Pregled - Slovenija, 9. 4. (torek)

Ljubljana, 9. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 9. aprila.

LJUBLJANA - Mediacija med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila neuspešna. Kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev, Fides in vlada nista uspela uskladiti rešitve stavkovnih zahtev, sta v skupni izjavi zapisala vlada in Fides. Obe strani neuspešnost mediacije obžalujeta, zavezali pa sta se, da bosta še naprej nadaljevali pogajanja o stavkovnih zahtevah. Fides tako nadaljuje stavko, predsednik sindikata Damjan Polh je dejal, da so vladne ponudbe ostajale enake kot ob začetku stavke, neuspešna mediacija pa je zanje precejšnje razočaranje, je dejal. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in državni sekretar Denis Kordež pa sta ocenila, da je bil razkorak med stavkovnimi zahtevami Fidesa in zmožnostmi vladne strani na žalost prevelik, da bi lahko dosegli dogovor. Razplet mediacije obžaluje tudi predsednik vlade Robert Golob, saj da si vlada ves čas iskreno prizadeva doseči dogovor v dobro pacientk in pacientov, so za STA sporočili iz premierjevega kabineta.

LJUBLJANA - Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je soglasno sprejel odločitev, da se preoblikuje v stavkovni odbor, je za STA povedal predsednik sindikata Rok Cvetko. Razlog je nekonsistentnost in neresnost vladne pogajalske skupine v pogajanjih za drugi steber, torej zaposlenih v državni upravi. Cvetko ne izključuje napovedi stavke. Z ministrstva za javno upravo so v odzivu za STA sporočili, da verjamejo v napredek in zbližanje stališč, vladna pogajalska skupina pa po njihovih besedah vlaga vse napore v čimprejšnji uspešen zaključek pogajanj.

LJUBLJANA - Katarina Bergant je pred predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič zaprisegla kot nova generalna državna tožilka. Bergant je dejala, da dela državnotožilska organizacija v prvi vrsti v javnem interesu. Izpostavila je, da so njen temelj visoko usposobljeni in učinkoviti ter primerno plačani državni tožilci z visoko stopnjo osebne integritete.

LJUBLJANA - Med šolniki, starši in učenci je završalo po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti. Policija je povečala prisotnost okoli šol. Vsi pristojni pa mirijo, da je panika odveč, verjetnost napada pa majhna. Policija medtem nadaljuje z zbiranjem obvestil in dokazov glede obstoja morebitnega kaznivega dejanja in s ciljem izsleditve avtorja objave z grožnjo napada.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zdravstvo je danes z devetimi glasovi za in štirimi proti koalicijski predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ocenil za primernega. Volivce bi vprašali, ali so za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

LJUBLJANA - Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je na zadnji seji skupščine v tem mandatu med drugim sprejela pravilnik o spremembah pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov, ki zajema pet prenovljenih in eno novo specializacijo, in sicer za področje psihiatrije, dermatovenerologije, otroške nevrologije, urologije, pediatrične alergologije in klinične imunologije ter oftalmologije. Sprejeli so tudi finančno poročilo za leto 2023 in finančni načrt za leto 2024. Zdravniška zbornica je predlagala tudi spremembo kazenskega zakonika, in sicer nov člen, ki bi vzpostavil kaznivo dejanje napada na zdravstvenega delavca ali sodelavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo oziroma opravlja naloge, povezane z zdravstveno obravnavo. Predlog bodo vložili s 5000 podpisi volivcev.

SREDIŠČE OB DRAVI - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta obiskala Policijsko postajo Ormož in župana Občine Središče ob Dravi Tonija Jelovico. Poklukar je o odločitvi vlade o azilnem domu dejal, da bo to izziv za policijo, a bodo varnost zagotovili. Stališč glede azilnega doma pa z občani in županom niso zbližali.

LJUBLJANA - Donos kapitalskih naložb, s katerimi upravlja Slovenski državni holding (SDH), je lani po trenutnih podatkih dosegel 10,2 odstotka, kar je najvišji donos od ustanovitve holdinga leta 2014. Država in SDH sta prejela tudi 175,5 milijona evra dividend, kar je prav tako nad letnim načrtom, so po seji nadzornega sveta sporočili iz SDH.

LJUBLJANA - Določila v predlogu energetskega zakona glede rabe plina so nesmiselna z vidika zmanjšanja porabe plina in izpustov ter morebiti ustavno sporna zaradi nesorazmernih omejitev in različne obravnave subjektov, opozarjajo v združenju za distribucijo plina. Predlagajo postopno nadomestitev zemeljskega plina s plini obnovljivega izvora. Pristojni odbor DZ bo predlog zakona obravnaval v sredo.

LJUBLJANA/KRŠKO - Odločitev o izboru konzorcija družbe Riko s partnerji Kolektor, CGP in Kostak za gradnjo jedrskih objektov v okviru odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem je pravnomočna, dela naj bi po podpisu pogodbe predvidoma stekla maja. Isti konzorcij medtem dokončuje infrastrukturna dela.

BERN - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Švici. Namen obiska je utrditi položaj Slovenije kot privlačne države za investicijsko in visoko tehnološko dejavnost ter okrepiti gospodarsko sodelovanje s Švico, tudi s širitvijo na področja, kot je področje vesoljskih tehnologij.

STRASBOURG - Evropsko sodišče za človekove pravice tožbe mladih Portugalcev zaradi neizpolnjevanja podnebnih zavez proti 33 državam, tudi Sloveniji, ni sprejelo v obravnavo. Je pa pritrdilo starejšim švicarskim okoljskim aktivistkam in obsodilo Švico zaradi nezadostnega okoljskega ukrepanja, kar "je resnično zmaga za vse", je za STA poudaril Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja.

LJUBLJANA - Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in zunanja ministrica Tanja Fajon sta sprejeli podpisnike peticije Poziv za Palestino, ki so povezani v civilno iniciativo. Sogovorniki so izmenjali poglede na bližnjevzhodni konflikt, pri čemer so podpisniki slovenski politični vrh pozvali k odločnejšemu ukrepanju.

NEW YORK - Slovenija je bila v Ekonomskem in socialnem svetu ZN (Ecosoc) izvoljena v izvršni odbor Sklada ZN za otroke (Unicef) za triletni mandat, ki se začne januarja prihodnje leto in traja do konca leta 2027, je sporočil slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh.

LJUBLJANA - Poslanec SDS Franc Breznik je predstavil zahtevo za sklic izredne seje DZ zaradi domnevnega vmešavanja evropske komisarke Vere Jourove v slovenske notranje in ustavnopravne zadeve med lanskim obiskom v Sloveniji. Ob tem je pozval vlado, naj na podlagi teh očitkov za "transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti" uradno naslovi pritožbo na Evropsko komisijo.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v prihodnjih dneh v uradnem listu objavila ukaz o odprtju slovenskega veleposlaništva na Filipinih, na spletni strani poroča časnik Delo. Mesto začasnega odpravnika poslov bo po odločitvi ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon prevzel vodja službe za strateške komunikacije na Mladiki Dragan Barbutovski.

MADRID - V Slovenijo prihodnji torek prihaja na obisk španski premier Pedro Sanchez. Kot je sporočila španska vlada, bo Sanchez Slovenijo obiskal v okviru evropske turneje za priznanje Palestine, ki jo bo začel v petek. Na njej se bo s kolegi iz Norveške, Irske, Portugalske, Belgije in Slovenije pogovarjal o zaskrbljenosti zaradi razmer v Gazi in potrebi po priznanju Palestine.

LJUBLJANA - Diplomat z ruskega veleposlaništva, ki ga je Slovenija izgnala zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti, naj bi po neuradnih, a zanesljivih informacijah s svojo mrežo sodelavcev poskušal vplivati na praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Nato. Decembra 2022 aretirana domnevna ruska vohuna neuradno nista bila bila del te mreže.

LJUBLJANA - Raziskava Ogledalo Slovenije je izmerila občuten padec zaupanja v spletne trgovine in opazno rast zaupanja v banke, prav tako padec zaupanja v zdravnike in rast zaupanja v zdravstvo. Na prvem mestu med institucijami in organizacijami ostaja civilna zaščita, gasilci pa so na vrhu najbolj zaupanja vrednih poklicev dobili družbo.

KRANJ - S podelitvijo festivalskih nagrad in nagrade Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo ter nagrade za mladega dramatika se je sklenil 54. Teden slovenske drame. Nagrada Slavka Gruma za najboljše novonastalo slovensko dramsko besedilo je šla v roke Izi Strehar za besedilo Nezakonske matere. Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa je žirija prisodila Mrakijadi v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji SNG Drama Ljubljana. Igralski nagradi sta prejela Tina Vrbnjak ter Benjamin Krnetić za vlogi v Mrakijadi. Posebno nagrado 54. Tedna slovenske drame za inovativen performativni pristop k občutljivi tematiki pa je prejela uprizoritev Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire + Zmožnost + Igre + Borba v režiji Tjaše Črnigoj, ki je nastala v produkciji Nove pošte in Mesta žensk. Omenjena uprizoritev je najbolj prepričala tudi občinstvo. Nagrado za mladega dramatika je prejela Brina Jenček. Na sklepni slovesnosti so podelili tudi strokovni nagradi Društva gledaliških kritikov in teatrologov. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo je prejela dramaturginja iz Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak, priznanje za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih pa Zala Dobovšek.

MARIBOR - V klubu BarCoda v Vetrinjskem dvoru so predstavili prvo antologijo slovenske slamovske poezije Tri minute, ki jo je izdal Mladinski kulturni center Maribor. V knjigi so zbrane najboljše pesmi po izboru Petre Kolmančič, ki jih je bilo mogoče slišati na slovenskih slamovskih odrih v zadnjih osmih letih.

ako/ako
© STA, 2024