova ekonomija. To naj bi storila kljub pozivom strokovnjakov iz Združenih narodov, naj države zaustavijo izvoz orožja v Izrael zaradi vojaških operacij v Gazi. Gre za tretjo dobavo orožja Srbije Izraelu od oktobra lani.

RIM - V brodolomu jugovzhodno od italijanskega otoka Lampedusa je v sredo umrlo najmanj devet prebežnikov, še 15 jih pogrešajo, je sporočila italijanska obalna straža. Na otok so prepeljali 23 prebežnikov.

PEKING - Kitajska je marca zabeležila nepričakovano veliko upočasnitev inflacije. Letna rast cen življenjskih potrebščin, ki jo merijo z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI), je bila zgolj 0,1-odstotna, medtem ko so analitiki pričakovali, da bo 0,4-odstotna. Kot kaže, Kitajci še vedno niso razpoloženi za pogumnejšo potrošnjo.

KARAČI - Na jugozahodu Pakistana je v prometni nesreči tovornjaka, ki je v sredo zvečer padel v sotesko, umrlo najmanj 17 ljudi, 41 jih je poškodovanih. Nesreča se je zgodila na poti do svetišča.

CIUDAD DE GUATEMALA - Gvatemalska vlada je zaradi številnih požarov razglasila nacionalno katastrofo in napovedala dodatna sredstva za boj proti požarom, je v sredo sporočil predsednik države Bernardo Arevalo. Trenutno v državi divja 40 požarov. Od začetka sušnega obdobja v novembru so v državi s 17 milijoni prebivalcev zabeležili več kot 1300 požarov. Najpogostejši vzrok naj bi bil požig. Arevalo je ob tem pojasnil, da preiskave potekajo.

PHILADELPHIA - Med praznovanjem konca muslimanskega postnega meseca ramazan se je v sredo popoldne v ameriški Philadelphii zgodil strelski obračun, med katerim so bile ranjene tri osebe, med njimi tudi 15-letni strelec. Policija meni, da streljanje ni bilo povezano s praznikom.

set/tib/jb/mrn/msc/kad/rp/mc/blm/set
© STA, 2024