Pregled - Slovenija, 10. 4. (sreda)

Ljubljana, 10. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 10. aprila.

LJUBLJANA - Na nekaterih šolah so zaradi nedavne grožnje z nasiljem okrepili varovanje, sicer pa je pouk minil mirno, učitelji so se z učenci pogovarjali o dogajanju in morebitnih strahovih. Na temo groženj o nasilju na šolah se bo notranji minister Boštjan Poklukar naslednji teden sestal z ministrom za izobraževanje Darjom Feldo. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami pri zagotavljanju varnosti na tem področju. Z Generalne policijske uprave so sporočili, da so v torek in danes prejeli nekaj prijav o domnevnih grožnjah, vendar doslej v nobenem obravnavanem primeru niso potrdili namere, ki je izhajala iz komentarja na spletu o potencialnem varnostnem dogodku.

LJUBLJANA - Predstavniki šestih ministrstev so v Ljubljani podpisali memorandum ter se zavezali, da bodo z lastnim zgledom krepili držo boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Ministrstva so se zavezala tudi, da bodo sodelovala pri kampanji, ki jo bo v naslednjih treh letih pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ob tem so o omenjeni problematiki spregovorili sogovorniki z različnih področij na šestih okroglih mizah v šestih mestnih občinah.

LJUBLJANA - Na večini upravnih enot zaradi nizkih plač in preobremenjenosti so stavkali že peto sredo zapored. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je po zboru zaposlenih upravne enote Ljubljana za STA dejal, da bodo pred morebitno zaostritvijo stavke vladi postavili osemdnevni rok za uresničitev stavkovnih zahtev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Ob tem zahtevajo, da do ureditve plačnega sistema vsak mesec prejmejo največ 300 evrov bruto dodatka.

LJUBLJANA - Predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji ni primeren, je z devetimi glasovi za in štirimi proti ocenil odbor DZ za kulturo. Predlog NSi bo sicer obravnaval še DZ.

.BRUSELJ - Evropski parlament je potrdil evropski pakt o migracijah in azilu, katerega cilj je celovito urediti upravljanje migracij v EU. Evroposlanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je bil poročevalec za uredbo o standardih za priznavanje mednarodne zaščite prosilcem, je pozdravil celovito reformo migracijske in azilne politike. Pred glasovanjem so slovenski evroposlanci večinoma napovedali podporo celotnemu paktu, čeprav niso povsem zadovoljni z njim. Milan Zver in Romana Tomc (oba EPP/SDS) pa sta napovedala, da bosta glasovala proti delu pakta o obvezni solidarnosti med državami članicami.

LJUBLJANA - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel več dopolnil k predlogu novega energetskega zakona in ga potrdil za obravnavo na plenarni seji DZ. V predlogu ni več omejitev glede trdnih goriv v novih stanovanjskih stavbah v strnjenih naseljih, ob nasprotovanju opozicije ostajajo predvidene omejitve pri rabi plina za ogrevanje v novih stanovanjskih stavbah, za katere bo vloga za gradbeno dovoljenje dana od 1. 1. 2025.

LJUBLJANA - Piratska stranka Slovenije je na upravno sodišče vložila tožbo zoper ministrstvo za javno upravo in Državno volilno komisijo zaradi varstva pravice do kandidiranja. S predlogom za začasno odredbo želijo doseči, da bi upravne enote zagotovile posebna okenca za overjanje obrazcev podpore za kandidate na evropskih volitvah. Sodišče bo o tem odločalo v torek

LJUBLJANA - Potem ko je bila konec marca spletna stran predsednice republike tarča kibernetskega napada, je bila nedosegljiva spletna stran Banke Slovenije, ki po zakonu sodi med kritično infrastrukturo. Težave so bile nekaj časa z dostopnostjo vladnega portala gov.si in spletne strani predsednice republike. Na uradu za informacijsko varnost so povedali, da razlogi za težave še niso znani. Poročanja nekaterih medijev, da gre za hekerski napad, niso potrdili.

ATENE - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je zadnji dan obiska v Grčiji udeležila odprtja 9. Delfskega gospodarskega foruma v Atenah. V govoru je poudarila, da je pomembno vlagati v nedeljiv mir in človeško dostojanstvo za vse, če želimo živeti bolje. Izpostavila je pomen trajnostnega in pravičnega razvoja, ki bi ga vodile ljudem in naravi prijazne gospodarske in družbene usmeritve.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je potrdil, da želi na položaju posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino naslediti Miroslava Lajčaka, ki se mu avgusta izteče mandat. Podporo pri tem je Pahorju izrekel premier Robert Golob, ki je o tem v preteklem mesecu že opravil številne pogovore.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je uradno registrirala evropsko državljansko pobudo Inštituta 8. marec Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi. Organizatorji imajo zdaj šest mesecev časa za začetek zbiranja podpisov. Potrebujejo jih milijon iz vsaj sedmih članic EU. Zahteva pobude je, da mora EU storiti vse, kar je v njeni moči, da pomaga 20 milijonom žensk v uniji, ki nimajo dostopa do varnega in brezplačnega splava, so sporočili iz Inštituta 8. marec.

LJUBLJANA - Na Novi Univerzi je v počastitev 20. obletnice vstopa Slovenije v Nato in EU potekala konferenca, na kateri so nastopili Anton Rop, ki je takrat vodil slovensko vlado, tedanji predsednik DZ Borut Pahor in tedanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Spregovorili so o zgodovinskem kontekstu vstopa in pomenu članstva Slovenije v zvezi in uniji.

BERN - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je sklenil dvodnevni uradni obisk v Švici. S švicarskim kolegom Guyem Parmelinom sta med drugim govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja, pri čemer Hana veseli, da Švica Slovenijo prepoznava kot privlačno naložbeno destinacijo za visokotehnološko dejavnost.

LJUBLJANA - Na nepremičninskem trgu se je lani že drugo leto nadaljeval trend upadanja kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin, medtem ko so cene še naprej rasle. Letos bi se lahko visoka rast cen po mnenju Geodetske uprave RS upočasnila in ponekod bi se lahko cene celo znižale. Hipnega velikega padca cen sicer ni pričakovati.

np/bdo/apo/mc/np
© STA, 2024